Wist je dat vrouwen vaker aan hart- en vaatziekten komen te overlijden dan mannen? Dit komt over het algemeen niet doordat we ongezonder leven dan de mannen. Waar het wel door komt? Doordat vrouwen de eerste tekenen van hart- en vaatziekten niet herkennen en er dus niet mee naar de huisarts gaan. Tekenen bij mannen dat het niet goed zit, zijn pijn op de borst en steken in de bovenarm. Bij vrouwen zijn deze symptomen vaak niet aanwezig. Wij krijgen last van vermoeidheid, pijn in de schouderbladen of worden sneller kortademig bij het sporten. Doordat wij het niet herkennen wordt het te laat behandeld en vergroot dit de kans op ernstige gezondheidsrisico’s. Ik had er nooit bij stilgestaan dat dit het geval was.
En hoewel er dus nog veel onderzoek gedaan wordt naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en het nog niet helemaal duidelijk is waarom wij een verhoogde kans hebben, zijn er natuurlijk ook dingen waar je nu wél invloed op hebt. De Hartstichting geeft als advies om gezond te eten, voldoende te bewegen én op een goede manier met stress en ontspanning om te gaan.
Flink hoesten?
Maar, wat doe je als je het gevoel hebt dat je een hartinfarct hebt, terwijl je alleen bent? Op het internet gaan er heel wat verhalen rond over dat even flink hoesten ervoor kan zorgen dat het weer beter met je gaat. Niet doen, zegt de Hartstichting. “Cardiologen vragen patiënten soms om te hoesten, bijvoorbeeld tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling. Dat doen ze als ze een ernstige hartritmestoornissen zien ontstaan op de monitor. Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin. Sterker nog: het is niet mogelijk om op dat moment te hoesten. Iemand verliest bij een hartstilstand vrijwel meteen het bewustzijn”, schrijft de Hartstichting op haar website.
Wat moet je wel doen?
Bij een hartinfarct of hartaanval wordt de bloedtoevoer in de kransslagader afgesloten door een bloedstolsel. Meestal voelt iemand een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Je blijft bij kennis en kunt de pijn niet ontwijken. Snel handelen is belangrijk.
1. Houd de pijn langer dan 5 minuten aan of vertrouw je het niet? Bel 112!
2. Zet de voordeur open. Zo kunnen hulpverleners snel naar binnen als jij de deur niet meer open kunt doen.
3. Blijf zo rustig mogelijk. Vermijd inspanning en emotie, totdat de ambulance komt.
Dit zijn dingen die goed en belangrijk zijn om te onthouden. Twijfel je of je 112 moet bellen? Bel dan wel! Je belt liever een keer te veel, dan een keer te weinig.
Heb jij ooit 112 moeten bellen voor hart- en vaatproblemen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Foto door ATC Comm Photo via Pexels