Vaginale afscheiding: het is belangrijker voor de gezondheid van je vagina dan je misschien zou denken. Maar wat is een normale hoeveelheid vaginale afscheiding? En wanneer wordt het tijd om eens een afspraak met je huisarts te maken?
Belangrijk
Dokter en onderzoeker Maura Quinlan van de Northwestern University Feinberg School of Medicine vertelt tegen SELF dat vaginale afscheiding vele functies vervult. Het helpt de vagina zichzelf schoon te houden, het houdt de boel vochtig en het vormt de bescherming tegen infecties en irritatie. Vaginale afscheiding is dus heel normaal én heel belangrijk!
Normale hoeveelheid
Wat een normale hoeveelheid vaginale afscheiding is, is niet zo makkelijk te zeggen. Het verschilt van persoon tot persoon. “Ik vertel mijn patiënten dat vaginale afscheiding een beetje is als zweten. Sommige mensen zweten veel en andere mensen zweten nauwelijks.” Artsen kunnen dus geen ‘normale’ hoeveelheid afscheiding vaststellen die jij als vrouw zou moeten hebben. “Het is vooral belangrijk dat je zelf in de gaten houdt wat normaal is voor jou” zegt gynaecoloog en onderzoeker Jonathan Schaffir van het Ohio State University Wexner Medical Center.
Invloed van cyclus
Wat een normale hoeveelheid vaginale afscheiding voor jou is, wisselt flink gedurende jouw cyclus. Deze start met je menstruatie, waarbij je de eerste dagen vooral bloed en slijm uit de baarmoeder verliest. Na een paar dagen wordt dit minder heftig en kan je wat bruine afscheiding hebben. De bruin-achtige kleur wordt veroorzaakt door oud bloed en is volkomen normaal.
Veranderende afscheiding
Nadat je menstruatie er weer opzit, heb je vermoedelijk even wat minder afscheiding. Naarmate je cyclus vordert en je lichaam zich voorbereidt op de ovulatie, stijgen de oestrogen levels in je lichaam en kan het zijn dat je meer vaginale afscheiding dan de dagen daarvoor hebt. Deze kan wit, geelachtig en wat dikker en plakkeriger van structuur zijn. Als je verder naar je ovulatie toegaat en de oestrogeen levels nog hoger worden, wordt de vaginale afscheiding vaak wat dunner en slijmeriger. “Het kan een beetje op eiwit lijken” zegt dokter Schaffir. Dit slijm is er niet voor niets: het helpt zaadcellen om makkelijker de baarmoedermond te bereiken en vergroot zo de kans op een zwangerschap.
Cirkel weer rond
Raak je tijdens je ovulatie niet zwanger? Dan zullen de oesterogeen levels weer dalen en wordt je afscheiding waarschijnlijk weer wat minder. De afscheiding wordt vaak weer wat dikker of lijkt zelfs helemaal even verdwenen te zijn. Je lichaam stoot de niet-bevruchtte eicel af door middel van je menstruatie. Hier is de cirkel weer rond.
Anticonceptiepil
Wanneer je een anticonceptiepil met oestrogeen gebruikt, kan het zijn dat jouw vaginale afscheiding veel constanter is gedurende de cyclus. Zelfs als jouw anticonceptiepil geen oestrogeen bevat, kan het van invloed zijn op je afscheiding.
Tijdens de zwangerschap
Tijdens een zwangerschap zijn de oestrogeen levels in je lichaam verhoogd en deze blijven stijgen. Hierdoor kan het zijn dat je gedurende een zwangerschap wat nattere en slijmerige afscheiding hebt. Doordat ook het volume van je bloed is toegenomen, is het heel normaal als je wat meer afscheiding ervaart.
Wat is niet normaal?
Je weet van jouw eigen vaginale afscheiding dus waarschijnlijk vrij goed wat normaal is. Wordt het ineens veel meer, verandert het van kleur, is het bloederig (buiten de menstruatie om) stinkt het of vertrouw je het niet helemaal? Maak dan een afspraak met je huisarts. Ook als je aan deze informatie twijfelt of als je meer vragen hebt, dan adviseren wij je om dit met je huisarts te bespreken.
Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.
Joris -
Die citrusvruchten, wat is de relevantie daarvan?