fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn dé stukken vlees van het BBQ-seizoen 2024!

Dit zijn dé stukken vlees van het BBQ-seizoen 2024!

Zijn jullie al toe aan de zomer? Na de zeer natte winter en voorjaar droom inmiddels wel een beetje weg richting de zomer. Lekker buiten leven en eten, heerlijk! En om dan eventjes voort te borduren op lekker eten: dit zijn dé stukken vlees van het BBQ-seizoen 2024!

Picanha

Picanha is een populair stuk rundvlees dat vooral bekend is in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. In ons land noemt men het soms ook wel ‘staartstuk’. Het is een deel van de runderachterkant, net boven de bil en het bevat een karakteristieke vetlaag aan de bovenkant. Deze vetlaag zorgt voor een heerlijke smaak en sappigheid wanneer het vlees wordt gegrild of geroosterd. Ook in Nederland is Picanha steeds vaker te vinden (jouw Picanha online bestellen is zo gedaan) en het wordt vaak bereid op de barbecue of in de oven.

Het is belangrijk om het vlees goed te grillen zodat het een knapperige buitenkant krijgt terwijl het van binnen sappig en mals blijft. Picanha wordt vaak geserveerd met zeezout en traditionele Braziliaanse bijgerechten zoals farofa, bonen en rijst.

Tournedos

Een Tournedos is een luxe stuk rundvlees dat afkomstig is van het magerste en meest malse deel van de rund, namelijk de ossenhaas. Het vlees wordt altijd gesneden van het dikste deel van de ossenhaas en meestal wordt het gebakken zonder been. Hierdoor heeft het vlees een gelijkmatige dikte en een prachtige ronde vorm, wat ook de naam “tournedos” verklaart, afgeleid van het Franse woord “tourner”, wat “draaien” betekent.

Vanwege de uitzonderlijke malsheid en sappigheid wordt het vaak bereid met minimale kruiden en specerijen, om de natuurlijke smaak van het vlees te behouden. Het wordt meestal kort gebakken of gegrild op hoge temperatuur, zodat de buitenkant mooi bruin wordt terwijl de binnenkant rosé blijft.

Bavette

Een Bavette steak, ook wel een vanglap of vinkelap genoemd, is een stuk rundvlees dat afkomstig is uit de buik van een rund. Het is een langwerpig en plat stuk vlees met een grove structuur. Het staat bekend om zijn rijke smaak en is populair vanwege de betaalbaarheid. Wel is Bavette minder mals in vergelijking met bijvoorbeeld een tournedos. Het is echter wel heel smaakvol. Vanwege de grove structuur van het vlees is het belangrijk om de Bavette niet te lang te grillen. Dit doe je om te voorkomen dat het taai wordt. Daarnaast kan een goede marinade helpen om het geheel een stuk malser te maken en extra smaak toe te voegen.

Bak het vlees kort op een hete barbecue om een mooie korst aan de buitenkant te krijgen en laat het na het grillen enkele minuten rusten onder aluminiumfolie. Tip: snijd de Bavette altijd tegen de draad in voor de beste textuur. Dit helpt om de natuurlijke vezels van het vlees te breken, wat resulteert in een zachtere bite.

Wagyu

Wagyu is een speciaal en hoogwaardig rundvlees afkomstig uit Japan. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke marmering. Dit betekent dat het vlees veel fijne vetaders bevat, die zorgen voor een ongelooflijk malse en sappige textuur. Wagyu wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn superieure kwaliteit en unieke smaak. Wanneer je Wagyu op de barbecue wilt bereiden, is het belangrijk om het vlees met zorg te behandelen. Dit doe je om de beste smaak en textuur te behouden. Zo moet je het vlees eerst op kamertemperatuur laten komen zodat het gelijkmatig kan garen. Vervolgens leg je het op een directe hittezone om een mooie korst te krijgen.

Kruiden en marinades zijn eigenlijk niet nodig en omdat het vlees zo mals is, hoeft het niet al te lang op de barbecue te liggen. Na het grillen is het wel belangrijk om het vlees een paar minuten te laten rusten onder aluminiumfolie, zodat het vlees nog malser wordt.

Wat is jouw favoriet voor de barbecue? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding: Kampus Production – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Ik mis ribeye.

Reageer ook