fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom vakantie zo goed is voor de ontwikkeling van je kind

De tijd dat we met een achterbank vol kindjes naar de Franse zuidkust reden ligt nog vers in mijn geheugen gegrift en ook de blijdschap van onze dochtertjes als we op plek van bestemming aankwamen. Ze konden niet wachten met het verkennen van hun nieuwe omgeving en terwijl wij nog druk bezig waren met het inrichten van de tent, kwamen zij al met hun nieuwe vriendjes aanzetten.

We hebben veel mooie reizen met onze meiden gemaakt en onderweg leerden ze van alles, over het land waar we dan waren, maar ook de taal, het andere eten en het besef dat de wereld groter is dan hun eigen straat. Ik las laatst een onderzoekje dat HomeToGo heeft gedaan naar het effect van vakantie op het welzijn van kinderen. Ik herkende hier echt veel van en vind het leuk om een aantal van de resultaten van het onderzoek met jullie te delen.

1. Versterking van de familieband. In het dagelijkse leven ben je zo druk en komt het er lang niet altijd van om veel met je kinderen te ondernemen. In de vakantie juist wel en ben je als gezin vaak de hele dag bij elkaar en heb je de tijd om ook langere en hele andere gesprekjes met elkaar te voeren dan wanneer je thuis bent. Maar ook lekker samen zwemmen, ravotten, klimmen, spelletjes doen etc.

Uit onderzoek van Hometogo bleek ook dat aandacht van ouders het gevoel van eigenwaarde van het kind versterkt. Interesse en aanwezigheid zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan het groeiproces op jonge leeftijd, van adolescentie naar volwassenheid. Tijdens een vakantie nemen kinderen ook gedragspatronen van hun vader en moeder over.

2. Verbeteren van concentratie. De natuur in gaan of op een plek zijn dichtbij de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van een kind. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van de universiteit van Melbourne: aandacht en concentratie bij kinderen nemen na slechts 20 minuten in de natuur al toe. Door in contact te zijn met de natuur verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en dat kan een positief effect hebben op kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

3. Een verhoging van creativiteit. Tijdens de vakantie komen kinderen in situaties terecht waarin ze in het dagelijkse leven niet snel verzeild zullen raken. Ze zullen nieuwe ervaringen opdoen en veranderingen meemaken. Dit stimuleert de creativiteit van een kind en zorgt ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden.

Grappig! Een onderzoek van de universiteit van Indiana; V.S. suggereert dat zelfs de gedachte aan een verre bestemming de creativiteit kan stimuleren. Lekker over vakanties wegdromen heeft dus ook een functie.

Merk jij dat de vakantie invloed heeft op het welzijn van je kinderen?

Vermoedelijk sta jij er bij het boeken van een vakantie ook niet direct bij stil dat een vakantie leerzaam is voor je kinderen en gaan jullie gewoon lekker op pad omdat het leuk is. Tijdens je vakantie ervaar je het vermoedelijk wel en zie je dat je kind in meerdere opzichten stappen maakt. Heb jij dit ook wel eens ervaren? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Vinden we gezellig :-).

Wil jij het hele onderzoek van Hometogo lezen over het effect van vakantie op het welzijn van kinderen? Klik dan op de infographic hieronder.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Hilda -

maar moet ik hieruit concluderen dat als je niet gaat, niet kunt gaan (financieel of als je ziek bent…) dat je je kind tekort doet….. dat het kind er duidelijk minder van zou worden? Dan is het hoog tijd dat de overheid zorgt dat alle kinderen op vakantie kunnen!

Reageer ook