fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze pindakazen staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezond broodbeleg

“Pindakaas! Pindakaas! Pindakaas!” roepen mijn kinderen om 6:30 uur ’s ochtends door het huis. “STILTE!” roep ik in mijn hoofd terug, maar ik beheers me. “Als jullie nu aan tafel gaan zitten en stoppen met schreeuwen, ga ik boterhammen smeren. Ze luisteren en 2 minuten later zitten ze heerlijk te smikkelen. Zij blij, ik blij en ik denk Calvé pindakaas blij. Er gaat bij ons ongeveer een pot per week doorheen, dus verdienen doen ze zeker aan ons. 

Op Instagram zag ik een post van het Voedingscentrum over verschillende soorten pindakaas. Wat blijkt? Niet elke pindakaas is even gezond… Dat komt omdat er regelmatig suikers en zout aan worden toegevoegd, waardoor ze dus te zoet of zout kunnen worden. Pinda’s bevatten van nature al best wel wat suiker, dus er suiker aan toevoegen zou eigenlijk niet nodig hoeven zijn.

Wel in de Schijf van Vijf

De pindakazen die volgens het Voedingscentrum het gezondste zijn, zijn 100 % pindakazen. Hier is niks aan toegevoegd en ze bestaan volledig uit vermalen pinda’s. Deze pindakazen vallen in de Schijf van Vijf en zijn dus een gezond broodbeleg. Ook voor de kids! Aan de andere pindakazen is dus vaak suiker, zout en soms ook vet toegevoegd.

Niet in de Schijf van Vijf

Per 100 gram bevat Calvé pindakaas 6,4 gram suiker en 0,6 gram zout. Skippy scoort slechter, met 10,9 gram suiker en 1,1 gram zout. De echte uitschieters zijn G’woon pindakaas met 14,3 gram suiker en 0,8 gram zout en Mister Kitchen’s met 17,5 gram suiker en 1,2 gram zout. Deze pindakazen vallen dus allemaal buiten de Schijf van Vijf.

Schermafbeelding 2020-07-30 om 12.34.01

Mag je ze helemaal niet eten?

Nee hoor! Voedingsmiddelen buiten de Schijf van Vijf kan je zeker eten, maar liever niet elke dag. Zo nu en dan een boterham met die lekkere pindakaas met zeezout-karamel of pindakaas met honing moet natuurlijk gewoon kunnen. Maar geniet met mate! De 100 % pindakaas kan je wél dagelijks eten, hier zit niet te veel suiker, zout of vet in.

Praat mee

Wij gaan hier thuis dus wat vaker voor 100 % pindakaas kiezen. Jullie ook? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook