fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dolf Jansen maakt “Oudejaarsconference van het Volk”

Cabaretier Dolf Jansen maakt op verzoek van het VARA-programma ‘Pauw & Witteman’ een Oudejaarsconference, die geheel gebaseerd is op crowdsourcing;  het actief inzetten van het publiek om tot nieuwe ideeën te komen.

Het idee een gehele Oudejaarsconference te houden op basis van crowdsourcing is uniek. De grappen, thema’s en ingevingen worden allemaal aangedragen door ‘het volk’: de komende weken kan iedereen, via de website pauwenwitteman.vara.nl, elementen aandragen voor de conference, die Dolf aan het eind van het jaar gaat houden.

We kregen Dolf Jansen himself te spreken. Een eer voor Damespraatjes.

Wat was je reactie op het verzoek van Pauw & Witteman?
“ Ik was blij en verrast en opgetogen, voor het eerst in de historie gaat iemand, ik dan, twee oudejaarsvoorstellingen over hetzelfde jaar maken. Uniek! Fantastisch!! Gekkenwerk!!!”

Heb je voldoende tijd om het uit te werken naast je reguliere oudejaarsconference?
“ Ja, de voorstelling in het theater staat en swingt elke avond weer….nu aan de slag met grappen en ideeën van anderen….heel fijn!”

Is het idee crowdsourcing opgekomen ivm het recente fenomeen crowdfunding in de culturele sector?
“ Nee, het is een schande dat de politiek denkt dat ‘de cultuur’ een groot deel van zijn geld uit deze bronnen kan gaan halen, maar los daarvan, dat crowdsourcing is een ding van Maurice de Hond, geloof ik; zelf ben ik meer van het crowdsurfen, overigens.”

Naast de Oudejaarsconference van het Volk (werktitel) speelt Dolf in Stadsschouwburg Utrecht zijn reguliere oudejaarsconference Als ik het niet doe, doet niemand het (en daar zal ook wel een reden voor zijn *)
* maar mij wordt weer eens niets verteld.

Niet te kort die titel
“Het is vermoedelijk de langste titel uit de cabaretgeschiedenis. Ik vind het mijn beste programma. Ik speel het tot oudjaar als oudejaarsvoorstelling en vanaf 27 januari 2012 in een nieuwe voorjaarsversie.”

Volgens je website (www.dolfjansen.com) nadert je 25-jarig jubileum als cabaretier. Groot feest?
“Ik speel dit nieuwe programma tot in 2013 door. Ergens in die tijd valt onherroepelijk mijn jubileum, want in 1988 ben ik met Lebbis begonnen. Maar ik ben er eerlijk gezegd totaal niet mee bezig.”

Is 2011 een goed jaar om grappen over te maken?
“Ja, al ben ik in tegenstelling tot sommige andere cabaretiers van mening dat dat voor elk jaar geldt. Vandaar dat ik ook elk jaar een oudejaarsconference maak en niet eens in de drie of vier jaar. Het jaar 2011 bracht mij twee ontdekkingen. In de eerste plaats de mensen die ergens op een plek gaan staan en niet meer weggaan zolang er niets verandert. Dat zag je bij de Arabische Lente in Egypte, Libië en Tunesië, en ook bij de Occupy-kampeerders op het Beursplein. Het andere is de zogenaamde economische crisis. We hebben een systeem in het leven geroepen dat we zelf niet langer beheersen. En nog steeds gaan de gesprekken voortdurend over economische groei in plaats van over duurzaamheid. Economen willen ons nu doen geloven dat er groeicijfers uit de jaren tachtig en negentig nodig zijn. Lulkoek.”

Dolf speelt Als ik het niet doe, doet niemand het t/m 31 december in de Nederlandse theaters. Van 27 januari t/m 1 juni 2012 speelt Dolf geen Oudejaars 2011, maar een Voorjaar 2012. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa’s van de desbetreffende theaters.
Kijk voor de speellijst op www.dolfjansen.com of www.bunkertheaterzaken.nl

Volg alle ontwikkelingen over Oudejaarsconference van het Volk via Twitter.com: @DolfJansen | @BunkerTZ | @PauwenWitteman

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl
fotograaf Martin Oudshoorn

Reageer ook