fb
Damespraatjes Damespraatjes

De schaduw van zonneschermen: tips voor een koele zomer

zonneschermen

Ook in Nederland kan het onaangenaam heet worden in de zomer. Over de oorzaken daarvan graag een andere keer, maar hoe deal je ermee, in en om het huis? Zonneschermen en raambekleding kunnen een hittegolf een stuk draaglijker maken. En in de winter profiteer je net zo goed van de voordelen van deugdelijke zonneschermen en aanverwanten. We schijnen je eveneens bij over de winst op de lange termijn.

Raamdecoratie in en aan het huis

Het is het hele jaar door ideaal wanneer je zonneschermen aan je huis hebt laten bevestigen. Alleen al omdat het mooi staat. Completer ook. In Zuid-Europa ontbreken schaduwplekken zelden bij een huis, en aangezien onze zomers ook een stuk warmer worden is comfortabel recreëren in de schaduw van je zonneschermen simpelweg noodzakelijk. Iets dat je jezelf gunt. Zeker als je vaak thuis werkt, moet je het een beetje naar je zin maken in huis. Daarbij wil je het computerscherm goed kunnen zien. De zonneschermen laten je neer zodra er hoge temperaturen worden aangekondigd, zodat je huis lekker koel blijft.

Markies boven je terras voor schaduw en gezelligheid

In de tuin creëer je schaduwplekken door middel van een sierlijke markies. Er bestaan ook knikarmschermen als variant hierop. Zo wordt het terras een gezellige, knusse plek waar je overdag en tot ’s avonds laat zit te mijmeren of koeterwalen met je partner. Op deze plek is het eveneens fijn thuiswerken! En bij een klein buitje kun je het scherm gerust uitgeklapt laten. Wanneer het hard gaat regenen, klappen sommige exemplaren zelfs automatisch in. INHUISplaza is een website waar je de nodige inspiratie opdoet op dit gebied. Kijk ook naar rolluiken: in het zuiden van ons land zie je ze vaker en niet zonder reden.

Koele slaapkamer met uiteenlopende soorten raambekleding

Slapen in een koele slaapkamer is belangrijk, dit onderzoek toont aan dat het openhouden van een raam tijdens het slapen zorgt voor 2 graden extra temperatuurdaling. Je maakt de kamer nog koeler door overdag de raambekleding gesloten te laten. Dit kunnen diverse soorten gordijnen zijn, jaloezieën dan wel luxaflex, lamellen of een extern rolscherm. Wie doet er overdag nou nooit een powernap? Laat staan als je nachtdiensten draait, of na een drukke week eens lekker een gat in de dag wilt slapen. Je bepaalt zelf de lichtinval in je slaapkamer.

Klimaatbeheersing in huis door de isolatie van raambekleding

De diverse soorten raamdecoratie dragen in zekere mate bij aan betere isolatie. ’s Winters hou je de gestookte, kostbare warmte binnen, in de zomer hou je het huis koel. Het mes van hoge kwaliteit, zonneschermen en andere raambekleding snijdt dus aan twee kanten. Dat je huis hier duurzamer van wordt, hoeven we je niet uit te leggen.

Meer privacy in huis door de geluiddempende werking van je raamdecoratie

Voor het dempen van (ongewenste) geluiden van buitenaf is welke vorm van raambekleding dan ook net zo belangrijk. Een aantal voorbeelden van die geluiden zijn verkeer, feestjes in de buurt, vuurwerk dat tegenwoordig het hele jaar door afgestoken wordt en geschreeuw op nabijgelegen sportvelden of schoolpleinen. Daar zit je op zijn zachtst gezegd niet altijd op te wachten. Zeker niet als je wilt kunnen slapen wanneer je dat uitkomt. Of überhaupt een beetje tot rust komen. Er is de hele dag overal al druk genoeg.

Lichtvervuiling en andere storende elementen

Nog een fijne bijkomstigheid als je bijvoorbeeld met rolluiken je ramen bekleedt: de vele vormen van lichtvervuiling in Nederland komen je huis niet meer in. Op grote schaal worden deze veroorzaakt door allerlei industrieën, maar ook ‘kleine’ lichtvervuiling kan irriteren. Lichtbundels van auto’s, knipperende stoplichten en bewegende en lichtgevende reclame bijvoorbeeld. Lig je na een warme dag eindelijk in bed, word je wakker gehouden door dingen die 24 uur per dag doordraaien. Sluit die factoren buiten!

Zonneschermen en markiezen zijn een goede investering: je huis wordt meer waard!

Mocht je eraan denken je huis te gaan verkopen, dan is er de aangename wetenschap dat een woning meer waard is met een zonnescherm, markies en andere raamdecoratie. Niet alleen vanwege de isolerende werking die het huis verduurzaamt, maar ook qua wooncomfort en omdat het simpelweg mooi oogt. Het zijn heuse eyecatchers in en aan elke soort woning.

Meer tips voor wie graag thuis geniet

Onthoud dus: onze inmiddels warme zomers zijn een goede reden om jezelf te trakteren op meer comfort en dat betaalt zichzelf uiteindelijk terug. Blijf bovendien dagelijks deze website bezoeken om meer over thuis te weten te komen, en je te laten inspireren tot nuttige aanpassingen van je woning. Onze redacteuren komen regelmatig met verrassende onderwerpen en tal van handige tips om je woongenot een boost te geven!

Afbeelding: Mike van den Bos via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook