fb
Damespraatjes Damespraatjes

De 16-jarige dochter van Lindy weegt 120 kilo: “Vreselijk om te moeten zien bij zo’n jong meisje”

macrosomie

Ongeveer een kwart van de tieners en jongvolwassenen is te zwaar. Omdat de kinderen nog jong zijn, is er vaak niet direct een gevaar voor hun gezondheid. Toch is het ook op die leeftijd van groot belang om zo snel mogelijk een gezond gewicht te bereiken. Overgewicht op jonge leeftijd zorgt vaak voor overgewicht op latere leeftijd. Daarnaast kan overgewicht zorgen voor problemen bij het sporten en heeft ongezonde voeding effect op je gehele lichaam. Helaas is afvallen niet zo simpel als mensen soms denken. Zo ook bij Florine, de 16-jarige dochter van Lindy. 

Macrosoom

“Florine was als kindje al zwaar. Ze kwam al ter wereld als macrosoom, een kindje dat zwaarder is dan 4500 gram. Destijds werd ons verteld dat de meeste macrosome kindjes zich normaal ontwikkelen, maar dat er op latere leeftijd wel een verhoogde kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten is. Mijn man en ik hebben om deze reden vanaf het begin heel erg op haar gewicht gelet. Helaas is ze altijd groot en zwaar gebleven.”

Consultatiebureau

Waar veel moeders niet bepaald tevreden zijn met de feedback van het consultatiebureau, is Lindy dat wel. “Ja, ik kreeg iedere keer te horen dat mijn kind te zwaar is, maar ze gaven ook heel veel tips om te voorkomen dat het erger zou worden. Door de adviezen op het ellendige af te volgen, hebben we de schade destijds behoorlijk weten te beperken. Toen Florine 4 jaar oud was, woog ze al 28 kilo. Als we de tips bij het consultatiebureau niet hadden opgevolgd, was dit waarschijnlijk nog erger geweest.”  De eerste jaren heeft Florine zelf niet door dat ze veel te zwaar is. “Pas op de basisschool begon Florine zelf ook te zien dat ze groter en zwaarder was dan andere kinderen. ‘Mama, ben ik te dik?’, vroeg ze mij op een dag. Als moeder breekt dat natuurlijk je hart.”

Slanke meiden op haar tijdlijn

Inmiddels is Florine 16 jaar oud en zit ze in de vijfde klas van het vwo. “Ze is een slimme en lieve meid. We zijn heel erg trots op haar. Ze heeft veel leuke vriendinnen en speelt prachtig piano. Ondanks dat niemand in haar omgeving moeite heeft met het gewicht van Florine, merk ik dat zij dit zelf wel heeft. Ik zie haar vaak zuchtend scrollen door Instagram. Door alle slanke meiden op haar tijdlijn voelt zij zich nog rotter. En wat doet Florine als ze zich slecht voelt? Tja, dan gaat ze eten. Op die momenten probeer ik haar voor te stellen om een appel of een zak worteltjes te pakken, maar dan zegt ze dat ik me daar niet mee moet bemoeien. Het nare gevoel over haar overgewicht zorgt er bij Florine juist voor dat ze nog meer gaat eten.”

Laatste oplossing

Florine heeft alles geprobeerd om gewicht te verliezen, maar zelfs als ze wat afvalt, komt het er vrij snel weer aan. “Een jaar geleden was ze 10 kilo kwijt. Inmiddels zit er weer 15 kilo aan. Ze loopt bij een diëtist en volgt speciale trainingen bij de fysio. Helaas levert dit op de lange termijn niks op… Als Florine 18 jaar is, wil ze graag een maagverkleining. Hier spreken we momenteel al over met de huisarts. Dat er een laatste oplossing voor haar is, geeft ergens wel een goed gevoel.”

Gezond oud worden

Lindy vindt het vreselijk om te moeten zien hoe Florine zo worstelt met haar gewicht. “Je wenst je kinderen een gezonde en onbezorgde jeugd toe. Dan is het gewoon verschrikkelijk als je dochter op haar zestiende al 120 kilo weegt. Ze wordt er niet mee gepest, maar ik weet dat zij er zelf wel heel erg mee zit. Ik hoop dat ze zelfstandig de kilo’s kwijt kan raken, maar anders zal een maagverkleining uiteindelijk de enige oplossing zijn. Hopelijk kan ze op die manier gezond heel erg oud worden.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Foto door John Diez via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Angie -

Een maagverkleining is geen magische oplossing en bovendien een zware operatie. Zowel ervoor als er na zal de dochter haar levensstijl compleet moeten aanpassen. Het emotie-eten is ook niet opeens verdwenen, daar zal ze therapie voor nodig hebben…sterkte voor dochter en moeder, dit is een zwaar proces.

Wendy -

Hoi lindy

Ik heb ook een dochter die haar hele leven met overgewicht geeft gestruggeld, de ene na de andere diëtiste, maar niets hielp, zei heeft op haar 21e een maagverkleining ondergaan en is in 1 jaar tijd van 120 naar 70 kilo gegaan, het is alsnog geen makkelijke weg, maar wel goed voor haar gezondheid.
Ook zie ik aan mijn dochter dat ze zich nu veel lekkerder in haar vel voelt, en dat is ook heel fijn, dus het is zeker het overwegen waard om haar door te laten sturen door de huisarts.

Joris -

Sterkte. Lijkt me een zware last.

Angelique -

Ik raad haar aan om over te gaan op een keto leefstijl, low carbs, high fat and high protein. Zie de website van the New food: https://thenewfood.nl Daar kun je alles lezen over hoe het in zijn werk gaat en wat het met je doet!

Reageer ook