fb
Damespraatjes Damespraatjes

Carrièreswitch? 5 super gave banen in de zorg!

in de zorg

Word je nog blij van het werk dat je doet of twijfel je en ben je toe aan iets anders? Waar je momenteel ook komt, bijna overal is een gebrek aan medewerkers. Op Schiphol, in winkels, in het onderwijs maar vooral in de zorg. Wist je dat er onwijs leuke banen zijn in de zorg? In dit artikel belichten we er vijf.

Het gebrek aan medewerkers in de zorg kun je best zeer verontrustend noemen want door de toenemende vergrijzing wordt het tekort alleen maar groter. En dit terwijl er zoveel prachtige banen in de zorg zijn. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden in de zorg, dan doe je er goed aan een kijkje te nemen op de site van NurseStation, een platform voor en door professionele krachten uit de zorg. Op de site vind je niet alleen vacatures, maar je vindt er vooral veel informatie, tips en verhalen van ervaringsdeskundigen. De verhalen worden op NurseStation gedeeld zodat medewerkers in de zorg er niet alleen voor staan.

Mensen helpen

Wie in de zorg werkt of gaat werken, maakt de meest intieme momenten van mensen mee. Misschien help je ouderen met wassen en aankleden, of rijd je in een ambulance en verleen je mensen eerste hulp of misschien werk je in een hospice. Wat je taak als zorgverlener ook is, je werkt altijd met mensen die hulp nodig hebben. Mensen die indruk op je maken, die je laten lachen of je aan het denken zetten. Welke mooie banen zijn er allemaal in de zorg? Wij pikken er vijf uit.

Oncologieverpleegkundige

Wanneer iemand de diagnose kanker heeft gekregen, krijgt die eerst een gesprek met de specialist en daarna volgt een gesprek met de oncologieverpleegkundige. Als oncologieverpleegkundige geef je mensen aanvullende informatie over bijvoorbeeld de behandeling en neem je een aantal zorgtaken van de specialist over. Mensen voorbereiden op de behandeling, informatie geven over een operatie of een chemokuur hoort ook tot je taken. Je bent voor mensen met kanker het aanspreekpunt.

Ambulanceverpleegkundige

Ben je stressbestendig, laat je je niet gek maken en ben je doortastend? Dan is werken op de ziekenwagen als ambulanceverpleegkundige misschien wel iets voor jou. Na een melding rijd je naar gewonden en zieke mensen die zo snel mogelijk moeten worden verzorgd. Je werkt samen met een ambulancechauffeur en bent vaak de eerste hulpverlener die het slachtoffer ziet. Je voornaamste taak is meestal het verzorgen van zieke mensen voor en tijdens de rit naar het ziekenhuis, maar soms moet je ook direct handelen. Het spreekt voor zich dat je in contact komt met zwaargewonde mensen en soms stervende mensen.

Verzorgende IG

Een verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG of IG) werkt vaak zelfstandig maar is wel betrokken bij een zorgteam. In het plan dat is opgesteld voor cliënten staan de doelstellingen van de client en welke zorg jij moet verlenen. Zo kun je bijvoorbeeld onmisbaar zijn als het gaat om het geven van medicatie en helpen bij de persoonlijke verzorging. Ook geef je injecties, verzorg je een katheder of wonden. Belangrijk is dat je zorgt voor iemand maar ook met diegene een praatje maakt en de situatie in de gaten houdt. Jij bent de extra ogen en als je vermoedt dat er iets mis is, onderhoud je contacten met de huisarts, fysiotherapeut of verpleegkundige.

Palliatiefverpleegkundige

Een palliatiefverpleegkundige in een hospice zorgt voor mensen die aan de laatste fase van hun leven zijn begonnen. De voornaamste taak van een palliatiefverpleegkundige is dus het begeleiden van de laatste levensfase tot en met het stervensproces. Een andere taak is het ondersteunen en begeleiden van emotionele familieleden op de naderende dood van hun geliefden. Als palliatiefverpleegkundige heb je dag-, avond- en nachtdiensten en altijd staat de vraag waarin we iemand kunnen bijstaan centraal. Iemand begeleiden bij het stervensproces betekent dat je fysiek, mentaal en sociaal aan het werk bent.

SEH verpleegkundige

Een spoedeisende hulp verpleegkundige (SEH) werkt in een ziekenhuis en ziet patiënten die door de ambulance zijn gebracht. Als SEH verpleegkundige moet je stevig in je schoenen staan en op alles zijn voorbereid. Op jouw afdeling komen mensen met uiteenlopende klachten en verwondingen. Het ene moment help je iemand met een gekneusde vinger, het andere moment kan er sprake zijn van een levensbedreigende situatie. Het is dan fijn als je vriendelijk en servicegericht bent, je hoofd koel houdt en in oplossingen denkt.

Platform Zorgverleners

Dit is slechts een greep uit de verschillende mogelijkheden in de zorg. Het Platform zorgverleners van NurseStation zorgt ervoor dat je ervaringen kunt uitwisselen met collega’s, tips en trics kunt lezen en alle andere informatie die voor jou als zorgmedewerker interessant kan zijn.

Werken in de zorg?

Lijkt het jou mooi om in de zorg te werken? En wat spreekt jou dan het meest aan? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Max Mishin via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook