fb
Damespraatjes Damespraatjes

Doe mij maar een Pinot Grigio!

Iedereen kent de druif Pinot Grigio. Of je nu een wijnkenner bent of gewoon iemand bent die wel houdt van een verfrissend glaasje wit. De druif is ongekend populair en als we kijken naar Italiaanse wijn, dan worden er ook behoorlijk wat flessen van geproduceerd en verscheept. Het is vaak een wijn die mensen in huis hebben voor de borrel of verjaardag, gewoon puur omdat het altijd wel in de smaak valt. Handig dus!

De druif

Pinot Grigio kennen we vooral uit Italië, maar in Frakrijk gaat de druif onder de naam Pinot Gris en in Duitsland onder Grauburgunder. Ondanks dat het dezelfde druif is, is de wijn toch enorm verschillend. Een belangrijk kenmerk van de wijnen is het bloesem aroma met een subtiel zuurtje. De beste Pinot Grigio wijnen van Italië komen uit Friuli, Lombardije en Trentino-Alto Adige. In Veneto worden enorm veel wijnen van Pinot Grigio geproduceerd, maar het merendeel mist vaak toch de kracht die de betere Pinot Grigio wijnen hebben.

Betaalbare Pinot Grigio

De populariteit van Pinot Grigio heeft te maken met de toegankelijkheid van de smaak van de wijn en de vaak prettig geprijsde wijnen. Natuurlijk zijn er prijsverschillen en betaal je meer voor meer kwaliteit, maar het zal niet zo snel de spuigaten uit lopen met een fles Pinot Grigio.

Erkenning voor Pinot Grigio

In de wijnwereld zijn er verschillende gebieden en regio’s met eigen appellations. Deze appellations hebben net weer wat strengere regels dan de regels die voor het gehele land gelden. Een wijn met een dergelijke appellation, oftewel ‘beschermde herkomstbenaming’, is vaak ook wat beter van kwaliteit dan een landwijn. Pinot Grigio heeft sinds 2017 ook een eigen appellation, namelijk Pinot Grigio delle Venezie DOC. Alleen DOCG is een hogere kwalificatie in Italië. Het productiegebied verspreid zich over Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Trentino. De wijn moet voor minimaal 85 procent uit Pinot Grigio bestaan. Reden voor de invoering van deze herkomstbenaming is om de kwaliteit van de wijnen uit de regio te verbeteren.

Wees voorbereid

Het voorhanden hebben van een doosje Pinot Grigio is dan ook wel zo slim. De wijn kan best nog een tijd liggen als je het op een koele en donkere plek bewaard. Dan heb je altijd wat in huis voor wanneer er onverwachte visite voor de deur staat. Gelukkig is altijd wel een Pinot Grigio aanbieding te vinden om in te kunnen slaan.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook