fb
Damespraatjes Damespraatjes

De kunst van Mirko Krabbé

mirko krabbe

Mirko Krabbé (1960) is een Nederlands beeldend kunstenaar en ontwerper. Hij is de zoon van de schilder Maarten Krabbé en Helena Verschuur en een halfbroer van Tim en Jeroen Krabbé. Met zijn vrouw Anke (AMO) Akerboom werkt hij samen onder de naam Ateliers 1-1-9.

Samen met de Belgische ontwerper Jo Klaps introduceert Mirko Krabb´ nu www.inbetween.be . Inbetween.be is – aldus beide kunstenaars – dé missing link tussen kunstenaars, ontwerpers en liefhebbers van hun producten. Alle reden om met Mirko Krabbé een praatje te maken.

Je komt uit een kunstzinnig gezin. Vertel er eens wat van.

‘Kunst, cultuur in brede zin, bepaalt het uiterlijk van een land, een stad, een wijk, maar ook je eigen huis. Het laat zien wie je bent en hoe je kunt genieten. Mijn grootvader portretteerde onder meer Prinses Juliana. Mijn vader maakte etsen over Don Quichote die in Spanje heel beroemd zijn. Het leven in een huis vol cultuur bleek een feest en de vrijheid van het denken en handelen maakte grote indruk op mijn jeugdvrienden. Af en toe ontvang ik via internet emails waarin dat aspect weer genoemd wordt. Het laat zien hoe belangrijk kunst is. Zo ontmoette ik ook Jo Klaps, een Belgisch topontwerper.’

Mirko Krabbé, je werkt samen met je vrouw Anke (AMO) Akerboom. Vanwaar die letters AMO? Hoe werken jullie samen, of heeft ieder zijn eigen specialiteit?

‘Anna Maria Odilia – haar doopnamen. En AMO betekent in het Italiaans ‘Ik hou van’. Nu is het haar merknaam geworden. Zij is sieraden-ontwerpster. Haar specialiteit is emaille, waarmee zij verschillende internationale prijzen heeft gewonnen. Afgelopen zomer hebben wij twee maanden bij een geïsoleerd levende Indianenstam in de Amazone gewoond. Hier heeft Anke haar collectie ‘AMO-zone’ ontworpen en uitgevoerd met plaatselijke materialen als zaden en noten. De collectie was te zien in het Museum van der Togt en de Beurs Sieraad in de Westergasfabriek.

Ze werkt ook in opdracht – trouwringen, vriendschap-ringen of een ander speciaal sieraad voor een bijzondere gebeurtenis uitgevoerd in bijvoorbeeld zilver of goud. Enige jaren geleden heeft zij de www.vakschooledelsmeden.nl opgericht. Hier kun je op alle niveaus cursussen volgen: van beginners tot ver gevorderden. Door de grote belangstelling zijn er twee andere sieraden-ontwerpers bijgekomen om ook les te geven.’

Met Jo Klaps kom je met het Inbetween.be. Hoe ben je ertoe gekomen?

‘Samen met mijn vrouw Anke AMO Akerboom organiseerde ik tot 2002 Kunstenaarssalon De 3de Verdieping. De salon toonde kunstdisciplines als Fotografie, Design, Schilderijen, Keramiek, Sieraden, Mode en Poëzie. Er was een grote behoefte onder de kunstenaars om op een andere en laagdrempelige wijze hun werk te tonen en te verkopen. Onder meer bood Maison Descartes onderdak aan deze spraakmakende manifestaties.

In een volgende stap werd kunst verenigd met poëzie achter ramen van buurtbewoners: Dichter in de buurt. In 2004 en 2005 kon men in de Amsterdamse Pijp de kunst beschouwen en de poëzie beluisteren en gingen de lichten speciaal voor de passanten aan. Dit jaar – 2009 – komt er weer een manifestatie Dichter in de buurt.nl.

Dezelfde mensen die deze manifestaties neerzetten introduceren nu www.inbetween.be.  Met behulp van deze website bieden zo veel mogelijk gerenommeerde kunstenaars, schilders, fotografen en (sieraad)ontwerpers hun werk aan. Ik bewonderde Jo Klaps al jaren om zijn zeer creatieve ontwerpen en zijn ondernemersgeest. Dit was een mooie gelegenheid om onze krachten te bundelen. Hij vanuit Brussel en ik vanuit Amsterdam.’

Waar komen de kunstwerken vandaan?

‘De kunstwerken en ontwerpen komen uit België, Nederland en Italië. We hopen met grote regelmaat nog andere kunstenaars aan deze website te koppelen. We nodigen alle lezers aan rond te kijken en hopelijk vindt u iets dat de moeite waard is om zo dit project een lange adem te geven en de kunstenaars te steunen.’

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Foto door Steve Johnson via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook