fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze dingen heb je niet nodig voor een gelukkig leven

Ben jij altijd bezig met de nieuwste gadgets, kleding en trends? Vraag jezelf dan eens af: word ik daar wel gelukkig van? Als het antwoord ‘nee’ is, moet er wat veranderen. Je hebt misschien wel eens van de minimalistische leefstijl gehoord. Kort gezegd vraag je je bij alles wat je bezit af of je het wel nodig hebt. Ontspullen wordt dat ook wel genoemd. Dat klinkt wat extreem, maar je hoeft echt niet alles de deur uit te doen en vervolgens als een sobere monnik door het leven te gaan. Met deze simpele tips om te ontspullen houd je het leuk!

Ruim die kledingkast uit en koop alleen tijdloze items

Vroeger kocht ik tassen vol kleding bij winkels als H&M, Zara, Only, enz. Uiteindelijk had ik het bekende geval van een overvolle kast, maar niks om aan te trekken. Uiteindelijk trok ik de helft nooit aan en een kwart van mijn kleding maar één of twee keer. Doodzonde, vooral met de vervuilende fashionindustrie in mijn achterhoofd. Mijn tip: ruim je kledingkast goed uit en vraag je bij elk kledingstuk af of je er blij van wordt. Zo ja, dan mag het blijven. Zo nee, geef het weg aan iemand of doe het in de textielbak. Heb je heel veel kleding die nog goed is? Organiseer een kledingruil met vrienden en laat hun ook hun oude kleding meenemen. En heb je zin om te shoppen? Tweedehandskleding is per definitie duurzaam, dus kijk de volgende keer eens in een tweedehands winkel. Toch nog een stapje te ver? Koop dan tijdloze kleding van een duurzaam merk. H&M heeft bijvoorbeeld een Conscious Collection met gerecyclede stoffen. Wil je weten welk merk oké is en welk merk niet? Check rankabrand.nl voor een eerlijk overzicht.

De nieuwste gadgets zijn maar even leuk

Ken je dat? Je mag een nieuwe telefoon uitzoeken en je bent weken bezig met research wat de beste is. Of je staat te popelen om de nieuwste iPhone te bemachtigen. Op het moment dat je hem eindelijk in je handen hebt kan je je geluk niet op. Dat gevoel ebt alleen snel weg en binnen de kortste keren is het normaal dat je dat ding hebt. Ja, hij maakt wat betere foto’s en werkt wat sneller, maar zo anders is het nu ook weer niet. Klein puntje: je zit nog wel aan dat peperdure maandabonnement vast voor de komende twee jaar. Koop liever een losse telefoon, en dan een modelletje ouder dan de nieuwste release. Vervolgens bekijk je wat je écht nodig hebt qua bundel en belminuten en kies je de goedkoopste sim only daarbij. Scheelt bakken met geld. Helemaal leuk: houd het geld dat je bespaart apart en ga ervan op citytrip!

Investeer in ervaringen, niet in spullen

De millenials zijn een veel beschreven generatie: ze kiezen minder vaak voor het geijkte pad van carriere maken, huis kopen en een dikke auto voor de deur. Vaker gaan ze op reis, huren ze een huis en delen ze hun spullen. Natuurlijk koop je een bank om er jaren mee te doen en duurt een vakantie maar drie weken. Maar aan die vakantie heb je de rest van je leven herinneringen. Natuurlijk is allebei mogelijk, maar soms sta je voor grotere financiële keuzes. Zoals bijvoorbeeld je huis uitbouwen of de komende jaren elk jaar twee maanden op vakantie. Een uitbouw klinkt noodzakelijker, maar vraag je af waar je gelukkiger van wordt: een iets ruimer huis, of twee maanden per jaar op vakantie met jonge kinderen voor de komende vijf jaar en echt quality time met elkaar doorbrengen? Of maak de keuze wat kleiner: een nieuw shirtje kopen of gezellig met een vriendin drankjes doen? Dit soort kleine keuzes kunnen je al helpen om te ontspullen. Dus vraag je bij grote uitgaves af: wil ik dit geld niet liever aan een ervaring besteden?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook