fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn dé tips voor een ultiem mals kippetje

Hier thuis maken wij ons eten graag op de barbecue. Doordeweeks hebben we hier meestal geen tijd voor, maar in het weekend vinden we het onwijs leuk en lekker om dit te doen. Mijn man is vooral van de grote stukken vlees. Hoe groter, hoe beter is zijn motto. De kids maak je vooral heel erg blij met worstjes en hamburgers. Zelf houd ik meer van vis en kip. Heerlijk met een frisse salade ernaast! Willen we iets maken waar we allemaal maximaal van genieten? Dan gaan we voor een hele Franse scharrelkip die we ruim een uur op lage temperatuur laten garen. Succes gegarandeerd! Maar hoe krijg je een kip nou zo smaakvol en mals?

Goed vlees

Bij het bereiden van een lekker kipgerecht is het heel belangrijk dat je goed vlees hebt. Het is de basis van het gerecht en die moet staan als een huis. Zelf kies ik het liefst voor een biologische Franse scharrelkip van de poelier. Deze zijn iets duurder dan de hele kippen uit de supermarkt, maar ook vele malen lekkerder. Daarnaast hebben ze een beter leven gehad en dat geeft natuurlijk een goed gevoel.

Mooie marinade

De volgende stap is het op smaak brengen van je kip. Je kunt kippen al gemarineerd kopen, maar leuker en lekkerder is natuurlijk om het zelf te doen. Laat je hierbij vooral inspireren. Zo aten wij laatst in een restaurant in Leidsche Rijn, waar ze ongelofelijk goed gemarineerde kippetjes hadden. Hoe langer je hem marineert, hoe beter de smaken in het vlees kunnen trekken. Haal je kip een uur voor het bereiden uit de ijskast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.

Rustig garen

Een hele kip is geen handig gerecht als je heel veel haast hebt. In theorie zou je hem op een hoge temperatuur heel snel klaar kunnen hebben, maar voor de smaak en de textuur van de kip is dat alles behalve optimaal. Gaar hem liever op een wat lagere temperatuur, bijvoorbeeld tussen de 160 en 180 graden. Dit kan op de barbecue (met de deksel erop) of in de oven. Afhankelijk van het formaat van de kip heeft hij ongeveer een uur nodig. Houd je van een krokant huidje? Zet hem de laatste paar minuten nog even onder de grill.

En smikkelen maar! Wat was de lekkerste kip die jij ooit hebt gegeten? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig 🙂 

Foto door Tim Douglas via Pexels

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook