fb
Damespraatjes Damespraatjes

Damespraatjes meets Inge Ipenburg: winnaar boek is bekend

Zes maanden schrijven, dan zes maanden acteren. Dat lijkt Inge Ipenburg (58) een prachtige jaarinvulling. “Maar helaas lukt dat niet”, lacht ze. Inge Ipenburg. Bekend uit GTST waar ze de rol van Martine Hafkamp speelde, druk als tv-coach en trainer, bekend als stemacteur. En sinds vorig jaar schrijver. “Ik heb altijd verhalen in mijn hoofd en hoe leuk is het dat ik ze nu ook opschrijf en uitgeef?”, straalt Inge tijdens de meet- en greet die zij woensdag bij uitgever The House of Books had met bloggers die Een schitterend ongeluk, haar tweede boek, al verslonden.

Want daar zijn de aanwezige bloggers het unamiem over eens: Een schitterend ongeluk is een heerlijk boek. In een huiskamer-setting hangen de bloggers aan de lippen van de schrijfster. “Schrijven is een raar proces”, vindt Inge, “het verhaal gaat met jou op de loop. Ik wist heel lang niet hoe het zou aflopen met de vriendengroep uit Een schitterend ongeluk. Ik houd met hart en ziel van mijn hoofdpersonen, maar het verhaal besluit iets.” Sommige mensen zijn boos over de afloop in haar boek, vertelt Inge terwijl ze haar schouders ophaalt. Ze kan er niks aan doen.

Sandra, Ka en Inge

Haar boek is niet een typisch vrouwenboek. En dat komt, zo vermoedt de schrijfster, omdat er geen traditionele gezinssituatie in voorkomt. “Ik word daar gestoord van. Alsof het gezinsleven de enige situatie is die er toe doet. Ik leid een zelfstandig leven. En hoe vaak ik de vraag: ‘en? Is er al iemand in je leven?’ krijg. Alsof ik nu in een tijdelijk intermezzo zit. Op zoek ben naar de prins op het witte paard. Mooi niet.” Door het ontbreken van die traditionele gezinssituatie (ook in haar boek), is het boek voor mannen ook aantrekkelijk om te lezen. Feit blijft wel dat vrouwen meer boeken lezen dan mannen.

Om er voor te zorgen dat er minder op haar werd gelet, vertrok Inge tijdens het schrijfproces naar Syracuse, waar haar hoofdpersonen ook tijdelijk vertoeven. In een jaren vijftig-appartement van een ouder echtpaar, sloot ze zich tien dagen af van de buitenwereld. Om zeven uur startte ze de dag met zwemmen en vervolgens werkte ze tot een uurtje of vier aan haar boek. “Heerlijk is dat. Het geeft me innerlijke rust en inspiratie. Zo is bijvoorbeeld de villa waar ik op uitkeek, de vakantievilla in het boek geworden.”

Wie denkt dat haar hoofd en agenda leeg zijn nu het boek klaar is, heeft het mis. Het verhaal voor het derde boek zweeft al in haar hoofd. “Dat gaat over ‘hoe strafbaar is fantasie’. Hoe ik dat ga invullen weet ik nog niet, dus pin me er niet op vast”, schatert de schrijfster. En een leuke klus vult haar agenda: Inge gaat het boek PAAZ van Myrthe van der Meer bewerken tot een toneelvoorstelling. “Daar heb ik heel veel zin in.”

een-schitterend-ongeluk-inge-ipenburg-cover-blogbom

Winactie

Damespraatjes mag een exemplaar weggeven van Een schitterend ongeluk. Kans maken? Beantwoord dan de volgende vraag in het formuliertje hieronder. “Wat zijn de namen van de hoofdpersonen uit Een schitterend ongeluk?”. Hulp nodig bij het beantwoorden van de vraag? Misschien heb je iets aan de recensie die Ka al over dit boek schreef.

De winnaar is Britt Eichhorn.

Britt van harte gefeliciteerd. Het boek wordt door de uitgever naar je toegestuurd. Heb je nu niets gewonnen? Kijk dan hier voor nog meer leuke prijsvragen.

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Portretfoto Inge Ipenburg: Nico Kroon

9 reacties

Josje -

Lijkt me een goed boek!

Ineke -

Ik ben heel benieuwd naar dit boek ! Duimen maar 🙂

Nel Crea -

Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Het eerste boek was heel goed.

Miranda -

Mooi verslag, het was echt duidelijk dat Inge er ook van genoot. Leuk ook om jullie (al was het maar kort) te spreken. Wellicht komen we elkaar in de toekomst nog eens tegen.

sandra -

Was zeker leuk! Hoop dat we elkaar de volgende keer wat langer kunnen spreken. Liefs Sandra

Beppie -

Ben zo benieuwd dat Inge’s schrijftalent net zo groot is als haar acteertalent. Een verhaal wat zich deels afspeelt in de eighties, misschien herkenbaar?

Lyda van den Bos -

Ik heb al veel goede recensies gelezen over dit boek. Het maakt me nieuwsgierig!

Mieke Schepens -

Mooi verslag. Ik ben benieuwd naar het boek!

Marja -

Leuk artikel. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit verhaal.

Reageer ook