fb
Damespraatjes Damespraatjes

Corona-vaccin: Is dat ook nodig als je het virus al gehad hebt?

Corona-vaccin

Heb jij het coronavirus al gehad? Als we de bizarre cijfers vanuit het RIVM bekijkt, zou je denken dat we toch wel zo’n beetje allemaal wel antistoffen tegen het virus moeten hebben. En toch is het tegendeel waar! Uit de PIENTER Coronastudie blijkt dat slechts een fractie van de mensen op dit moment antistoffen tegen de ziekte heeft. En dat roept vragen op: want hebben maar zo weinig mensen het virus gehad of verdwijnen de antistoffen weer? En het corona-vaccin, is dat ook nodig als je het virus al hebt gehad?

Antistoffen verdwenen

Cécile van Els, immunoloog van het RIVM en Universiteit Utrecht geeft in de Volkskrant antwoord op deze vraag. Als er naar immuniteit wordt gekeken, zie je tegenstrijdige verhalen. Waar de overtuiging eerst was dat je immuun bent als je het virus hebt gehad, blijkt nu dat je het mogelijk toch weer kunt oplopen. Uit Brits onderzoek blijkt dat antistoffen bij ex-coronapatiënten al na vier weken een piek hebben bereikt. Na slechts twee maanden zijn deze zelfs weer helemaal uit het bloed verdwenen! Niet alleen in het onderzoek is dit zichtbaar, er zijn inmiddels veel gevallen van een herbesmetting bekend.

Iedereen op hetzelfde niveau door corona-vaccin

Van Els stelt dat je het vaccin ook zou moeten halen als je het virus al een keer gehad hebt. Mits je het  vaccin überhaupt zou willen natuurlijk. “Je kunt er niet van uitgaan dat je na een infectie voldoende beschermende immuniteit hebt. Waarschijnlijk is de ene bescherming de andere niet. Hoe goed je beschermd bent, zou weleens kunnen afhangen van, onder meer, hoeveel virus je immuunsysteem heeft gezien. Als je iedereen op hetzelfde niveau wilt hebben, moet je vaccineren.”

Heb jij het al gehad?

Heb jij het virus al gehad? En zou jij je volgend jaar laten vaccineren? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook