fb
Damespraatjes Damespraatjes

Didi: “Mijn zus is een vreselijk mens sinds ze aan zichzelf werkt”

zus is een vreselijk mens sinds ze aan zichzelf werkt

Je kunt tegenwoordig geen tijdschrift openslaan, of er staat wel tips in om aan jezelf te werken. Marjan, de zus van Didi, werkt sinds kort samen met een businesscoach aan zichzelf. Tot groot verdriet van Didi. “Mijn zus is een vreselijk mens sinds ze die stap heeft gezet.”

Zijn jullie tweeling?

Didi en Marjan hebben het altijd goed kunnen vinden met elkaar. “Vlak na de geboorte van Marjan is mijn moeder weer zwanger geraakt. Was niet helemaal de bedoeling, maar geen probleem. Voor Marjan en mij super leuk, want we schelen maar anderhalf jaar met elkaar. We speelden samen en werden samen groot.” De meiden hadden dezelfde vriendengroep en interesses. “Vaak werd gedacht dat we een tweeling waren, we lijken ook echt veel op elkaar. Soms trokken we dezelfde kleding aan omdat we dat leuk vonden.” De jeugd van de zussen was een fijne. “We hebben een heerlijke jeugd gehad, met lieve ouders die ook steeds samen zijn.”

Blij met onze band

Nog steeds wonen Didi en Marjan in dezelfde woonplaats en zoeken elkaar regelmatig op. “Marjan is getrouwd met een hele leuke vriendin en zij heeft een dochter. Ik ben getrouwd met Pim en wij hebben drie zonen. Het contact met z’n allen is altijd heel fijn en warm. We lopen niet de deur bij elkaar plat maar zien elkaar wel regelmatig. Zo eten we minimaal een keer in de maand met z’n allen, ook met mijn ouders erbij. Ik ben zo blij met die band.”

Je mag best wat harder worden

Maar in de relatie tussen Didi en Marjan beginnen scheurtjes te komen. “Ja, ik zit daar enorm mee en de laatste tijd lijkt het wel of het steeds erger wordt.” Wat is er dan veranderd? “Nou, mijn zus heeft sinds kort een nieuwe businesscoach. Ze heeft een goede baan in een groot bedrijf waar ze zo’n beetje wordt klaargestoomd om in de toekomst onderdeel uit te maken van het managementteam. Daarvoor wordt ze bijgestaan door een coach die vindt dat ze best een stuk harder mag worden. En dat ze duidelijk aan moet geven wat ze wel en wat ze niet wil. Het is inderdaad zo dat Marjan heel lief, en soms te lief, is. Ze is super empathisch en zit vol humor. Maar daar blijft weinig meer van over sinds de sessies met de coach.”

Weerbaar? Onuitstaanbaar bedoel je!

Marjan vindt het zelf fijn dat ze handvatten van haar coach krijgt om zich weerbaarder te maken. “Zij noemt het weerbaar, ik zou eerder kiezen om het onuitstaanbaar te noemen. Laatst ben ik het gesprek met haar aangegaan omdat ik het heel jammer vind dat ze zo verandert. Het was mijn moeder ook al opgevallen maar zij durft er niet over te beginnen, dus had ik beloofd dat ik het zou doen. Voorzichtig vroeg ik hoe ze vond dat het met haar ging. Ze was heel verbaasd en antwoordde dat ze zich beter voelt dan ooit. Dat ze het heerlijk vindt om voor zichzelf op te komen en te zeggen wat ze denkt zonder altijd maar rekening te hoeven houden met anderen. Ik zei haar dat ik dat nou juist zo charmant aan haar vond.”

Pijnlijk eerlijk

Marjan is helemaal klaar met het charmant zijn en heeft brutal honesty hoog in het vaandel staan. “Ja, zo zei ze dat: ‘brutal honesty’. Ik wist niet wat ik hoorde en zei haar dat pijnlijk eerlijk niet altijd prettig is. Ik vind het vooral heel kwetsend en vind het niet nodig om altijd maar zo vreselijk eerlijk te zijn. Vervelend vind ik ook dat Marjan onze ouders opeens van alles verwijt. Ze heeft het idee dat papa en mama en haar nooit echt gezien en gehoord hebben, terwijl mijn ouders altijd voor ons klaar stonden.”

Wat een onzin zeg

Pijnlijk werd het gesprek toen Marjan Didi verweet dat ze nooit klaarstaat voor haar. “Marjan vond het heel lastig om uit de kast te komen en te zeggen dat ze op vrouwen viel. Terwijl mijn ouders het nooit een probleem hebben gevonden, sterker: zij wilden dat wij gelukkig zouden zijn, hoe dan ook. Ik heb haar toen ook enorm gesteund en als vrienden opmerkingen maakten over haar, dan nam ik het altijd voor Marjan op. Dat vond ik niet meer dan normaal. Marjan was altijd wel liever dan ik, maar ik heb zeker oog voor mijn omgeving en ga door het vuur voor mensen van wie ik houd. Dat Marjan nu zegt dat ik nooit voor haar klaarsta als zij dat nodig heeft, is klinkklare onzin.”

Mijn zus is een compleet ander mens

De businesscoach die Marjan handvatten geeft, is eigenlijk bezig om een harde vrouw van haar te maken, vindt Didi. “Echt, Marjan lijkt weel een ander mens. Ze houdt zich nergens meer in, zegt alles wat ze denkt, hoe pijnlijk dat soms ook is. Mijn moeder had een nieuw outfitje gekocht en straalde helemaal. Totdat Marjan zei dat ze er niet uitzag en dat die kleding helemaal niet bij haar leeftijd paste. Mijn moeder kromp ineen en zei niks. Ik zag het verdriet in haar ogen. Hoe moet ik mijn zus duidelijk maken dat ze verkeerd bezig is? Dat ze mensen afstoot door haar manier van doen? Ik mis haar. Ze lijkt wel een compleet ander mens.”

Hoe krijgt Didi haar leuke zus weer terug? Wat kan ze doen of zeggen? Denk je dat een fase is of vermoed je dat het wel eens zo zou kunnen blijven? Wat raad jij Didi aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: LinkedIn Sales Solutions via Unsplash

Maja: ‘Mijn man liet mijn moeder achter op een berg in Wales’

Drie weken naar Wales lijkt lang, maar het stond al een tijdje op het lijstje van Maja en Eric. Toen ze twee maanden geleden afscheid moesten nemen van haar vader twijfelden ze of ze wel zouden gaan, omdat haar moeder dan alleen in Nederland zou zijn. Eric bood aan om haar dan gewoon mee te nemen. “Achteraf heb ik daar zo’n spijt van… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Patty -

Eerlijk noemt iedereen zichzelf tegenwoordig, maar eerlijk kan op een aardige manier en hoeft niet op een onbeschofte, filterloze, verbale diaree te lijken. Als je vind dat iemand iets niet staat kun je ook opperen dat een andere kleur, maat, vorm een betere keus zou zijn. Dan zeg je hetzelfde maar laat je iemand ook in z’n waarde. Ietswat tegenwoordig, en vooral op de socials, nogal ondergewaardeerd wordt.

Reageer ook