fb
Damespraatjes Damespraatjes

De feestdagen zijn de populairste ‘werkdagen’ van een inbreker! Hoe voorkom je een vervelend einde van het jaar?

Ik moet het eigenlijk afkloppen: maar bij ons thuis is er nog nooit ingebroken. Enerzijds is dit natuurlijk een stukje geluk, maar ik moet wel zeggen dat dit nou zoiets is waar je zelf veel invloed op uit kunt oefenen. Als stadsbewoner van Amsterdam weet ik als geen ander wat er allemaal kan gebeuren wanneer je de voordeur niet op slot draait als je even boodschappen gaat doen. En daarom doe ik het ALTIJD! Ook als ik even koffie ga drinken bij de buurvrouw. 

Weet je wat de periode is waarin het meeste wordt ingebroken? Tijdens de feestdagen! Dit komt natuurlijk doordat het buiten erg vroeg donker is, maar ook doordat mensen veel van huis zijn. Zit jij gezellig bij je tante Toos aan de gourmet? Dan kan je er vanuit gaan dat er een inbreker langs jouw huis loopt om te zien of er wat te halen valt. En dat is best een eng idee.

Niet meer bij tante Toos gaan gourmetten dan maar? No way! Het is veel te gezellig om dat over te slaan. Wel is het slim om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo zorg je ervoor dat de inbreker jouw huis overslaat en jullie na een gezellig avondje niet van een koude kermis thuiskomen.

1. Sluit ramen en deuren (en doe ze op slot!)

De makkelijkste manier voor een inbreker om binnen te komen, is nog altijd gewoon door de deur. De voordeur op slot draaien lukt de meeste mensen nog wel, maar denk ook aan de achterdeur, de balkon deur, schuifpuien en ramen. Heb je een sleutel bij het slot? Gebruik hem!

2. Laat altijd licht aan

Inbrekers zijn net als vampiers: ze houden niet van licht! Licht maakt ze zichtbaar en dus kwetsbaar. Laat altijd voldoende licht aan in huis. Zo lijkt het ook nog eens of er iemand thuis is! Zorg niet alleen binnenshuis voor voldoende verlichting, maar plaats ook altijd een lamp in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een van de Led lampen met sensor van leddirect.nl.

3. Breng je buren op de hoogte van je plannen

Vertel tegen bekende buren als je tijdens de feestdagen en paar dagen weg bent. Zij kunnen de boel zo een beetje in de gaten houden, eventueel post weghalen en zorgen dat er altijd wat lichten aanstaan.

4. Leg waardevolle spullen uit het zicht

Je peperdure Mac Book Pro op de eettafel voor het raam laten liggen lijkt misschien helemaal geen probleem omdat je denkt dat inbrekers er toch niet bij kunnen. Maar zodra inbrekers weten dat er bij jou wat te halen valt, zullen ze altijd extra hun best doen om binnen te komen. Je hoeft je spullen heus niet op gekke plekken te verstoppen, maar gewoon in een kastje uit het zicht leggen is voldoende.

5. Sluit je aan bij een WhatsApp-groep met je buren

Veel buurten hebben een WhatsApp-groep waarin buren informatie met elkaar uitwisselen. Dit kan een uitnodiging voor een gezellige buurtborrel zijn, maar ook het signalement van een verdacht persoon die nu wel heel lang voor sommige huizen staat te loeren. Hebben jullie nog niet zo’n groep? Dan is het misschien een idee er zelf een op te richten!

Hoe bescherm jij je huis tijdens de feestdagen?

Hoe zorg jij ervoor dat ongenodigde gasten buiten blijven en je spullen lekker binnen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook