fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de grootste opvoedfouten die je als moeder kunt maken

opvoedfouten

Het opvoeden van kinderen staat gelijk aan drie fulltime banen, las ik een keer. Ik denk dat dat wel zo ongeveer klopt! En waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Opvoedfouten! Een moeder is ook maar een mens en ook zij maakt fouten. En dat moet ook kunnen. Toch is het goed je bewust te zijn van dingen die de ontwikkeling en het geluk van je kind, in de weg kunnen staan. Want elke goede moeder, is gek op een leermoment. Toch? 

Dit zijn de grootste opvoedfouten die je als moeder kunt maken

1. Je kind een taak geven waar het te jong voor is

Een kind moet leren dat er taakjes zijn die soms gewoon moeten gebeuren. Het is niet meer dan normaal dat je van kinderen vanaf een bepaalde leeftijd verwacht dat ze zelf hun kamer opruimen, hun kleren in de wasmand gooien en hun bord na het eten in de keuken zetten. Toch zijn er ook taken die je als ouder absoluut niet aan een jong kind moet geven, zoals het dragen van de zorg over een broertje of zusje. Naast het feit dat een jong kind mentaal nog niet klaar is voor zo’n grote (zorg)taak, ontneem je je kind op deze manier nog iets heel belangrijks: onbezorgd kunnen opgroeien.

2. Je kind elke teleurstelling ontnemen

Als ik naar mijn lieve kleine meisje kijk, zou ik haar het liefste tegen elke vorm van ellende willen beschermen. Hoewel deze beschermdrang echt een stukje moederinstinct is, doe je er toch goed aan om je kind ook teleurstellingen te gunnen. Wordt je kind een keer niet uitgenodigd voor het partijtje van een klasgenoot? Ga dan met je kind het gesprek aan! Vraag hoe hij zich hierover voelt en ga samen op zoek naar een manier hoe hij er mee om kan gaan. Wat je niet moet doen? De moeder van het kind dwingen jouw kind ook uit te nodigen.

family-3817035_960_720

3. Extreem kritisch zijn 

Ik ken geen ouder die zijn kind niet het beste in het leven gunt. Veel ouders zien hun kind dan ook graag op het hoogst haalbare niveau presteren, zowel op school als op de sportclub. Je kind stimuleren het onderste uit de kan te halen is heel goed! En dat hoeft ook niet altijd alleen maar leuk te zijn voor het kind. Maar, heeft je kind zijn best gedaan en is het resultaat minder dan je had gehoopt? Leg dat niet bij je kind neer. Prijs je kind om zijn inzet en kijk samen waar het volgende keer eventueel beter kan. Ken jij het integratief opvoeden al? Zeker leuk om je hier eens in te verdiepen!

4. Je kind niet troosten als het verdrietig is

Is je kind verdrietig, boos, teleurgesteld of gewoon even huilerig? Geef hem een knuffel, zeg dat je van hem houdt en vertel dat alles goedkomt. Tegen je kind zeggen dat het ‘zijn eigen schuld’ is of dat hij zich niet moet aanstellen, kan je beter niet doen. Het verdriet van je kind mag er zijn en dat moet jij als ouder duidelijk maken. Is iets echt ‘zijn eigen schuld’ (bijvoorbeeld hard gevallen omdat hij stiekem iets deed wat niet mag), troost je kind dan eerst en bespreek daarna waarom hij dit de volgende keer dus niet meer moet doen.

5. Je kind niet de mogelijkheid bieden alles met je te bespreken

Veel ouders denken dat hun kinderen alles met ze kunnen en willen bespreken, maar in de realiteit valt dit soms vies tegen. Dit kan natuurlijk komen doordat sommige kinderen het nou eenmaal leuk vinden om dingen stiekem te doen, maar het kan ook zo zijn dat je kinderen het gevoel hebben niet bij je terecht te kunnen. Door je niet te veroordelend op te stellen richting bepaalde zaken (zoals uitgaan, seks, drugs en alcohol), creëer je een omgeving waarin je kind ook met dit soort onderwerpen bij je terecht kan. Dat is als ouder echt niet altijd makkelijk en je moet er soms een stukje van jezelf voor opzij zetten, maar het komt absoluut de band tussen jou en je kind ten goede.

Mom-shaming

Bij Damespraatjes houden wij absoluut niet van mom-shaming en dat is dus ook precies wat we niet met dit artikel willen doen. Het doel van dit artikel over opvoedfouten? Je helpen een nog betere moeder te zijn! Voel je je niet aangesproken door de inhoud van dit artikel? Dan ben je waarschijnlijk lekker bezig. Zelf zijn er absoluut dingen (naar aanleiding van dit artikel), die ik graag anders zou willen doen. En dat is voor mezelf misschien niet leuk om toe te geven, maar het is wel hetgeen waar mijn dochter later het meeste aan heeft.

Zijn er dingen waar jij jezelf in herkent? Herken jij deze opvoedfouten? Of juist absoluut niet? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Dit is denk ik niet voorbehouden aan moeders, maar universeel voor opvoeders.

An -

Opvoeden vind ik zo vreselijk moeilijk!
Weten dat je zoveel invloed hebt op het leven van je kind; heel eng. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om te benoemen wat ik (als ik iets) fout deed en daarvoor sorry te zeggen, tegen mijn kinderen.
Tegelijk blijven het mijn kinderen en ik ben geen vriendje of kennis van ze.
Daarin probeer ik een balans te vinden.

Reageer ook