fb
Damespraatjes Damespraatjes

De GrEuro, blog van Mara

Terwijl Jeroen Pauw, Jan Kees de Jager en Roland Koopman waarschijnlijk allemaal naast hun jonge vriend of vriendin in Bloemendaal liggen te bakken, gebruik ik deze vrije dag om me eens zorgvuldig over de Europese staatsschuldencrisis te buigen, en dan met name Griekenland. Wat als de euro uit Griekenland verdwijnt? Ik zoek het uit!

Nou moet ik allereest bekennen dat ik na vijf jaar HAVO, waarvan drie jaar met economie, geen econoom van het eerste uur ben. Ik weet niks de Kitchin-cyclus, Laffer curves of marginale spaarquotes, laat staan dat ik dan ook maar het kleinste beetje van de crisis begrijp!

GroenLinks heeft een verhelderend filmpje gemaakt over hoe deze crisis heeft kunnen ontstaan.

Maar met het begrijpen van het probleem is het zeker nog niet opgelost. Als Griekenland uit de euro stapt (of wordt gezet) brengt dit een heleboel nieuwe problemen met zich mee. Het Europese noodfonds gaat niet terug betaald worden, de Griekse exportpositie zal sterk verslechteren en toeristen blijven weg. Ook een hoop praktische zaken zullen voor problemen zorgen: het drukken van nieuw geld, aanpassen van automaten en hervormen van banken en bedrijven. Zo makkelijk is het dus niet.

Na lang nadenken kwam ik met mijn eigen oplossing: de GrEuro! De GrEuro zou de perfecte Griekse variant op de Euro zijn. Het ontwerp, formaat en de waarde van de munt zijn precies hetzelfde als ‘the real deal’. Op deze manier hoeven mensen zich niet druk te maken over ingewikkelde wisselkoersen, het aanpassen van snoepautomaten en toeristen hebben een ‘vertrouwd gevoel’ met het gebruik van de munt.

Ook de naam, GrEuro, ligt lekker en vertrouwd in de mond. Zeg het maar eens hardop: GrrrrrrrrEuro! Wat een kracht en vechtlust.

Lieve meneer Papoulias, overweeg de GrEuro. Mocht de naam u niet aanspreken… Wat dacht u van GyRo? Die ligt ook heerlijk in de mond.

Ik ga weer lekker wegdromen in de zon. Wie weet vind ik ook nog prachtige oplossingen op de Afrikaanse voedseltekorten of het smelten van de ijskappen? Lang leve een zonnesteek!

Mara Blikslager
Redacteur Damespraatjes
@MaraBlikslager 

Mara Blikslager (19 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

 

Reageer ook