fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dít is waarom je bij de zelfscankassa’s wordt gecontroleerd

Sinds onze supermarkt handscanners heeft, sta ik nooit meer in de rij bij de kassa. Super handig vind ik het om een product direct te scannen en in mijn tas te stoppen. Ik hoef zo niet meer in de (vaak lange) rij bij de kassa te staan, niet alle spullen op de band te leggen en het daarna ook niet weer in mijn tas te stoppen. Gewoon even betalen en met mijn al ingepakte tas door naar huis. Zo nu en dan duurt het wat langer omdat de winkel een controle wil uitvoeren. Ook dit neemt meestal weinig tijd in beslag, maar toch vroeg ik me af: waarom word ik eigenlijk gecontroleerd? 

Pakkans vergroten

“De zelfscankassa wordt aangestuurd door een computer die een seintje geeft aan het personeel. De winkelmedewerker van de supermarkt kiest de klanten die gecontroleerd moeten worden dus niet zelf uit. Waarom de computer een seintje geeft, verschilt per bedrijf. ‘Elke winkel of winkelketen kan zelf regels instellen in het systeem om de pakkans te vergroten’, zegt Hanno Kallmeyer, consultant van Amerikaanse fabrikant van kassasystemen NCR, tegen de NRC”, lezen wij bij Margriet.

Scheermesjes

Hoewel de winkel deze regels dus zelf instelt, werken de meeste ketens met vaste instellingen. Op de eerste plaats wordt gekeken naar producten die vaak gestolen worden. Zo worden bijvoorbeeld scheermesjes vaak meegenomen zonder hiervoor te betalen. Koop jij een fles scheerschuim, maar scan je geen scheermesjes? Dan is dit volgens het systeem mogelijk verdacht en zal je waarschijnlijk een controle krijgen.

Langzaam winkelen

Een andere reden om jouw tas te controleren, is als je lang in de winkel bent geweest, maar weinig producten hebt gescand. Blijkbaar zijn winkeldieven gemiddeld genomen langzamer in het boodschappen doen dan mensen die wél alles netjes afrekenen. Ben jij dus minder snel dan gemiddeld en word je vaak gecontroleerd? Dan kan dit hier de reden van zijn.

Buurt

Tot slot is de kans om in een buurt waar veel gestolen wordt gecontroleerd te worden groter dan een controle in een buurt waar weinig gestolen wordt. Door te winkelen in een veilig winkel waar normaal gesproken weinig winkeldiefstal is, verklein je dus de kans op een controle.

Supermarkten letten er echter wel op dat klanten niet wegblijven om de grote hoeveelheid controles. “Je kunt het voelen in een winkel, dat mensen geïrriteerd raken door continue checks”, zegt Kallmeyer tegen NRC.

Word jij vaak gecontroleerd? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

bron afbeelding: Wikimedia Commons

Reageer ook