fb
Damespraatjes Damespraatjes

De overgang en je huid: dit is wat dermatologen je adviseren

De overgang en je huid

Als skincare junkie ben ik veel bezig met de beste ingrediënten, de meest hydraterende crèmes en zo actief mogelijk huidveroudering proberen te voorkomen. Mijn man proest het soms uit als hij mij bezig ziet in de badkamer en daar heb ik steevast dezelfde reactie op: “Je moet mij over tien jaar eens zien. Wedden dat ik geen dag ouder lijk dan vandaag?” Moet hij altijd erg om lachen. Maar hoe zit het met de overgang en je huid? Veranderen de behoeften en waar moet je op letten? 

De overgang en je huid

Vanaf de menopauze worden er door de eierstokken minder oestrogeen aangemaakt. Sommige vrouwen kunnen hier flink last van krijgen, zoals bijvoorbeeld slecht slapen, opvliegers, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en huidproblemen. Want de overgang en je huid hebben absoluut met elkaar te maken en het is goed om hier tijdens je avond- en ochtendritueel rekening mee te houden.

Oestrogeen en collageen

De afgenomen hoeveelheid oestrogeen kan zorgen voor een huid die gevoeliger en droger is. “Ook de collageenproductie neemt bij vrouwen af zodra er minder oestrogeen geproduceerd wordt. Hierdoor wordt de huid dunner en kan het gaan hangen. Naarmate je ouder wordt, word je huid ook droger. Een combinatie hiervan leidt tot fijne lijntjes in het gezicht”, zegt dermatoloog Howard Murad.

Droge huid

Wanneer je last hebt van een droge huid, kan het gebruik van andere producten helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een serum of crème met hyaluronzuur. Zelf vind ik die van The Ordinary heel erg fijn (en heel betaalbaar!). Gebruik ook een lekkere voedende crème (ik zweer bij de Clinique 72-hour Moisture Surge). Breng eventueel ’s nachts nog een gezichtsmasker aan (kijk eens naar het Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque). Dit masker smeer je over je huidverzorgingsproducten heen en kan je er de hele nacht op laten zitten.

Wondermiddel tegen verkleuringen

Een ander ‘wondermiddel’ bij een ouder wordende huid, is vitamine C. Tijdens de menopauze is de huid gevoeliger en beschadigt deze sneller. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van verkleuringen en donkere plekjes. Vitamine C werkt verhelderend en kan dit soort plekjes verminderen.

Zonnebrandcrème

Tot slot is ook tijdens de menopauze het heel erg belangrijk om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken. De huid is gevoeliger dan eerst en deze dien je dus goed te beschermen. Daarnaast is straling van de zon één van de grootste oorzaken van huidveroudering. Goed smeren helpt dus ook om rimpels te voorkomen. En tot slot is het ook een goede manier om de kans op huidkanker te verkleinen.

De overgang en je huid: het is me wat. Welke producten gebruik jij sinds je in de menopauze zit? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook