fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dilemma: wel of niet je kind inenten?

Een prik krijgen als kind is nooit leuk, maar als iets moet, dan moet het. Zo dacht ik in ieder geval toen ik een jaar of negen was en prikken kreeg. De ziektes waarvoor je werd ingeënt, spraken voornamelijk tot mijn verbeelding met namen als Bof, Rode Hond en de Mazelen. Ik heb ze dan ook nooit gehad. Waarom begin ik hierover? Omdat het tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend is om je kind te vaccineren en daar is een heftige discussie over ontstaan. Want wat is nu verstandig: wel of niet prikken?

Je doel als ouder
Laat ik vooral eerst benoemen dat ik geen kinderen heb en dat ik niet weet hoe het is om deze keuze als ouders te maken. Ik weet wel dat zowel ik, als mijn zusje als mijn vriend als mijn vrienden allemaal vroeger ingeënt zijn en nu normaal functionerende en gezonde volwassenen zijn zonder gekke ziektes. Want uiteindelijk is dat toch het doel voor ouders: om hun kind op te voeden tot leuke, gezonde mensen die onderdeel uitmaken van een gezonde samenleving.

Niet prikken
Er zijn voorstanders en tegenstanders van het prikken. De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) benadrukt dat het Rijksvaccinatieprogramma geen verplichting maar een keuze is. Geld is overigens geen issue, je zorgverzekering heeft er niets mee te maken omdat de overheid het betaalt. Naar mijn mening stuurt de NVKP aan op niet prikken, omdat je je kind dan de ‘kans geeft om zijn of haar immuunsysteem ongestoord te ontwikkelen’. Ze menen daarna dat een ongevaccineerd kind ‘meer veerkracht lijkt te hebben’ en ze beweren dat ‘vaccineren een link heeft met Diabetes type 1’. Let op: dit is zover ik kan vinden niet officieel onderzocht. Dit zijn aannames.

Aangrijpend verhaal
Oké, niet vaccineren zou beter kunnen zijn voor het kind als individu als je het NVKP moet geloven en dat klinkt onschuldig toch? Helaas kan een ongevaccineerd kind een gevaar vormen voor zijn of haar omgeving. Het verhaal van Nicole Gommers in Vrouw grijpt me dan ook enorm aan: ze verloor bijna haar 8 maanden oude zoontje omdat hij besmet werd met de mazelen door een bewust niet ingeënt kind op de crèche. Haar zoontje moest in quarantaine en heeft het ternauwernood overleefd. Iets wat geen enkele ouder zou moeten meemaken.

Wel prikken
Dat brengt ons bij de voorstanders van prikken: zo’n beetje alle artsen en de Rijksoverheid. ‘een kind dat niet gevaccineerd is, is onvoldoende beschermd tegen de gevaarlijke infectieziekten. Het risico dat het kind de bewuste infectieziekte krijgt, is groter als het kind deel uitmaakt van een niet-gevaccineerde hechte gemeenschap. Hoe meer mensen vaccinaties weigeren, des te groter de kans dat uit ons land verdwenen ziekten weer de kop opsteken. Vaccineren beschermt dus niet alleen een individu, maar ook de hele bevolking.’ Vooral nu iedereen zo reislustig is, kunnen dat soort ziektes makkelijker weer in Nederland terecht komen.

Je doel als mens
Nogmaals, ik ben geen moeder, maar ik ben wel een mens. En als mens zou ik nooit anderen in gevaar willen brengen met mijn keuzes. Ik zou nooit willen horen dat een ander kind overleden is omdat het besmet is geraakt door mijn niet ingeënte kind. Dan maar iets minder veerkracht.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook