fb
Damespraatjes Damespraatjes

De tropische terrorteek rukt op. Moeten we ons nu zorgen maken?

Damn! Ik schrok me te pletter toen ik de kop boven het artikel op Metronieuws las: “Zorgen over opmars tropische terrorteek”. De teek die we al jaren in Nederland kennen brengt al zoveel ellende teweeg. Gaat het met deze terrorteek nog erger worden?

Volgens het artikel is er vlak over de Duitse grens een zogenaamde hyalomma-teek aangetroffen. De teek kan 3 keer zo groot als een  normale teek worden en nog engere ziektes met zich mee kan dragen. Het eerste exemplaar werd op een paard aangetroffen en later vonden Duitse onderzoekers er nog meer. Wel vaker zijn deze uit Noord-Afrika en Azië afkomstige teken aangetroffen, maar in dit geval is het bijzondere dat ze hebben overwinterd in Duitsland. Ze kunnen hier nu dus overleven en dan kunnen ze zich gaan verspreiden. En dat kan problemen gaan geven.

Terrotteek draagt andere ziekte over

Op Metronieuws lazen we dat volgens bioloog en tekendeskundige Fedor Gassner de hyalomma-teek totaal anders is dan de teek die we hier vooral kennen, overigens de enige manier waarop mensen de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Gassner: “Kort door de bocht heeft deze terrorteek ogen, kan hij rennen en mogelijk een erg enge ziekte overdragen: de Krim-Kongo-koorts, een virale ziekte vergelijkbaar met Ebola. Een man in Spanje was hier al mee besmet, die stak vervolgens zijn behandelend personeel aan in het ziekenhuis.”

Een jager

Waar onze eigen teek blind en traag is is de terrorteek een jager die een potentiële gastheer achterna kan zitten en als je rustig wandelt hij wel 100 meter naast je kan blijven lopen. Zelf verkies is toch liever andere wandelvrienden haha!

Geruststellende woorden 

Metronieuws sprak ook met bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. Gelukkig kon hij wat geruststelling brengen en is er volgens hem geen reden voor paniek, maar moeten we ons wel realiseren dat er door de klimaatverandering andere insecten onze kan opkomen, zoals bijvoorbeeld de dermacentor-teek, de tijgermug en de eikenprocessierups. “Dat is al dertig jaar gaande, maar we krijgen het niet onder controle. Los van deze nieuwe beestjes is het vooral belangrijk dat we ons op teken controleren, want zelfs dat wordt door de meesten verzaakt.”

Bron: Metronieuws

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook