fb
Damespraatjes Damespraatjes

De Cowboylaars: gelukkig een all time-trend

Ik ken ze. Jongens van vijftig die nog steeds op cowboylaarzen lopen. Ik houd ervan. Die grote, puntige schoenen waarmee je als het moet een flinke trap kan geven. Die zo’n lekker klikkend geluid maken als je erop loopt. Ik houd van de mannen die ze dragen. Omdat ze een statement maken. “Don’t mess with me.” Dat.

Vanzelf vind ik cowboylaarzen bij vrouwen ook stoer, maar het maakt minder indruk op me dan als een man ze draagt. Het heeft iets rebels, geheimzinnigs en romantisch. Als je naar die schoenen kijkt, weet je: dit paar heeft een verhaal te vertellen. Deze twee hebben van alles meegemaakt, zijn overal geweest. Hebben hun hakken in het zand gezet als het nodig was, versnelde als het er toe deed.

Werkschoenen

De vroegere cowboylaarzen waren werkschoenen. Werden gewoon gedragen door mannen die vee reden van Texas naar Kansas. De laarzen beschermden hun benen, de hakken hield ze in de stijgbeugels. De puntige neuzen van de schoenen maakten het makkelijk zo die beugels in te schuiven. Heel praktisch dus eigenlijk.

Mooi merk

Tegenwoordig hebben de cowboylaarzen nog weinig met werk te maken. Ze laten zien wie je bent. Waarvoor je staat. Fabrikant van laarzen, Sendra, weet van elk paar een feestje te maken. Sendra is in 1913 opgericht door de Spaanse Andres Sendra. Zijn vader was leerlooier en keerde terug vanuit de Verenigde Staten naar Spanje. De cowboylaarzen die hij had gezien in Amerika, kreeg hij maar niet uit zijn hoofd. Het merk Sendra werd geboren toen hij pen en papier pakte en zelf laarzen ontwierp. En nog steeds maakt de schoenenfabrikant indrukwekkende laarzen. En ook voor vrouwen hebben ze een prachtige cowboylaarzen.

Houd ze netjes

De cowboylaarzen zijn niet goedkoop maar als je ze verzorgt, gaan ze jaren mee. Hoe doe je dat eigenlijk, cowboylaarzen onderhouden?

 

  1. Schoonmaken. Zijn ze smerig geworden? Veeg het vuil eraf met een vochtige doek. Vermijd borstels en schoonmaakmiddelen. Je laars onderdompelen in water is ook geen goed idee. Zijn ze heel erg nat? Gewoon laten drogen, maar niet bij de verwarming.
  1. Zoutvlekken. Je hebt een frisse wandeling langs het strand gemaakt en ondanks dat je niet van plan was, spatte het zoute water tegen je laarzen. Wat nu? Verdun azijn met water en wrijf voorzichtig over de vlek. Daarna veeg je met een natte doek over de plek.
  1. Vetvlekken. Je staat te koken, bakt aardappeltjes en die spetteren. Op je laars. Pak gelijk een keukenrolpapiertje om het weg te vegen. Daarna kun je een beetje maïzena erop strooien. Nachtje laten intrekken en de vlek is verdwenen.
  1. Krassen. Oh nee, krassen op je laarzen? Pak een wattenstaafje en een bakje olijfolie. Dompel het wattenstaafje in de olie en wrijf met ronde bewegingen over de kras. Daarna afnemen met een vochtige doek.
  1. Uit model. Laarzen worden altijd ruimer na het dragen. Te grote laarzen kopen is dus geen goed idee. Na een tijd verandert de vorm en gaat de laarsschacht hangen. Koop speciale vormers die je in je laarzen stopt als je ze niet draagt. Blijven ze langer mooi van.

Draag jij cowboylaarzen? We zijn benieuwd naar je tips en verhaal! Deel het met ons in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook