fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom plogging jouw nieuwe hobby zou moeten worden

plogging tips

Zweden is hip! En dat zeggen we al jaren. Niet alleen vanwege hun mode-, auto- of meubelmerken, maar ook vanwege het overgewaaide plogging. Plogging? “Plocka upp” is Zweeds voor oprapen en als je dat combineert met het woord ‘jogging’ krijg je plogging. Heb jij al mensen met tasjes zien rennen? En lijkt het jou ook wel wat, dan hebben we een paar tips voor je.

Hardlopen en meteen je leefomgeving verbeteren, het klinkt heel idealistisch. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder een paar tips om lekker te ploggen.

Maak het leuk

Dat kan door doelen te stellen (bijvoorbeeld vandaag wil ik 50 items in mijn tas hebben) of het parcours steeds te verleggen. Ren bijvoorbeeld eens naar een stad of dorp iets verderop en neem de trein terug. Zo zie je ook meer van Nederland.

Houd plogging hygiënisch

Je kunt natuurlijk alles met een afval knijper oppakken, maar dat rent niet zo fijn omdat je ook al een zak in je hand hebt. Sommige dingen (condooms, luiers, gebroken glas, naalden) zijn echter te onhygiënisch of te gevaarlijk om op te pakken. Zelfs met handschoentjes aan. Laat die dan ook gewoon liggen. Kom je dingen tegen die een direct gevaar (voor de gezondheid) vormen? Neem dan contact op met de gemeente. Zij kunnen het professioneel laten verwijderen.

Denk aan je houding met oppakken

Door regelmatig te bukken loopt je rug kans om geblesseerd te raken. Zeker als je rare of onverwachte bewegingen maakt. Als je iets opraapt zak dan door je knieën waardoor je een soort squat maakt. Dat op zich is ook een goede oefening.  Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.

Let er ook op dat je de tas niet slechts in één hand houdt, maar wissel het af. Op Gezondnu.nl lazen we dat je ook een rugzak kunt gebruiken, maar neem er dan een die in de wasmachine kan.

Heb je nog nooit hardgelopen of het lang niet gedaan, bouw het dan eerst op.

Zoek andere ploggers op

Als je op Google op onderzoek uit gaat, merk je al snel dat je niet de enige plogger bent. Zijn er bij jou in de buurt andere ploggers en is het misschien handig om ervaringen te delen of om mooie locaties uit te wisselen? Het maakt plogging nog leuker!

Hieronder een video van twee enthousiaste mannen die rennend Utrecht schoonhouden. Daar wil je toch aan meedoen :-)?!

Lijkt plogging jou ook wel wat of doe je het misschien al langer? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook