fb
Damespraatjes Damespraatjes

Decoreren met accessoires: 5 simpele tips

Het is verwonderlijk hoe groot de impact van kleine accessoires kan zijn op een ruimte. Een goede binnenhuisdesigner weet als geen ander hoe tapijten, verlichting, kussens of kunst een kamer beïnvloeden. Slim kiezen uit de vele opties wordt dan de voornaamste opdracht. Maar dat is vaak simpeler gezegd dan gedaan. Een verkeerde accessoire kan een ruimte ook helemaal breken. Of erger nog: het kan de ruimte helemaal overnemen. Hieronder vind je vijf simpele tips om dat soort rampscenario’s te vermijden, met dank aan Houss.nl.

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Wanneer het op accessoires aankomt, is minder vaak meer. Een uniek stuk zegt meer dan het zoveelste massaproduct. Artisanaal en vintage zijn niet voor niets hippe trends in de hedendaagse binnenhuisinrichting.

2. Proporties

Het is belangrijk dat je je accessoires aanpast aan de ruimte waarin ze functioneren. De stelregel is simpel: hou je accessoires op schaal. Kleine ruimten verdragen bijvoorbeeld geen grote decorstukken.

3. Combineer kleuren en texturen

Een van de troeven van accessoires is hoe ze een ruimte kunnen openbreken zonder moeite of kosten. Belangrijk om weten is daarom hoe ze dat precies doen: via kleur en textuur. De juiste combinatie van kleur en textuur bepaalt hoe levendig je ruimte is. Probeer eens een weelderig tapijt, werp een aantal kussens in de mix, of schuif een bijzondere stoel bij. Werken met laagjes is hier ook een goede tip: zo verrijk je (het bereik van) je interieur.

4. Balans

De prototypische schoorsteenmantel is symmetrisch gedecoreerd. Maar symmetrie kan ook slaapwekkend zijn. Probeer bij je arrangementen daarom uit te gaan van een goede balans, eerder dan van strikte symmetrie. Het afwisselen van breedtes, hoogtes en stijlen draagt zeker bij aan deze oefening.

5. Ideeën

Tot slot geven we hier nog een lijstje van onze favoriete accessoires. Misschien zit er ook iets voor jou tussen:

  • Lichtelementen (vloerlampen, tafellampen, hangende lampen);
  • Mandjes en bakjes;
  • Vazen en andere glazen waren;
  • Kaarsen en kandelaars;
  • Natuurelementen (bloemen, schelpen, takken);
  • Spiegels, kunst, foto’s.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook