fb
Damespraatjes Damespraatjes

De Sinterklaasbank – Een bank zonder bonussen

Initiatiefneemster Elisa Nuij komt door haar werk bij de zedenpolitie Amsterdam veel in aanraking met arme gezinnen. Zij ontdekte dat in dit soort gezinnen vaak geen geld is voor Sinterklaascadeaus. In 2008 richtte Elisa samen met twee collega’s de Sinterklaasbank op. Het eerste jaar werkte de stichting samen met de voedselbank Naarden-Bussum. Maar het initiatief groeit snel. In 2010 waren er al elf uitgifteposten en in totaal hebben zo’n 250 kinderen in het Gooi een cadeau ontvangen. Dit jaar wordt dit aantal zelfs ruim verdubbeld en is de Sinterklaasbank ook in andere delen van het land actief en kunnen er nog veel meer kinderen blij gemaakt worden.

Damespraatjes steunt dit initiatief van harte. In overleg met Elisa hebben wij haar gevraagd om wat vragen te beantwoorden, waar de Sinterklaasbank voor staat en wat deze inhoud. Veel mensen kennen de Sinterklaasbank (nog) niet en daarom werken wij mee graag mee.

1) Slogan, “ Laat een kind niet naast de pakjesboot vallen” Wat bedoel je hiermee?

Sinterklaas is een geweldige mythe en voor vele onder ons een hele mooie jeugdherinnering. Dat gunnen wij ieder kind. Ook de kinderen van ouders die financieel niet daadkrachtig genoeg zijn om voor hun kinderen een sinterklaascadeau te kopen. Wat laten we eerlijk zijn….op het moment dat Sint voet aan wal zet roept hij al dat de schoentjes gezet mogen worden…maar er wordt niet nagedacht hoe die schoentjes vervolgens gevuld gaan worden. Deze schone taak wordt bij de ouders neergelegd en dat is niet voor iedere ouder even gemakkelijk. Hierdoor “vallen er kinderen naast de pakjesboot” Denk je eens is hoe het moet voelen voor een klein gelovig kindje als het 6 december op school komt en je klasgenootjes laten hun cadeautjes zien en jij hebt niks? terwijl jij ook zo mooi hebt gezongen en een mooie tekening hebt gemaakt…. dan ga je toch aan jezelf twijfelen!…..

2) Hoe werkt de Sinterklaasbank?

Wij zamelen geld in dmv donaties en acties. Dan krijgen alle kinderen die voor dat jaar in aanmerking komen een speelgoedfolder met daarin een verlanglijstje. Vervolgens mogen ze lekker snuffelen in de gidsen en hun keuze uitknippen en op het verlanglijstje plakken. Dit leveren ze dan weer in bij de instantie waarvan ze het hebben gekregen. Dit kan een voedselbank zijn maar een een blijf van mijn lijf huis of een crisisopvang….Wij zorgen er dan voor dat ze hun wenscadeautje ook daadwerkelijk krijgen. Het betreft een cadeau ter waarde van 30 euro. Ons concept is uniek omdat wij werken met een door het kind zelf gekozen cadeau. En dat moet toch 1 x per jaar ook voor deze kinderen mogelijk zijn?… Overigens werken wij geheel anoniem. Wij hoeven alleen maar een voornaam en leeftijd van een kindje te hebben.

3) Wat zijn je plannen met de Sinterklaasbank?

Een landelijke uitrol zou geweldig zijn maar heeft ook veel haken en ogen. We gaan daarom goed nadenken hoe we dit zouden kunnen realiseren. Animo uit het land is er genoeg!

Ook hopen we meer “het grijze gebied” in te trekken….nu werken we vooral samen met de voedselbanken omdat deze hun clienten hebben gescreend en men de beschikking heeft over een bestand wat voor ons heel gemakkelijk werkt. Maar er zijn ook heel veel kinderen die niet zijn aangesloten bij de voedselbank en naast de pakjesboot dreigen te vallen. Misschien is het een optie om eens via scholen te gaan kijken. Zij zien een kindje het hele jaar door.

4) Wie betaalt de cadeautjes?

Wij proberen door allerlei acties geld in te zamelen. We zijn niet te beroerd om daarvoor 24 uur op een schommel plaats te nemen of een nacht een toilet te bemannen. Maar we doen ook educatieve acties op scholen om kinderen. Hierdoor proberen we meer begrip te creëren bij kinderen voor armoede binnen hun eigen woonomgeving. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend dat je elke dag een pakje drinken en vers fruit mee naar school krijgt…laat staan dat je op echt uggs loopt. Wij leggen dit klassikaal uit al dan niet samen met de voedselbank. De kinderen mogen dan een huishoudelijk product /voedingsmiddel mee naar school nemen wat wordt geschonken aan de voedselbank. Wij van de Sinterklaasbank communiceren “boven over” met de ouders en hopen op een donatie. Op basisscholen zitten veel “kleine gelovigen” vandaar de voorzichtige communicatie.

5) Hoe kan je meedoen?

Helaas is het voor ons onmogelijk om individuele aanvragen te behandelen. Die kunnen wij namelijk niet checken. Maar denk je dat je te maken hebt met onze doelgroep in je werk of vrijwilligerswerk…laat het ons weten. Wij staan open voor nieuwe kanalen! Uiteraard moet ons budget wel toereikend zijn.

6) Wat was jouw mooiste moment?

De moeder van dit meisje had de voedselbank gevraagd of het goed was dat drie van haar kinderen een iets goedkoper cadeautje zouden vragen zodat Sarah haar droomwens in vervulling zou zien gaan…een houten poppenhuis (waarde rond de 40 euro!!!…) Hoe lief is dit…..en met dit in mijn achterhoofd volgde ik haar op het feest bij de voedselbank Naarden/Bussum.
Terwijl alle kindjes al met hun ouders bij de Sint zaten was er 1 klein meisje dat niet naar binnen durfde. Ik noem haar Sarah. Sarah bleef op de gang staan. De mama van Sarah liep van de zaal…waar haar andere kinderen zaten….naar Sarah en weer terug. De zaal puilde uit dus ik besloot sowieso op de gang te blijven. Ik hurkte en sprak Sarah aan. Ze vond Sint echt heel eng. De Pieten probeerde nog even Sarah wat snoep te geven maar ook dat durfde Sarah niet aan te nemen. Ze hield me heel stevig vast en kroop bijna achter me weg als de Piet te dichtbij kwam. Sarah en ik hadden het over haar wens….een poppenhuis…..zou de Sint het hebben meegebracht…of zou het toch een mooie beer worden, Sarah wist het niet. Ik wel! Toen haar zusjes en broertje bij de Sint mochten komen voor hun cadeautje vroeg ik aan Sarah of ik haar cadeautje dan maar op moest halen bij de Sint. Na een zacht “ja” baande ik me een weg in de drukke zaal…op weg naar de Sint. Met het grote groene pak en nog een klein pakje ging ik terug naar de gang. Sarah stond gespannen te wachten. Voorzichtig trok ze het papier eraf…….en wat ik toen zag was nog veel mooier dan wat Sarah zag. Sarah zag haar al zo lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Ik zag een klein 7 jarig meisje die haar armpjes in de lucht gooide en mij aankeek met een blik die ik zelden zie….zo ontzettend blij!!! Ik kan het gewoon niet omschrijven…..wat ik wel kan omschrijven is mijn gevoel…intens geluk door het blije snoetje van dit meisje! Hier hebben we het voor gedaan! Het was het dubbel en dwars waard! Lieve Sarah, volgend jaar komt Sint weer terug…daar gaan we voor!!!…voor jou…en al die andere blije kinderen!

Van het zwembad de Zandzee kregen wij gratis toegangsbewijzen voor het discozwemmen. Aan het einde van het feest in Bussum deelde we ze uit aan de kinderen met een zwemdiploma. Toen ik een meisje vroeg of ze naar het discozwemmen wilde sprong ze letterlijk een gat in de lucht “jaahh!!!” …in dezelfde seconde stond ze stil…keek me aan en vroeg “kost dat geld?” toen ik nee zei en ook nog vertelde dat ze een vriendje of vriendinnetje mee mocht nemen…leek het wel of ik je jackpot van de staatsloterij had uitgereikt.

Dat zijn van die momenten waar je het voor doet!

7) Via welke kanalen vragen jullie aandacht?

Media en nu ook de social media…..maar ook door het plaatsen van collectebussen bij ondernemers….en lokale mond tot mondreclame.

Wil je meer informatie of wil je ons steunen op welke wijze dan ook? GRAAG, hoe meer mensen wij kunnen bereiken, des te meer wij onze boodschap kunnen uitdragen.

Neem gerust een kijkje op de site van de Sinterklaasbank,  neem contact op via [email protected], of blijf op de hoogte via de Social Media.

Facebook, Twitter

 

Reageer ook