fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit Nederlandse bedrijf maakt vegan leer van mango’s

Ge geur van nieuwe leren autostoelen, een stevige leren tas of dé perfecte leren laars: leer is een natuurproduct en ik vind het zo waanzinnig mooi. Maar ja… Dat iets ‘natuurlijk’ is, betekent niet automatisch dat het goed voor onze planeet is. Helaas zo ook met leer. Hoe mooi het ook is; het houden van vee is een flinke aanslag op het milieu. Door geen dierlijke producten meer te eten en te dragen, kan je jouw carbon footprint flink verkleinen. 

Steeds beter

Zelf weet ik dat het eten van margarine beter is dan roomboter, het gebruiken van niet-dierlijke stoffen beter is dan leer en dat linzen beter zijn dan een biefstuk. En tóch kies ook ik regelmatig voor de minder duurzame optie. Waarom? Omdat die soms gewoon lekkerder/beter/fijner is. Gelukkig komen er steeds meer opties die én goed zijn voor het milieu, maar ook van hoge kwaliteit. Zo ook met vegan leer!

Fruitleather

Zo is er een Nederlands bedrijf dat veganistisch leer maakt van oude mango’s. Nederland is een van de grootste importeurs van het tropische fruit en helaas komt een deel van de mango’s beschadigd of overrijp aan. Aanvankelijk werd dit fruit weggegooid, maar tegenwoordig maakt Fruitleather er leer van. Gaaf! Maar hoe werkt dat?

Niet te onderscheiden

Zodra de mango’s binnenkomen, worden ze tot een soort puree verpulverd. Deze puree wordt aangevuld met speciale stoffen die ervoor zorgen dat de mangopulp een leerachtige substantie aan kan nemen. De pulp wordt in grote, platte schalen gegoten en vervolgens gedroogd. Hierna volgen nog een aantal afwerkingen en krijgt het leer een ‘dierlijk’ reliëf. Zo is het bijna niet te onderscheiden van écht leer!

De toekomst

Geweldig, toch? Zeker, maar er zijn ook dingen die nog beter moeten worden aan het product. Zo zou het leer van een autostoel in ieder geval tien jaar mee moeten gaan, maar daar is het veganistische leer nog niet sterk genoeg voor. Ook maken ze nu steeds maar kleine stukjes, waardoor het eigenlijk alleen tot kleine leerproducten zoals tassen, schoenen en portemonnees gemaakt kan worden. Mooie uitdagingen voor de toekomst!

Reageer ook