fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zimra controleert de berichten op de telefoons van haar pubers

Ruim 98 procent van de pubers en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar is in het bezit van een smartphone. En wij snappen goed waarom! Het is niet alleen een handig voorwerp om mee in contact te blijven met vrienden en familie, je gebruikt hem ook om dingen op te zoeken voor school of studie en om te ontspannen met video’s of spelletjes. Met dit idee gaf ook moeder Zimra (45 jaar) haar twee puberzoons van 14 en 17 jaar een smartphone. 

Berichtje uit de klas

“Op hun twaalfde verjaardag hebben allebei onze zoons een smartphone gekregen. Eerst Bilal en drie jaar later ook Emir” vertelt Zimra. “In het begin was het heel handig, vooral met het fietsen naar de middelbare school.” Het gezin van Zimra woont ver buiten de stad en de jongens moeten ver fietsen. “Ze sturen altijd een berichtje als ze veilig in de klas zitten.” Zimra vertrouwde de jongens met hun telefoons.

Ongeveer een jaar geleden kwam daar verandering in. “Bilal kreeg een vriendinnetje. Ik heb haar precies één keer ontmoet, verder spraken ze altijd bij haar thuis af. Natuurlijk vroeg ik Bilal haar ook naar ons mee te nemen, maar hij zei dat dit te ver fietsen was voor haar.”

Streng tegen seks voor het huwelijk

Hoewel Zimra het leuk vond dat Bilal een vriendinnetje had, wilde zij niet dat ze bij elkaar zouden logeren. “Wij zijn streng tegen seks voor het huwelijk en hoe leuk het ook is dat hij een vriendinnetje heeft, het is niet de bedoeling dat ze bij elkaar blijven slapen.” De eerste paar maanden ging dit goed, maar op een vrijdagavond kwam Bilal opeens niet thuis. “Ik belde hem op zijn mobiel, maar hij sprong meteen naar voicemail. Ik was zo ongerust!”

Schaamte

Zimra belde de moeder van een vriend van Bilal en zij had het nummer van zijn vriendinnetje. “Bilal was daar en blijkbaar had hij tegen de ouders van het meisje gezegd dat wij het goed vonden dat hij daar bleef slapen. Ik heb ze meteen gevraagd hem naar huis te sturen. Een uur later kwam hij met een rood hoofd van woede thuis. Hij schaamde zich enorm tegenover zijn vriendin en haar ouders.”

Vertrouwen weg

“Mijn zoon was altijd lief en gehoorzaam. Ik vertrouwde hem. Hij kreeg altijd veel vrijheid, maar nu was mijn vertrouwen geschonden. En dat niet alleen, ik had het vermoeden dat hij stiekem ook seks met zijn vriendin heeft gehad.” Een paar weken na het incident besloot Zimra het aan Bilal te vragen. “Hij ontkende het, maar ik zag aan zijn gezicht dat hij loog. Na de vraag wist hij niet hoe snel hij de deur uit moest komen.”

Stiekeme naaktfoto’s

Sinds dat gesprek controleert Zimra de telefoons van haar zoons. “Als ze slapen pak ik hun telefoons en lees hun WhatsApp-, Facebook-, Instagram-, en SMS berichten. Ook kijk ik of ze niet stiekem naaktfoto’s sturen met meisjes, dat hoor je tegenwoordig maar al te vaak.”

Niet stoppen met controleren

Nog nooit vond Zimra iets wat niet in orde was, maar toch gaat ze door met de nachtelijke controles. “Ze weten het natuurlijk niet, want anders wissen ze alles wat ik niet mag zien. Dat ze nu niks doen, betekent niet dat dit in de toekomst niet zal gebeuren. Mijn zoons moeten zich op hun school richten en niet om seks met meisjes. Dat mogen ze doen als ze later een eigen huis hebben en getrouwd zijn.”

Foto door picjumbo.com via Pexels

Miranda betrapte een vriendin op overspel en weet niet wat ze moet doen!

betrapt zoenen

Ze loopt nou al twee weken rond met een geheim en weet niet wat ze er mee aan moet. Normaal zou Miranda haar man Peter in vertrouwen nemen, maar ze betwijfelt of dat nu verstandig is. “Ik heb een vriend en vriendin van ons, beiden getrouwd, zien tongen in de keuken. En het laat me niet los. Ik vind het zo oneerlijk naar hun partners toe. Maar als ik het zeg leg ik misschien een bom onder twee huwelijken…. Verder lezen

8 reacties

Rieneke -

Je kunt beter je kind leren dat hij veilig sex heeft en alleen als het meisje ook wilt en het beste in een veilige omgeving dus bij haar of jullie thuis.
Zoals Joris al aan geeft in een reactie ze leven in 2023 en daar hoort sex bij. Dit kan je niet van hem verlangen en het is ook raar om naar te vragen. Je snapt dan toch wel dat hij gaat liegen.

Tevens met mobiel telefoon kappen met controleren en waarschuwen voor de gevaren.
Anders gaan ze dingen met mobiels stiekem doen zoals berichten verwijderen.
Ze zijn niet gek hoor!

Vroeger bij mij op school waren de kinderen die geniepig waren en dingen stiekem deden de kinderen die thuis dingen niet mochten en zo werden gecontroleerd.

Gecontroleerd puber meisje -

Mijn moeder deed dit ook, zij deed het dan niet stiekem en verborg het niet. Als ik thuis kwam van school moest Mijn telefoon ingeleverd worden en wou ze alles bekijken. Geloof me, ik ben daardoor erg goed geworden in liegen en dingen verbergen. Jij kan wel denken dat je zoon dat niet weet, maar geloof me hij kent jou ook als geen ander net zoals dat jij hem kent en hij weet het echt wel. Telefoon nummers opslaan onder andere naam, deze persoon blokkeren en zo gauw je over de drempel bent van de blok af halen zodat je geen berichten krijgt als je thuis bent. Gesprekken kan je tegenwoordig de berichten van verwijderen en de kinderen zijn echt wel zo slim om het eruit te laten zien alsof het een goed samenhangend verhaal is hoor.
Het enige wat je hiermee bereikt is wantrouwen en jullie band zal voor altijd beschadigd zijn. Kap ermee nu het nog kan. Als hij seks heeft gehad dan is dat zo, maar als je al begint met opleggen dat dit niet mag e.d. zal je nooit totale openheid van hem krijgen. Hij hoort niet het idee te hebben dat seks hebben iets verkeerds is en wat achter gehouden moet worden, beter erover praten.
Maar mvr. Kap met controleren, wat jij nu doet geef je hem als voorbeeld mee en dit gaat hij zelf ook doen, in een toekomstige relatie, maar ook op andere momenten. Je beschadigd hem hiermee en ik spreek uit ervaring.
Succes ermee

Anoniem -

Gelukkig kan seks ook alleen maar als je bij elkaar blijft logeren overdag kan dit natuurlijk niet 🤣🤣

Joris -

Geen seks voor het huwelijk? Hallo, 1960 belde. Koekoek. Laat je kinderen lekker vrij, zeg, in plaats van ze jouw gedachtegoed op te dringen.

Marianne -

Misschien kan je hem beter vertrouwen en hem wijzen op veilige sex ipv controleren!
Op deze manier stoot je je zoon van je af.
Helemaal als hij er achter komt dat je zijn berichten lees!!
Want dat is snel achterhaald hoor als 1 van zijn vrienden tegen hem zegt: goh wat was jij nog laat online!!!
Dan kan je je goede band met je zoon helemaal vergeten!

Ellen -

Wat een kut moeder, schaam je

Ivor -

Wie ben jij om te bepalen wat je zoon doet voor het huwelijk? Dring je eigen geloofsovertuiging niet zo op joh. Je bent dan wel die moeder van, maar hij is niet jouw eigendom en mag zijn eigen leven invullen.

Een moeder -

Het is heel moeilijk om je kinderen geen sex te laten hebben voor het huwelijk, maar leer ze dan in ieders geval de mening en wil van het meisje te respecteren. En zo lang als je je kinderen alles gaat verbieden wordt het alleen maar spannender om het stiekem te doen. Net als jij als moeder stiekem de telefoons van je kinderen controleert. Hoe diep kun je als moeder zinken? Er bestaat ook nog zoiets als respect voor hun privacy, zeker als ze 17 zijn.

Reageer ook