fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vrieskou: Vergeet dít niet te doen om accuproblemen met je e-bike te voorkomen!

Vrieskou: Vergeet dít niet te doen om accuproblemen met je e-bike te voorkomen!

Al ruim drie jaar fiets ik als een heuse bakfietskoerier onze kinderen rond. Eerst in het drukke Amsterdam en sinds anderhalf jaar in het rustige Bussum. Of je nou in een drukke stad of in een (momenteel toch wel een beetje) suf dorp woont: de bakfiets is top! Altijd een parkeerplek, lekker veel meenemen en elke dag lekker in de buitenlucht. Onze bakfiets is elektrisch (wij hebben een Urban Arrow) en dat maakt het geheel nóg een stuk aangenamer. Het voelt alsof je altijd wind mee een berg affietst. Zelfs als je wind tegen een berg oprijdt, voelt het nog comfortabel! Ik kan het iedereen aanraden.

Belangrijk

Nu er zo veel sneeuw en ijs op de fietspaden ligt, staat onze elektrische bakfiets voor het eerst al bijna een week stil. En ik denk dat meer fietsers hun stalen ros een tijdje op stal laten! Toch is het bij elektrische fietsen heel belangrijk om met een paar dingen rekening te houden nu het zo stervenskoud is.

Opladen

Wist je bijvoorbeeld dat een lege accu en kou niet zo goed samengaan? Hij kan er zelfs eerder van kapot gaan. Is jouw accu dus leeg (of bijna leeg), dan kan je hem beter binnen leggen of even opladen. Doe dit opladen binnen en leg de accu op een vlakke ondergrond. Zodra het kwik onder de 10 graden duikt is de accu eerder leeg én laadt hij een stuk minder rap op.

Strooizout

Ga je toch lekker fietsen met dit koude weer? Houd er dan dus rekening mee dat je accu sneller leeg zal gaan. Een ander ding om in je achterhoofd te houden is dat strooizout de ketting en andere onderdelen van de fiets kunnen aantasten. Maak deze dus goed schoon na gebruik! Wil je écht voorzichtig met je e-bike omgaan? Zet hem op deze koude dagen dan binnen, in een ruimte die warmer is dan 10 graden. Zo komt hij deze koude winter wel door!

Heb jij een e-bike? Hoe onderhoud jij hem in de winter? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Beeld: Dave Haas

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Annemieke -

Hallo ladies,
Wat een slim idee om een post te maken met tips over e-bakfietsen en de vrieskou. Ik heb er ook nog een paar:
– Zet je zadel een paar standen lager zodat je makkelijker kunt reageren op gladheid en nog meer stabiliteit hebt wanneer je stilstaat.
– Verlaag je bandendruk naar 2-2.5 bar om meer grip op de weg te hebben.
– Voordat je gaat rijden zorg ervoor dat je checkt of je remmen niet zijn bevroren.
– De versnelling kan ook bevriezen. Zet de versnelling daarom in medium want je kunt beter niet geforceerd verzetten want dan kan het stuk gaan.
– Maak je fiets sneeuw- en ijsvrij. Niet alleen het gedeelte waar je gaat zitten maar juist het gedeelte waar je ketting zit.
– Wanneer je je fiets niet binnen kunt parkeren, zorg dan dat je, je fiets beschermt met een fiets Parka (te bestellen bij de Urban Arrow dealers door heel Nederland).
Veel sneeuwpret!
Groetjes,
Annnemieke van Baal
Urban Arrow

Reageer ook