fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de 8 gekste bekeuringen die automoblisten in Spanje kunnen krijgen

Ga je binnenkort met de auto naar Spanje of huur je daar een auto? Dan is het goed om je enigszins in het Spaanse verkeersreglement te verdiepen, want voor je het weet loop je een fikse boete op! Zo is het bijvoorbeeld verboden om op je slippers in je auto te stappen en juist in je vakantie kan dat heel fijn zijn.

De gekste bekeuringen voor automobilisten in Spanje

Agenten in Spanje mogen bekeuringen uitdelen als ze denken dat een situatie gevaar op kan leveren. In het Reglamento General de Circulación in de artikelen 3, 17 en 18 staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld, maar kunnen wel beboet worden! Je moet het maar weten …… Spanjevandaag.com zette de gekste bekeuringen op een rij, maar geeft onderaan het artikel wel aan dat het reglement inmiddels alweer aangepast zou kunnen zijn.

1. Je mag niet met slippers of naaldhakken achter het stuur. Dit zou problemen met remmen en gas geven kunnen opleveren. Ook is het niet toegestaan om blootvoets te rijden vanwege mogelijke schade aan de voeten. Boete kan oplopen tot 80 euro.

2. Bijrijder mag geen voeten op het dashboard zetten. Voor zover ik weet is het in Nederland niet verboden maar wordt er wel voor gewaarschuwd. Als de airbag opent bij een ongeluk kun je zwaargewond raken. In Spanje is het wel verboden en riskeer je een boete: € 100!

3. Niet met oortjes in bellen. Bellen in de auto mag alleen maar door middel van een bluetooth systeem of kabels via de luidsprekers van de auto. Ook niet met een koptelefoon. Doe je dat toch: 400 euro

4. Niet met ontbloot bovenlijf (en dus ook niet topless :-)) achter het stuur. Zowel de stoelleuning als het contact met je veiligheidsriem kan verwondingen aan je huid opleveren. Ook is het bij het uitgaan van de airbag gevaarlijk om geen shirt aan te hebben. Boete: tussen de 40 en 80 euro!

5. Je mag niet eten, drinken of je opmaken achter het stuur. Doe je dat wel dan riskeer je een boete van zo’n 200 euro en je kunt daar bovenop ook nog punten van je (Spaanse) rijbewijs verliezen. Dus heb je trek in een ijsje? Wacht daar nog even mee tot je weer op de camping bent!

6. Je mag niet uit het raam hangen of op het portier leunen. Hoe relaxed het ook is om op die manier te rijden, je moet altijd 2 handen aan je stuur houden!

7. Verboden om je sigaret uit het raam te gooien. De kans op natuurbranden is behoorlijk groot in Spanje en daardoor kan het heel gevaarlijk zijn om je peuk uit het raam te gooien.  Doe je het toch, dan kan je dat € 400 of meer kosten!

8. Er mag niet gekust worden onderweg door de bestuurder of bijrijder. Ook mag je niet heftig in discussie gaan. Dit zou net zo gevaarlijk zijn als rijden onder invloed van alcohol! Boete voor te verliefd of handtastelijk gedrag achter het stuur: € 80!

Maar er zijn nog veel meer van dit soort regels. Wil je het hele overzicht van de bijzondere Spaanse regels voor automobilisten lezen? Kijk dan hier!

Reageer ook