fb
Damespraatjes Damespraatjes

De beste typecursussen voor beginners

Zit je niet zo veel achter je computer of laptop of heb je een kind dat nog wat moeite heeft met typen? Je kunt daarvoor overwegen om aan een typecursus te beginnen. Zoeken naar de plek voor de juiste letter op je toetsenbord, backspace, weer zoeken. Het kost best veel tijd en het is ook minder goed voor je nek en rug dan wanneer je gewoon voor je uit kunt blijven kijken, of in ieder geval voor het grootste gedeelte. Leer blind typen en los dit ‘probleem’ op! Door blind te kunnen typen achter je laptop of PC zal blind kunnen typen op je telefoon ook steeds makkelijker worden.

Wat is blind typen?

Blind typen houdt in dat je kunt typen met tien vingers en naar je scherm blijft kijken wanneer je aan het typen bent, in plaats van dat je naar je toetsenbord aan het staren bent. Zo zie je meteen wat je daadwerkelijk aan het typen bent en zie je ook meteen eventuele fouten in de zinnen die je getypt hebt. Hoe sneller je typt hoe meer kans op fouten, maar als je veel oefent beperk je dit ook zo veel mogelijk. Ben je benieuwd hoe snel jij eigenlijk bent met typen? Je kunt je typesnelheid testen op de website van typetopia.

De voordelen van blind typen

Een van de grootste voordelen van blind typen is, zoals eerder genoemd, dat je meteen ziet wat je aan het typen bent en meteen de eventuele gemaakte typefouten kunt corrigeren. Zo ga jij sneller te werk als je een heel verslag moet schrijven, een boek aan het schrijven bent of voor een ander doeleinde een lange stuk tekst aan het schrijven bent. Zo zit jij niet constant met je hoofd voorover gebogen naar je toetsenbord en scheelt het weer nek- en schouderpijn. Daarnaast heb je ook je focus meer op de inhoud dan op wat je allemaal moet verbeteren en kun je je concentratie erop minder snel verliezen.

Waarom blind typen belangrijk is voor kinderen

Wist je dat blind kunnen typen belangrijk is voor de taalontwikkeling? Kinderen die blind kunnen typen kunnen in veel gevallen zich wat beter ontwikkelen in de taal, maar ook efficiënter werken, beter focussen op de inhoud wat het kind aan het typen is en zich goed voorbereiden op het voortgezet onderwijs. Vooral met de huidige digitalisering is blind kunnen typen een erg handige kwaliteit. Niet alleen voor volwassenen is blind typen dus handig, maar ook voor kinderen. En: jong geleerd is oud gedaan.

Voor wie is een typecursus geschikt?

In principe kan elk persoon vanaf acht jaar al een typecursus volgen. Het ouderwets schrijven op papier wordt voor een groot deel vervangen door alles digitaal aan te leveren. Of het nou gaat om je kind dat op school iets moet aanleveren, of jijzelf wellicht voor je werk. Wanneer je kind bijvoorbeeld bijna naar de brugklas gaat, is het handig voor hem of haar om al blind te kunnen typen. Het kind is hierdoor voorbereid en zal het huiswerk veel sneller kunnen afronden. Daarnaast is het voor bepaalde beroepen erg handig, als je notities moet maken bij een vergadering bijvoorbeeld of administratief werk doet.

Kun jij blind typen? Heb je er veel voordeel van gehad in je werk of gewoon als je prive berichtjes aan het schrijven bent? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Katerina Holmes via Pexels