fb
Damespraatjes Damespraatjes

De 15 meest gebruikte zinnen van manipulators

De meest voorkomende vorm van manipulatie, is psychologische of emotionele manipulatie. Een manipulator vraagt zich niet af wat zijn aandeel is, kijkt nooit naar zichzelf en overweegt niet of het probleem bij hem ligt. Hij zegt altijd dat het de schuld is van iemand anders, of dat het aan de omstandigheden ligt. Zij kunnen er nooit wat aan doen. Herkenbaar?

Het heeft mij heel wat tijd gekost om dit te ontdekken. En als je het ontdekt hebt, kan het ook nog tijd kosten om je hieraan te ontworstelen. De grootste manipulator en narcist in mijn leven was mijn vader. Pas op latere leeftijd kon ik zien wat hij deed en hoe geraffineerd dat eigenlijk was… Het maakt mij nu extra alert. Misschien kunnen onderstaande zinnen jou ook helpen het manipulatieve te ontmaskeren. Want als je er middenin zit, is het vaak helemaal niet duidelijk…

Zinnen die manipulators gebruiken om de schuld af te wenden of een ander de schuld in de schoenen te schuiven zijn…

 1. “Je begrijpt het niet. Je hebt het helemaal fout.”

Hoe een manipulator zijn spel speelt, is door middel van verwarren en vermijden. Hierdoor kunnen ze blijven doen wat ze doen. Soms ook door een zaadje van onzekerheid te planten en die te blijven voeden met hun misleidende communicatie. Elke poging van jou om rationeel te praten over het manipulatieve gedrag of het onderwerp waar het over gaat, wordt vaak afgewend met een zin als “Je snapt het niet. Je hebt het mis, je ziet het helemaal verkeerd…”

 1. “Je maakt er weer een heel drama van.”

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet! Jazeker, hij zal je vertellen dat jij dramatisch doet terwijl je dat misschien helemaal niet doet. Onthoud dat drama datgene is wat de manipulator nodig heeft, als bron voor zijn kracht. Manipulatoren gebruiken nep-argumenten, liegen, bedriegen, (nep)huilen om zo helemaal op te gaan in hun rol van het eeuwige slachtofferschap. Dus let op, het is waarschijnlijk niet jij die dramatisch doet, maar de manipulator. Als je wel dramatisch doet, heb je daar waarschijnlijk een hele goede reden voor!

 1. “Je bent paranoia.”

Bedrog en vermijden. Bedrog en vermijden. Keer op keer… De aantijgingen over paranoïde gedrag zijn tegen jou zijn niets meer dan een vermijding van verantwoordelijkheid. Als de leugenaar je beschuldigt van paranoïde gedrag, komt dit waarschijnlijk omdat je gelijk hebt en iets hebt geraakt waardoor er een reactie nodig is. Laat je niet van de wijs brengen! Blijf erbij en houd daaraan vast.

 1. “Ik ga niet in discussie.”

Oh jawel. Dat doen ze zeker. En als ze niet in discussie gaan, dan heb je vast en zeker hun gedachtegang onderbroken waarin ze hun strategie verder uitdenken. Neem een stapje terug en denk hier eens even over na. Hier heb je een persoon dat een podium creëert voor zijn drama en een verhitte discussie, om daar altijd zijn gewin uit te halen. Wat voor redenen kunnen zij dan hebben om niet te willen discussiëren? Dat hebben ze dus niet. Het kan ze eigenlijk niets schelen of je er over praat of niet. In hun gedachten kunnen ze dit altijd als argument tegen je gebruiken.

 1. “Je bent overgevoelig.”

Nee, je bent niet overgevoelig. Je hebt gewoon gevoel. Want in de ogen van een manipulator is iedereen overgevoelig, omdat zij namelijk geen empathie voelen voor hun slachtoffers in kwestie. Als ze wel gevoel zouden hebben, dan zouden ze nooit zeggen dat jij te gevoelig bent. Het vervelende is dat je wel gaat twijfelen en je gaat afvragen of je te gevoelig bent. Niet doen! Als je dat tegen je hoort zeggen, weet dan dat dat niet waar is!

 1. “Je denkt te veel na.”

Oké, dit is waarschijnlijk wel waar, maar daar is natuurlijk alle reden toe. Normaal gesproken is te veel nadenken niet gezond. Maar als je probeert iemand zijn cryptische boodschappen te ontcijferen, dan kan logisch nadenken je helpen en constructief zijn. Net als nummer 3, als de persoon in kwestie je beschuldigt dat je paranoia doet, dan is het hoogstwaarschijnlijk raak wat je hebt bedacht en voelen ze zich bedreigd door je conclusie.

 1. “Je doet dit altijd…”

Als een manipulator deze woorden gebruikt, kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Eén: Jouw eigenwijsheid of koppigheid staat in de weg van iets wat zij willen. Of twee: Ze proberen nog meer zaadjes te planten van twijfel en schuldgevoelens. Overdrijven is namelijk een hele goede manier om toe te passen als ze willen overkomen als iemand die het beter weet. Naar alle waarschijnlijkheid is de zin “Je doet dit altijd…” een synoniem voor “Je staat in de weg van datgene wat ik eigenlijk wil.”

 1. “Dat zei ik niet…”

Voor het geval je het nog niet wist, manipulatoren liegen. Veel. Je zou gekscherend kunnen zeggen dat de meeste dingen die uit hun mond komen niet waar zijn. Het zal je dan ook niet verrassen dat als je ze pakt op een leugen, dat ze daarover ook zullen liegen. Op een gegeven moment zal je je moeten realiseren dat een dergelijk giftig persoon een blok aan je been is die je beter los kan laten…

 1. “Als je bij mij weggaat, dan pleeg ik zelfmoord”

Grote rode vlag! Deze manipulatoren gebruiken (emotionele) chantage omdat ze weten dat het normaal gesproken (in ieder geval tijdelijk) werkt. Dit zal daarom gebruikt worden tot op het moment dat je je realiseert dat het je geen bal kan schelen of hij het doet of niet. Dat er eigenlijk niets ergers kan zijn dan nog langer in de situatie blijven.

 1. “Kijk wat jij hebt gedaan! Daarom heb ik nu … gedaan.”

Dit is zo gevaarlijk, dit is een echte mind-trick. Hij wil laten zien dat alle slechte dingen die gebeuren jouw schuld zijn. Hij schreeuwde omdat jij hem geprovoceerd hebt. Hij sloeg je omdat je dat verdiend had. Maar hij is degene die zich als etter gedraagt, en hij wil je overtuigen dat ook dat jouw schuld is. Dat jij verantwoordelijk bent voor zijn gedrag. Klinkt dit je bekend in de oren? Als het antwoord ja is, zoek dan heel snel hulp!

 1. “Maak me niet boos!”

In dit geval maakt hij duidelijk dat jij inferieur bent aan hem. Hij helpt je er even aan herinneren wat er gebeurt als hij boos wordt. En dat jij daar de prijs voor moet betalen. Word wakker! Dit is niet oké! Laat angst je je niet weerhouden om te doen wat nodig is! Zoek hulp!

 1. “Als je van mij houdt, dan doe je dat voor me.”

Het gaat hier niet om liefde, hij is een egoïstische kwal. Hij geeft je ultimatums omdat hij je op je zwakste punt weet te raken. Het maakt niet uit hoe raar of gek zijn eisen zijn, jij moet ze vervullen om je liefde voor hem te bewijzen. Dat is geen liefde! Niemand zou jou dingen moeten laten doen die je niet wil doen, dat is de definitie van mishandeling.

 1. “Je wil gewoon niet dat ik gelukkig ben”

Dit komt vaak na een belachelijke eis waaraan jij niet kan of wil voldoen. Hij is duidelijk enthousiast over iets geks wat jij totaal niet leuk vindt. Maar hij is niet geïnteresseerd in jouw mening. Hij wil wat hij wil, en dat is waarom hij je subtiel probeert emotioneel te chanteren met deze zin.

 1. “Jouw familie, vrienden, kinderen, etc. steunen je niet. Ze zijn niet goed voor je.”

Een manipulator wil jou helemaal voor zichzelf. Dat heeft meerdere redenen, maar de grootste reden is wederom vanuit zijn wens je te kunnen controleren voor zijn behoeften. Als er familieleden of vrienden zijn die vragen stellen over zijn gedrag of over zijn motieven, kan dat voor hem een storende factor zijn. Hij kan dan heel gelijkmatig en heel subtiel afstand gaan creëren tussen jou en je dierbaren. Bijvoorbeeld door een onenigheid met een familielid of vriendin uit te vergroten. Door je te laten inzien wat ze niet voor je doen, wat ze je niet geven (wat hij je wel geeft). Eenzijdig het contact verminderen. Niet meer naar verjaardagen gaan, niet meer uitgaan, niet meer op bezoek gaan, afspraken afhouden. En heel langzaam raak je geïsoleerd en alleen. Alleen met hem. En dan heeft hij je waar hij je wil hebben. Namelijk op het volgende punt…

 1. “Je kan helemaal niet alleen zijn, daar ben je te zwak voor”

Hij weet dat je door angst nu niet sterk genoeg bent om bij hem weg te gaan. Bijvoorbeeld de angst om alleen te eindigen, angst voor het onbekende, angst dat je het niet redt, angst omdat je nergens heen kan, angst omdat je financieel afhankelijk bent, angst omdat je je kinderen een vader afneemt… En hij speelt daarop in door je te overtuigen dat dat waar is. Dat er niemand is die voor je klaar staat, dat er niemand is die jou zou willen. Dat netwerk heeft hij zorgvuldig afgebroken.

Hij probeert op allerlei manieren je zelfvertrouwen te laten wankelen, want hoe zwakker jij bent, hoe makkelijker je bent om te manipuleren. Maar je bent altijd beter af alleen dan in een relatie met iemand die je naar beneden haalt. Er komt een oplossing als dat nodig is, het enige wat je hoeft te doen is om hulp vragen…. Heb vertrouwen! Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen!

Wat vind jij? Welke zinnen herken jij? Praat erover in de comments.

Marga Hogenhuis-Flokstra is een oplossingsgerichte therapeut bij PIT Praktijk. Ze is 49 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Het is haar missie om het dagelijks leven van mensen op een prettige en veilige manier beter, makkelijker en leuker te maken! Marga gebruikt diverse methodes en haar eigen groei- en helingsproces vanuit trauma om anderen te leren ook weer in hun kracht te komen. Kijk ook op: www.margahogenhuis.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Astrid -

Zo zo waar. En dan praten we over dezelfde persoon. Oh wat fijn dat dat nu gelukkig ruim 7,5 jaar achter de rug is.
Heb gelukkig geweldig fijne mensen ontmoet waardoor ik er zeker niet alleen voor heb gestaan en nu compleet nieuw gelukkig mag leven.

Heidy -

Wow, goed geschreven, de spijker op zn kop, zo herkenbaar ! Gelukkig is de persoon waar dit op van toepassing is ver in mijn verleden.

Reageer ook