fb
Damespraatjes Damespraatjes

Buxus, taxus, laurier of beuken: hoe kies je de juiste haag?

hoe kies je de juiste haag?

Hebben jullie plannen liggen voor een grote tuinverbouwing, wil je de bestaande tuin meer sfeer geven of zijn jullie op zoek naar meer privacy? Dan is het zeker interessant om je eens te verdiepen in verschillende soorten hagen en hoe je de juiste haag kiest. Een haag is een sfeervolle en groene afscheiding, bijvoorbeeld op de erfgrens of als natuurlijke afscheiding in de tuin. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij vergelijken vier populaire hagen en vertellen je in een paar zinnen wat de meest belangrijke eigenschappen zijn. 

Hoe kies je de juiste haag?

Belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een haag, is dat je niet alleen kijkt naar wat je mooi vindt. Het is om je te realiseren dat de ene haag meer onderhoud nodig heeft dan de ander en dat niet alle hagen het hele jaar groen blijven. Schrijf dus éérst je wensen op en ga met deze wensenlijst in je hoofd op zoek naar een mooie haag. Hoe kies je de juiste haag?

Laurierhaag

De laurierhaag, ook wel bekend als de Prunus laurocerasus, is een populaire keuze vanwege zijn glanzende, groene bladeren en snelle groei. Het is een wintergroene haag die goed gedijt in verschillende omstandigheden. De laurierhaag kan echter vrij groot worden en heeft regelmatig snoeien nodig om zijn vorm te behouden.

Beukenhaag

De beukenhaag, of Fagus sylvatica, staat bekend om zijn kenmerkende bladkleur die verandert van frisgroen naar koperachtig bruin in de herfst. Het biedt privacy en is goed bestand tegen snoeien, waardoor het een veelzijdige optie is. Beukenhagen verliezen hun bladeren in de winter, maar behouden wel hun bruine bladmassa, wat voor enige privacy zorgt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Haagplanten.net (@haagplanten)

Buxushaag

De buxushaag is bekend om zijn dichte en compacte groei, waardoor het een populaire keuze is voor formele tuinen. Het heeft kleine, glanzende bladeren en kan goed gesnoeid worden om strakke vormen te behouden. Buxus is echter vatbaar voor ziektes, zoals de buxusmot, en kan regelmatig onderhoud vereisen.

Taxushaag

De taxushaag heeft donkergroene, naaldachtige bladeren en groeit langzaam maar kan wel indrukwekkende hoogtes bereiken. Het is een wintergroene haag die een vleugje elegantie toevoegt aan de tuin. Taxus is giftig en vereist zorgvuldige behandeling.

Schutting in plaats van haag

In sommige gevallen kiezen mensen liever voor een schutting in plaats van een haag. Wij vinden een haag altijd de meest stijlvolle, groene en natuurlijke oplossing. Wil je de veiligheid van een schutting, maar de mooie uitstraling van een haag? Bespreek dan eens met je hovenier hoe jullie een mooie haag om een hek of schutting kunnen laten groeien. Hier zijn heel veel goede, veilige en mooie oplossingen voor.

Praat je met ons mee?

Wat vind jij een mooie en goed oplossing voor jouw tuin? Hoe kies je de juiste haag? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig 🙂

Bovenste afbeelding: Unsplash+ 

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook