fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kathleen recenseert Dansen in de hemel van Michael Pilarczyk

Wat zou je doen als je dat allesbepalende moment in je leven kon overdoen? Zou je weer dezelfde keuzes maken of vraag je je af hoe je leven er uit zou zien als je de andere kant op was gelopen? Deze vraag kwam ik tegen in de persberichten om de debuutroman  van Michael Pilarczyk onder de aandacht te brengen en mijn aandacht had het, dank zij deze vraag, meteen.

Dansen-in-de-hemel-nw-dp

Dit en de schrijver zelf, want heeft een zakenman en dj ook nog het talent om een boek te schrijven? Over dat laatste twijfelde ik in het eerste deel van het boek want Michael wisselt briljante stukken tekst waarbij je gegrepen wordt af met stukken waarbij ik me als lezer aan de kant voelde geduwd. Alsof hij wilde zeggen: hier mag je met mee en vrij in mijn hoofd rondkijken tot, waar het verhaal te dichtbij komt en er snel, met een andere tone of voice, overgeschakeld wordt op een volgende scene of een relativerende grappige oneliner. Vervelend? Nee, integendeel. Ik raakte geïntrigeerd door de hoofdpersoon in het boek en de worsteling met zijn dilemma’s in het leven. Het is lang geleden dat ik een boek in een avond, ok, nacht, heb uitgelezen omdat ik het niet weg kòn leggen. Waar gaat het over? De poolse Mishka neemt al in zijn vroege (en arme) jeugd het besluit het later goed te hebben. Door zijn passie voor muziek rolt hij in de muziekwereld, waar hij al snel uitgroeit tot één van de populairste deejays. Zijn leven is een aaneenschakeling van reizen, draaien, hits produceren en zijn geld tellen want het succes lacht hem toe. Naast passie voor de muziek heeft hij ook een passie voor de romantiek want deze goodlooking wonderboy wordt, na slechts twee affaires met vrouwen waarvan er één zelfs niet langer dan een nacht duurde,  met zijn hele hart verliefd op de vrouw van zijn leven: Lisa. Een mooie ontmoeting tussen twee zielen waarvan er één in een ziek lichaam zit.

Lisa blijkt een taaislijmziekte te hebben en de voorspelling is dat ze niet ouder zal worden dan 32 jaar. Het komt geen seconde in de jonge Mishka op om de andere kant op te lopen waar het leven een stuk makkelijker zou kunnen zijn. De twee zijn vanaf het eerste ogenblik verbonden met elkaar en het is vanzelfsprekend dat hij er alles aan doet om zijn grote liefde gelukkig te maken. Maar wat doe je als je tegen het onvermijdelijke vecht? Mishka kiest de manier die hij kent en die veel mannen typeert. Hij wil zijn vrouw alles geven wat haar gelukkig maakt. Een hond, een auto, vakanties en het landgoed waar zij geboren is en haar ‘Heilige Eik’ staat. Voor de buitenwereld lijkt het met Lisa redelijk goed te gaan maar binnen de veilige muren van hun huis manifesteert de ziekte zich steeds vaker en met toenemende kracht.

De druk op Mishka neemt toe. Zijn creatieve flow loopt niet meer synchroon met die van zijn ontdekker en producent. Er komen mensen op zijn pad die hem voorspiegelen hoe hij geld kan verdienen met zijn kapitaal op de aandelenmarkt. Zijn vrouw trekt zich verder terug in haar veilige wereldje en is lichamelijk niet meer in staat om intiem met hem te zijn. Halverwege het boek bevindt Mishka zich in een leven waarin het woord ‘passie’ nauwelijks meer voorkomt. Het draait om eenzaamheid, speculeren op de aandelenmarkt, verliezen, onbetrouwbare partners, drank, pillen en paniek om dit alles bij zijn zieke vrouw weg te houden. Is het schokkend dat hij een relatie begint met de hartsvriendin van zijn vrouw? En in een dronken nacht zijn jeugdliefde opzoekt, met alle gevolgen van dien? Het is complicerend, dat zeker. En het laat ruimte voor die prangende vraag: wat zou je doen als je dat allesbepalende moment in je leven kon overdoen? Dansen in de hemel is het debuut van een schrijver die met passie een verhaal vertelt. Een verhaal waarvan hij op het einde zegt dat er weliswaar overeenkomsten zijn met werkelijk bestaande situaties maar toch fictie is. Fictie of geen fictie: Dansen in de hemel is rauw, romantisch en bovenal realistisch. Een schitterend debuut.

Michael-Pilarczyk-WilliamRutten-dp
OVER MICHAEL PILARCZYK

Michael Pilarczyk was als DJ betrokken bij de start van radio 538 en hij was jarenlang te horen op de populaire radiozender. Hij presenteerde televisieprogramma’s voor TMF en RTL4. Na de verkoop van Pilarczyk Media Groep aan de Telegraaf maakte hij drie jaar avontuurlijke zeiltochten rond Europa. Tijdens ‘zijn reis naar het nietsdoen’ schreef hij – onder begeleiding van redacteur Graa Boomsma – zijn debuutroman Dansen in de Hemel. Michael Pilarczyk is station-voice bij Classic FM (Sky Radio Group) en hij geeft in samenwerking met Sprekershuys masterclasses over succes, leiderschap, mindset en bewustzijn. Kijk ook eens op: www.dansenindehemel.nl

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Kathleen
Kathleen Vael (47) is  founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 16. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Lees ook de eerdere blogs van Kathleen

Foto Michael Pilarczyk: William Rutten

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook