fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is het grote verschil tussen shutters en houten jaloezieën

verschil shutters en jaloezieen

Ons huis heeft een heel groot raam. En sinds we er wonen weten we niet wat we er voor willen hangen. Tot ik mijn oude vriendin Ellen sinds tijden weer eens bezocht. Zij heeft wat ik wil: shutters.

Ellen woont in een prachtig boerderijtje in het oosten van het land. Ik had haar lang niet gezien en toen we elkaar spraken via Facebook stelde ik voor koffie bij haar te gaan drinken. Ik zou willen dat ik de inricht-skills van El had; als geen ander kan zij de inrichting van een huis omtoveren tot eentje uit de VT Wonen.

Shutters? Wat zijn dat?

Terwijl ze koffie maakte, liep ik naar de woonkamer. “Wat een prachtige jaloezieën heb je,” riep ik. Met haar hoofd schuddend zette ze dampende bekers op tafel. “Nee, dat zijn shutters.“ En dus heb ik uitgezocht wat de verschillen tussen shutters en jaloezieën (want shutters lijken heel veel op jaloezieën) nou precies zijn.

De overeenkomsten tussen de twee zijn duidelijk: allebei zorgen ze ervoor dat je zon, of nieuwsgierige blikken van voorbijgangers, buiten je huis houden. Het grootste verschil is dat je jaloezieën met een koordje omhoog trekt en een shutter die open je of sluit je door ze naar de zijkant open te klappen. Denk maar aan luiken, die schuif je ook naar de zijkant. Ook zit er een verschil in het materiaal waaruit de raamdecoratie is gemaakt. Shutters worden veelal geleverd in hout, terwijl je jaloezieën kunt krijgen in hout, maar ook in aluminium, bamboe of pvc.

Waarom kiezen voor shutters?

Waarom zou je kiezen voor shutters in plaats van jaloezieën? Natuurlijk is het ten eerste een kwestie van smaak. Wat vind je mooi? Wat past goed bij je interieur? Shutters zijn over het algemeen iets duurder, maar dat komt ook door het materiaal. Shutters doen het erg goed op ramen en deuren die vaak open en dicht gaan. Zeker als je bijvoorbeeld openslaande deuren naar de achtertuin hebt, dan zijn shutters makkelijker. Een kwestie van ze even opzij schuiven en klaar is Kees. Jaloezieën moet je optrekken. Als je deuren hebt die naar binnen opengaan, dan is het vaak niet mogelijk om voor de ramen jaloezieën te hangen. Shutters kunnen in dat geval wel.

Echt een sieraad voor je raam

Niet onbelangrijk is dat shutters ook echt mooi zijn om te zien ondanks dat ze zijn bedoeld als zonwering of raamdecoratie. De voordelen van shutters zijn legio. Zo kun je deze raamdecoratie heel makkelijk schoonhouden wat fijn is als er in je gezin allergie patienten zijn. Ze passen op elk type raam. Zelfs op ronde of dakramen. Wat ook mooi is aan shutters is dat je zelf bepaalt hoeveel licht je toelaat. Doe je ze helemaal open of dicht? Of half open zodat je nog wel licht hebt, maar het felle zonlicht buitensluit? Het is allemaal mogelijk.

Geen gegluur meer

Zoals gezegd houd je ook de nieuwsgierigen blikken van passanten buiten de deur en dat is in ons geval prettig. Juist omdat we zo’n groot voorraam hebben, heb ik soms het gevoel dat ik in een etalage zit en zou een beetje privacy niet verkeerd zijn. Er zijn varianten die je kunt verstellen. Zo kun je ervoor kiezen om de onder onderste lamellen dicht te doen en de bovenste open te laten. Met het oog op de hoge energierekeningen zijn shutters ook een voordeel in je huis. Deze raamdecoratie heeft een isolerende werking. Warmte blijft in de winter in de kamer en zomers kun je het huis lekker koel houden.

Ik wil ze ook

Reden genoeg dus om eens naar de mogelijkheden van shutters te informeren. Ik denk dat het heel mooi in ons huis past en dat het de perfecte raamdecoratie is. Wat is het toch fijn om vriendinnen met verstand van zaken te hebben!

Foto door Curtis Adams via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook