fb
Damespraatjes Damespraatjes

De oplossing voor rioolgeur in huis

rioolgeur in huis

Als je ooit last hebt gehad van een rioolgeur in huis, dan weet je hoe verschrikkelijk dat is. Het is dan ook zaak om grondig te handelen zodat je zo snel mogelijk van het probleem af komt. Soms is het moeilijk te achterhalen waar de rioolgeur in huis precies vandaan komt, omdat er meerdere leidingen in je huis uitkomen op je riool.

Rioolgeur in huis

Droge sifon

De meest voorkomende oorzaak van een rioolgeur in huis is een droge sifon. Je vindt de sifon onder je wastafel. Een sifon (ook wel een zwanenhals genoemd) is een afsluiter die werkt doordat er water in staat. Het komt wel eens voor dat je na je vakantie je wastafel langere tijd niet hebt gebruikt. Dan verdampt het water in de sifon en heb je dus rechtstreeks contact met de stank van het riool. De oplossing hiervoor is eenvoudig: laat de kraan even lopen, zodat je sifon weer met water wordt gevuld. In principe zou dat het probleem op moeten lossen.

Ontstoppen

Dit probleem kan ook voorkomen in de keuken, voor je gootsteen geldt in principe hetzelfde als je wastafel. Vastzittend vuil in je afvoer kan ook stinken en zorgt voor een rioolgeur in huis. Je doet er dus goed aan om alle afvoeren even te controleren. Als het probleem vastzittend vuil is, kom je een heel eind met een ontstoppingsveer. Een zogenaamde plopper (een stok met rubberen zuignap) werkt ook goed. Chemische middelen moeten als laatst ingezet worden. Pas hiermee op, want ze kunnen je leidingen beschadigen.

Ontluchten

Heb je bovenstaande manieren toegepast en nog steeds last van een rioolgeur in huis? Dan kan het zijn dat je riool ontlucht moet worden. Ieder riool moet ergens lucht kunnen aanzuigen omdat er anders een vacuüm ontstaat. Als er een verstopping zit in de ontluchting van het riool, dan kan het zijn dat je bubbeltjes ziet opstijgen in je toilet. Veel problemen kun je zelf oplossen, maar ontluchtingsproblemen zijn iets voor de vakman.

Lees ook: Het Huishoudboekje van Kimberley

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook