fb
Damespraatjes Damespraatjes

De 5 gezelligste bordspellen die iedereen in huis moet hebben

Als kind was ik al dol op spelletjes. Samen met mijn vader, moeder en zusje kon ik hele avonden mens-erger-je-nieten en hadden we de grootste lol. Gezellig met z’n allen rond de tafel en we aten er vaak pelpinda’s bij. Als je dan niet aan de beurt was had je snel even de tijd om een paar pinda’s van hun jasje te ontdoen :-). Heerlijk! Maar je moest wel altijd op je hoede zijn tijdens het spel, want lette je even niet op, dan zette iemand zijn pionnetje snel een paar vakjes verder :-). 

Mijn liefde voor spelletjes heb ik ook op mijn kinderen overgebracht.  Eerlijk gezegd is de één er wat bevattelijker voor dan de ander, maar ik kan wel zeggen dat ik ze “de klassiekers” heb bijgebracht.

1. Mens-erger-je-niet. Echt tijdloos dit spel. Je kunt het gewoon met rollende dobbelstenen spelen, maar bij mijn ouders thuis speelden we altijd met de druk-knop (ook wel dobbelautomaat genoemd). Dat gaf het eigenlijk zeer eenvoudige spel, iets meer cachet. Als je kind tot 6 kan tellen kan het al meedoen en het leert wat winnen en verliezen is en om te gaan met de gevoelens die daarbij komen kijken.

2. Scrabble. Hiervoor moet je kind wel wat ouder zijn, maar hoe leuk is het om mooie woorden te maken van de beschikbare letters en hier ook nog lekker wat punten mee te scoren. Super goed ook voor de taalontwikkeling.

3. Trivial Pursuit. Hier draait het vooral om je algemene kennis en het leuke is ook dat er gesprekjes kunnen ontstaan door de antwoorden. Er is ook een special familie-editie, waardoor de kinderen dit spel kunnen meespelen.

4. Rummicub. Wat heb ik dit spel veel met mijn moeder gespeeld. We deden meestal lekker lang over een potje en konden eindeloos filosoferen over hoe de ander het slimmer had kunnen spelen. Mijn jongste dochter speelde later ook vaak mee, maar was nog niet zo gehaaid in het leggen van mooie combinaties als haar oma. Maar wat niet is kan nog komen ….

5. Schaken. In mijn jeugd heb ik leren dammen van mijn vader, maar van schaken is het nooit gekomen. Best wel jammer. Ik heb later wel pogingen ondernomen, maar op de een of andere manier heb ik het geduld er niet voor. Mijn man gelukkig wel en die heeft alle drie onze dochters leren schaken en één van onze dochters heeft zelfs meegedaan aan de Hilversumse schoolschaak-kampioenschappen.

Staat jouw favoriete bordspel of gezelschapsspel hierbij?

Welke spellen speelde jij vroeger thuis? En doe je dit nu weer met je kinderen of spelen jullie hele andere dingen? Je kunt een bericht in de comments onder dit artikel achterlaten. We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook