fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest een Schitterend Ongeluk van Inge Ipenburg

‘Eén keer trek je de conclusie; vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom. Een pakketje schroot met een dun laagje chroom’, zong het Goede Doel in 1983. Het boek Een schitterend ongeluk, geschreven door Inge Ipenburg, is deels gesitueerd in diezelfde jaren tachtig en het thema is vriendschap. Drie jongens, twee meisjes, leren elkaar kennen in de brugklas. Dat zij veertig jaar later nog steeds met elkaar verbonden zijn, hadden ze niet kunnen vermoeden. Wel gehoopt. Maar hoe puur is de vriendschap? Wat is er van overgebleven?

In een Schitterend Ongeluk volgt de lezer het leven van Daniel, Merel, Jasper, Karin en Timo. Ze leren elkaar kennen op de middelbare school en zijn vanaf het moment dat ze elkaar zien, bevriend. Een vijf-eenheid. Niemand wordt toegelaten, tot wanhoop van de school, tot hun groepje. Ze zijn nergens op te pakken. Hun schoolprestaties leiden niet onder hun merkwaardige vriendschap en ze volgen gewoon de lessen maar bemoeien zich simpelweg niet met anderen.

inge-ipenburg-portret-c

Tijdens een vakantie in het Italiaanse Syracuse in het vakantiehuis van de ouders, omarmen ze het leven, omarmen ze, letterlijk en figuurlijk, elkaar. Daar wordt hun vriendschap bezegeld met bloed, speeksel en slotjes.

Ze groeien op, krijgen belangrijke banen, relaties buiten elkaar en geheimen voor elkaar. Als Merel en Jasper na een heerlijke stranddag een merkwaardig ongeluk krijgen, gaat de sneeuwbal rollen en wordt duidelijk hoe de vriendschapsvlag erbij hangt.

een-schitterend-ongeluk-inge-ipenburg-cover-blogbom

Een Schitterend ongeluk is het tweede boek van Inge Ipenburg. Haar debuut, Het gerecht, verscheen vorig jaar. De actrice, coach, trainer en presentatrice laat met dit boek zien dat ze kan schrijven. Dat ze in staat is een vlot geschreven boek af te leveren. Een spannend boek, want de lezer wil echt wel weten hoe het nou allemaal zit met die vriendenclub, dat heerlijk weg leest. Wel wordt hier en daar stevige taal gebruikt.

Het eind van het verhaal is verrassend. “Hij ziet de blik van Karin. ‘Niks is verloren.’ Ze heeft gelijk, denkt hij. We zijn er nog, ik ben al zo’n end. En Mees is terug. Ik ben terug bij Mees… En na deze passage wordt alles anders. Vriendschap blijft immers een illusie.

Een Schitterend Ongeluk is geschreven door Inge Ipenburg, uitgegeven door The House of Books en kost € 19,99 en het ebook € 4,99.
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook