fb
Damespraatjes Damespraatjes

De stress van het mama zijn even van je af zetten

Je houdt van je kinderen en je zou letterlijk voor hen door het vuur gaan. Soms kan het echter gewoon te veel worden en moet je je even kunnen terugtrekken. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen! Het is een fabeltje dat het ouderschap enkel een feest is. Sterker nog, de maatschappelijke druk om het altijd fijn te vinden is juist gevaarlijk. Online worden we gebombardeerd met beelden van het perfecte gezinnetje, maar zo is het natuurlijk niet altijd. Zoon- of dochterlief kan soms echt het uiterste uit je halen. Even tijd voor jezelf is voor iedereen goed. Welk kind heeft er nu iets aan een moeder die er onder door gaat, omdat ze te gestresst is? De balans vinden tussen mama zijn en jezelf ontplooien is dus erg belangrijk, daar schreef Mara afgelopen december al over. Of je nu een spiritueel persoon bent, eerder een sportief iemand of juist creatief, we bekijken hieronder een paar mogelijke hobby’s die gemakkelijk met de belangrijkste rol van je leven te combineren zijn.

Schrijf het van je af

Natuurlijk geven we deze tip! We doen het immers zelf, en schrijven werkt echt therapeutisch. Als je een hele dag druk in de weer bent, komen gedachten wel in je op, maar mensen denken nu eenmaal zelden in volzinnen. Gedachten kunnen zich dus opstapelen, voor chaos in je hoofd zorgen en dat kan best lastig zijn. Wanneer je ze opschrijft, organiseer je ze echter automatisch, waardoor je tot nieuwe inzichten kan komen en je gevoelens beter kunt verwerken. Of je nu gewoon vrij je gedachten neerpent, liever gedichten composeert of echt voor een verhaal gaat, dat maakt niet uit. Neem bijvoorbeeld een uurtje de tijd voor het slapengaan, zet jezelf zeker niet onder druk, maar laat de woorden gewoon komen. Zelfs de handeling op zich, namelijk iets met een pen op papier zetten, kan al voelen alsof je iets loslaat, alsof het als het ware je brein verlaat. Het kan ook helpen om je tekst letterlijk in je handen te houden, als resultaat van je inspanning. Of dat nu in de vorm van een dagboek is, of gewoon een geprint papier. Niet iedereen wordt immers een echte schrijver, maar je kunt er wel een tastbaar product van maken, door bijvoorbeeld een boekje te laten drukken bij een aanbieder als print24. Dat kan best bevredigend zijn, al is het maar voor je vrienden en familie, of gewoon voor jezelf.

Sport

Uit onderzoek blijkt dat sport, voor wie met donkere gedachten worstelt, hetzelfde of zelfs een beter antidepressief effect heeft dan pillen. Zo ver hoef je het natuurlijk niet te laten komen, de dagelijkse stress kun je ook met wandelen, hardlopen, zwemmen of een fijne les in de sportschool al van je af zetten. Sporten maakt namelijk endorfines in je lichaam aan, die je een natuurlijk gelukzalig gevoel kunnen geven en je over het algemeen energieker doen voelen. Ook wanneer je slecht slaapt, kan sporten helpen om een betere nachtrust te krijgen. Bovendien kan je van sporten een sociale aangelegenheid maken; je kunt bijvoorbeeld gaan joggen met een vriendin en lekker even bijkletsen.

Mediteer

Dit kun je eigenlijk overal doen, want op zich is meditatie je mentaal even terugtrekken uit het drukke bestaan. Je hoeft er helemaal niet voor naar een fancy yogastudio te gaan. Even je ogen sluiten en je gedachten de vrije loop laten is al een eerste stap. Zo besef je dat je niet over alles de controle moet hebben. Een gedachte heeft op zich geen invloed op de toekomst en mag geen macht over je hebben. Als het even te veel wordt, helpt het soms al om mentaal gewoon naar een “happy place” te gaan. Mindfulness kan je kijk op het ouderschap ook veranderen, schreef Sandra onlangs nog. Iedereen heeft een andere manier van tot rust komen, of het nu lezen over spiritualiteit is, luisteren naar rustige muziek, kijken naar het haardvuur, of je laten begeleiden door een meditatie-app – je vindt vast wel de beste manier voor jezelf.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook