fb
Damespraatjes Damespraatjes

Consumentenbond: “Fabrikanten misleiden met de term volkoren”

Sinds een jaar of tien probeer ik bewuster met het eten van brood om te gaan. Het is een heerlijk product, maar bevat relatief veel koolhydraten. Eet ik wel brood? Dan is het volkoren brood, dat is namelijk het gezondst. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat een deel van de volkorenbroden en -producten dat eigenlijk helemaal niet zijn. De Consumentenbond roept fabrikanten op om te stoppen met het gebruik van volkoren als lokingrediënt. 

Volkorenmisleiding

“Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet. Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA” vertelt Sandra Molenaar, directeur van Consumentenbond.

Warenwet

Volkorenbrood moet volgens de Warenwet altijd voor 100 procent uit volkorenmeel bestaan. Bij producten als beschuit, crackers, pasta en koekjes gelden andere afspraken. In dat geval mag er alleen zonder toelichting ‘volkoren’ op de verpakking staan indien er 100 procent volkorenmeel is gebruikt. Wanneer er ook bloem inzit, moet dit door de fabrikant op de voorkant van de verpakking worden vermeld. Hier moet duidelijk worden aangegeven welk percentage volkoren is en welk percentage bloem. Dit gebeurt nu onvoldoende.

Slecht leesbaar en onlogisch

Fabrikanten maken de andere meelsoorten en percentages slecht leesbaar of zetten die op een onlogische plek. Hierdoor krijgen consumenten onterecht de indruk dat het product volledig uit volkorenmeel bestaat. In LU mini crackers volkoren zit 57% tarwebloem en maar 38% volkorenmeel en dit staat niet op de voorkant van de verpakking. Ook de Santa Maria tortilla with whole wheat bevat slechts 24% volkorengraan, wat alleen terug te vinden is in de ingrediëntenlijst op de achterkant. En de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengranen vermeldt ook niet duidelijk op de voorkant dat er maar 10% volkorenmeel in zit en 25% bloem.

Was jij ook in de veronderstelling dat het bij deze producten wel goed zat? Ik wel! Maar helaas niet dus…

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook