Damespraatjes Damespraatjes

Elza’s schoonmoeder vindt dat je een kind best een tik mag geven

Wat doe je als je kind het bloed onder je nagels vandaan haalt? Je blijft uitdagen? Niet naar je luistert? Schreeuwend op de grond gaat liggen en niet met je meegaat? De schoonmoeder van Elza weet er wel raad mee: gewoon een tik geven. Daar knapt zo’n kind echt wel van op. “Ik schaam me kapot voor haar opvattingen,” zucht Elza. Haar man deelt haar mening ook gelukkig.

Tygo is vier jaar en een bewerkelijk kind. “En dan druk ik me nog zachtjes uit,” vindt Elza. Toen hij drie jaar was, wierp hij zich op de vloer van de supermarkt, schreeuwde zijn longen uit zijn lijf en ramde met zijn vuistjes op de grond. Woest was hij omdat hij geen Dora-koekjes mocht. “Ik kan je zeggen dat je je behoorlijk opgelaten voelt als je kind zo tekeer gaat. Het ergste is nog dat iedereen zich er mee gaat bemoeien. Sommigen vrouwen kijken je aan alsof ik mijn kind ik weet niet wat aandoe. Moeders met soortgelijke kinderen weten wat je doormaakt. Zij leggen een hand op je arm en zeggen dat het goedkomt.” De tactiek die Elza hanteert in dat soort situaties: negeren. En ja dat betekent dat je je winkelwagen voortduwt terwijl je je kind hoort schreeuwen.

Oma is inconsequent

Haar zoon gaat sinds kort naar school en Elza heeft al verschillende keren een gesprek met de juf gehad. “Ook in de klas is Tygo driftig en luistert hij niet. De juf maakt zich zorgen en heeft geopperd om hem te laten onderzoeken omdat ze vermoedt dat er iets aan de hand is met hem.” Het kwam ter sprake toen ze op visite was bij haar schoonmoeder. “Bij mijn schoonouders is Tygo vaak vervelend. Ik denk dat het komt omdat mijn schoonmoeder niet consequent is. De ene keer mag hij bijvoorbeeld wel met de bal binnen spelen en de andere keer moet ie ermee naar buiten. Daar snapt dat kind natuurlijk niks van en dan wordt ‘ie driftig.”

Lees ook: 5 redenen waarom je je kind nooit een corrigerende tik moet geven

Gewoon een tik geven

Haar schoonmoeder weet er wel raad mee: gewoon een corrigerende tik uitdelen. Deed ze bij haar eigen kinderen ook en die zijn daar echt niet slechter van geworden. “Ik viel van mijn stoel toen ze dat opperde. Doe normaal! Je gaat een kind toch niet slaan? Dat vind ik getuigen van onmacht. Als je echt niet meer weet wat je moet doen, dan haal je uit. Zo zie ik dat en dat ga ik dus niet doen.” Haar schoonmoeder is nu gepikeerd en vindt dat haar schoondochter zich aanstelt. “Gelukkig is mijn man ook geen voorstander van slaan. Ik heb het er meteen met hem over gehad, want ik wil gewoon niet dat Tygo door wie dan ook wordt geslagen. Mijn man heeft zijn moeder op haar hart gedrukt om haar kleinzoon met geen vinger aan te raken.”

Haar handen jeuken

De bezoekjes aan haar schoonouders zijn nu extra ongemakkelijk. Het lijkt wel of Tygo aanvoelt dat er spanning heerst, want hij is vervelender dan ooit als hij bij opa en oma is. “Ik zie mijn schoonouders dan onderling blikken naar elkaar uitwisselen. Volgens mij jeuken haar handen, maar echt, ik sta niet voor mezelf in als ze ons zoontje aanraakt. Ik heb besloten dat ik hem niet alleen bij hen achterlaat. Dat ik dan altijd mee moet, neem ik maar op de koop toe.”

Wat vind jij? Kun je een heel lastig kind een corrigerende tik geven? Of vind je dat dat niet kan. Nooit. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel, we zijn heel benieuwd.


Reageer ook