fb
Damespraatjes Damespraatjes

De wetenschap zegt: In deze gevallen mag je best liegen!

Hoe lastig is het om altijd de waarheid te spreken? Terwijl het ons met de paplepel wordt ingegoten om het wel te doen. Maar als we echt zouden zeggen wat we ergens van denken wordt dat ons ook weer niet in dank afgenomen. Hoe dan ook! Je zult regelmatig in een soort waarheids- of leugentjes spagaat terechtkomen. Maar wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? Is het volgens de hoogleraren verboden om te liegen? Het antwoord van de professor bedrog en vertrouwen van de University of Pennsylvania zal je verbazen.

Liegen mag volgens de wetenschap. Maar het moet dan wel een leugentje om bestwil zijn. Nou, daar kan ik mee leven. De vraag is natuurlijk wel voor wiens bestwil haha! Voor diegene die liegt of voor diegene tegen wie gelogen wordt. Dit artikel en de wetenschap hebben het vooral over dat laatste geval.

In deze 4 situaties mag je liegen!

1. Als je bedoelingen goed zijn. Belangrijk is de intentie waarmee je iets tegen iemand zegt. Bijvoorbeeld “wat zie je er goed uit” vlak voordat ze naar een belangrijke afspraak gaat kan haar veel zelfvertrouwen geven. Zeg je tegen haar dat ze er goed uitziet, vlak voordat jullie naar een feestje gaan en ze ziet er eigenlijk helemaal niet zo goed uit, maar omdat jij die avond het mooist wilt zijn? Dan is je bedoeling niet goed en moet je het niet doen.

2. Als er geen tijd meer is om verandering in de situatie te brengen. Bijvoorbeeld je collega moet een presentatie geven en die begint over 1 minuut. Ze vraagt of ze er netjes uitziet. Je ziet echter een heel klein vlekje op haar rok zitten. Tijd om het weg te halen is er niet meer. In deze situatie kun je gerust een beetje liegen. Vermoedelijk ziet niemand dat vlekje en gaat ze naar het toilet om het schoon te maken, dan loopt haar presentatie misschien in het honderd!

3. Als je het opbouwend bedoelt. De brute, ongezouten waarheid is meestal niet fijn om te horen. Veel handiger is het om je vooral in het begin van een lastig gesprek te richten op de goede, positieve kwaliteiten van iemand. Geef complimenten over wat iemand heel goed doet, vaak is dan de kritiek (of het verbeterpunt) beter onder ogen te zien en te accepteren voor de ontvanger.

4. Net voor een bijzonder moment. Gaat je beste vriendin bevallen van haar eerste kindje, maar hoor je vlak voor de bevalling dat er bij haar bedrijf ontslagen gaan vallen? Dan kun je het beter even voor je houden en afwachten tot een later moment. Haar gedachten zullen misschien zo nu en dan naar haar werk getrokken worden, wellicht zelfs ook stress geven. Je verpest de vreugde dan een beetje die er zal zijn als het kindje is geboren. Beter om even een paar dagen te wachten met het geven van het slechte nieuws.

Het blijft natuurlijk lastig! Maar belangrijk is dat je intenties goed zijn en dat je in het belang van de mensen om je heen blijft denken.

Bron: HLN.be

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook