fb
Damespraatjes Damespraatjes

De schuurwoning is de tip voor als je meer ruimte nodig hebt

Heb je wat extra leefruimte nodig? Dan is een schuurwoning een fantastisch idee. Zeker als je van een landelijke bouwstijl houdt, en je zoekt naar rust. Heb je duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan, dan is de schuurwoning helemaal jouw ding. Hoe ziet zo’n woning eruit, wat zijn de voordelen en moet je ook vergunningen regelen?

Wat is een schuurwoning?

Een schuurwoning lijkt qua uiterlijk op een schuur, maar het is een huis. Je herkent deze woningen aan de moderne en landelijke bouwstijl. Het is een sobere woning, maar door de jaren heen is het ontwikkeld tot een volledige bouwstijl. Het zal niet iedereen zijn smaak zijn, maar dat is geen enkele woning. Houd je juist wel van landelijk, dan is dit een soort woning die je zeker niet mag overslaan in je overwegingen.

Het platteland komt dan ook steeds meer in trek. Mensen hebben behoefte aan meer rust, aan een eigen plekje in een landelijke omgeving. Een schuurwoning bouwen is in dat geval een goed idee. Het ontwerp van de woning past naadloos bij het leven in een landelijke omgeving en een rustig karakter.

De voordelen van een schuurwoning

Een schuurwoning is verrassend ruim. Bovendien heb je te maken met een uniek ontwerp. Een echte blikvanger in jouw omgeving. Daarnaast is een schuurwoning verrassend betaalbaar. Het kent lagere bouwkosten dan alternatieven voor deze woning. Het is ook heel flexibel, waardoor je de woning eenvoudig kunt ombouwen en aanpassen aan veranderende behoeften.

Duurzaamheid is tegenwoordig ook erg belangrijk, en dat zie je ook terug in de schuurwoning. Meestal zijn deze woningen gemaakt van duurzame materialen. Vooral hout is leidend, met name in de constructie. Het grote voordeel is dat hout ontzettend lang meegaat, goed isoleert en ook nog eens CO2 opslaat. Wil je meer weten over de voordelen van een schuurwoning, dan is informeren bij Groothuisbouw een goed idee.

Mag je een schuurwoning vergunningsvrij neerzetten?

Of je een schuurwoning vergunningsvrij mag (laten) plaatsen, hangt af van de plek waar je deze neer wilt zetten. Wil je een schuurwoning op je achtererf plaatsen, dan is daar geen vergunning voor nodig. Voor het bouwen op het voorerf is wel altijd een vergunning nodig.

Woon je op een hoekwoning? Dan geldt dat je ook voor het bouwen op het zijerf een vergunning nodig hebt. Bij een tussenwoning is het achtererf altijd je achtertuin. Voordat je begint aan de bouw van een schuurwoning, is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met de gemeente om te kijken welke vergunningen je moet aanvragen.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook