fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze erwtensoepen bevatten de meeste en de minste calorieën en zout

Het is eindelijk weer lekker snertweer! Kaarsjes aan, wollen trui aan en genieten van de tikkende regen op de ramen. Na het maken een koude herfstwandeling beloon ik mijzelf graag met een kop erwtensoep. Mijn schoonmoeder (sorry mama!) maak de aller lekkerste. Als die niet voor handen is, kies ik voor een blik of zak erwtensoep. Toen ik afgelopen week de verpakkingen in de supermarkt met elkaar vergeleek, kwam ik er achter dat er best een groot verschil in calorieën inzit. 

Om iedereen te helpen met het kiezen van een erwtensoep uit blik of zak, heb ik een overzicht gemaakt van de populairste soepen. Hierbij heb ik gekeken naar calorieën, maar ook naar zout. Het advies voor volwassenen is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Soep staat erom bekend vrij zout te zijn. Ik ben benieuwd of dat voor deze soepen ook geldt!

In de vergelijking heb ik vegetarische en niet-vegetarische soepen meegenomen. Bij de vegetarische soepen staat een (v) achter de merknaam.

Minste calorieën zonder vlees

Zoals je in het schema kunt zien, scoren de Maggi Vegetarische erwtensoep en de Smaakt Bio Erwtensoep allebei goed op calorieën. Dit komt vooral doordat ze allebei geen vlees bevatten. Kijk je naar calorieën, dan zijn dit zeker aan te raden soepen. Ik vind dat ze wel veel zout bevatten, 0,68 gram per 100 gram. Bij een kom van 300 gram kom je op meer dan 2 gram zout uit. Dit is al 1/3 van je gehele dagelijkse zoutinname. Dat vind ik vrij veel voor een kopje soep!

Minste calorieën met vlees

Wil je een erwtensoep die wél vlees bevat, dan scoort de AH Biologisch erwtensoep in zak goed. Hij bevat 57 calorieën per 100 gram en bevat 0,58 gram zout. Qua zout is dat nog steeds aan de hoge kant, maar wel iets beter dan de vegetarische soepen met de minste calorieën.

Meeste calorieën

De soepen met de meeste calorieën zijn deChef Martijn Rijkgevulde erwtensoep en de Jumbo Erwtensoep in blik. Deze bevatten allebei 84 calorieën per 100 gram. Moet je tussen deze twee een keuze maken? Ga dan voor de soep van Chef Martin, deze bevat minder zout dan de soep van Jumbo.

Hoog in zout

Probeer jij op je zoutinname te letten? Pas dan op met de AH Rijkgevulde erwtensoep, G’woon erwtensoep en Jumbo Erwtensoep in blik. Ze bevatten allemaal 0,8 gram (of meer) zout per 100 gram soep. Met een kop van 300 gram van de erwtensoep van G’woon, krijg je maar liefst 2,9 gram zout binnen.

De AH Stevige erwtensoep met rookworst-spek, scoort met 0,55 gram zout per 100 gram het beste van de soepen. Deze bevat 75 calorieën per 100 gram.

Lees ook: Mara verwoest haar nieren met veel te veel zout

Zelf maken

Om volledige controle op de inhoud van je erwtensoep te hebben, kan je hem het beste lekker zelf maken. Natuurlijk kan het weleens voorkomen dat je daar geen tijd voor of zin in hebt! Dan is een soep uit blik of zak helemaal prima. Houd er wel rekening mee dat ze vrij zout zijn, extra zout of andere zoute smaakmakers toevoegen is niet aan te raden.

Praat mee

Staat jouw favo soep hiertussen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook