fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: ‘Onze buren ergeren zich groen en geel aan onze tuin”

vriend doet niets in de tuin

Groene vingers. Roos heeft ze niet. “Ik ben met Marius gaan samenwonen en hij verzekerde mij dat hij het heerlijk vindt om te tuinieren. Ik niet dus dat treft, dacht ik.” Maar Marius doet helemaal niks aan de tuin en Roos wordt daar door de buren op aangesproken. “Dat is toch super ongemakkelijk? Ik schaam me dood.”

Een huis uit de jaren vijftig met nog een prachtige granieten vloer en glas-in-lood raampjes, daarvoor vielen Roos en Marius als een blok. “We kennen elkaar nog niet zo lang, maar wisten al snel: wij worden samen oud. Het huis waarin we nu wonen konden we voor een schappelijke prijs kopen niet in de laatste plaats omdat er veel aan moest gebeuren. Allebei keken we door de bult werk heen en zagen de schoonheid van de woning.” Omdat het budget het niet toelaat om allerlei vakmannen in te laten vliegen, is het jonge koppel zelf hartstikke druk. “Ik vind het een fantastisch huis en kan helemaal los gaan met verf en behang. En ja, het gaat allemaal niet snel, maar het wordt wel heel mooi.”

Geknakte planten en geel gras

De voor- en achtertuin van het huis fungeert al maanden als vuilstort. “De muren van het huis waren voorzien van schrootjes en die hebben we eraf gesloopt en in de tuin gegooid. Ook oud behang en andere troep die we kwijt moesten, gooiden we op de grote hoop. Toen we nauwelijks over de berg heen konden kijken, hebben we een aanhangertje gehuurd en alles naar de stort gebracht. De tuin ziet er niet meer uit na de ravage; alle planten zijn plat en geknakt en het gras is geel. Marius heeft vanaf het begin gezegd dat hij voor de tuin gaat zorgen omdat hij dat leuk vindt.”

Gras knippen met ‘n nagelschaartje

Dat Marius zich opwierp als tuinman, stelde Roos gerust. De buren, zowel links als rechts, hebben fantastische tuinen. “Marian heeft er eentje uit de VT-Wonen; een border met prachtige bodembedekkers, een appelboompje en hele leuke zitjes. Bij Dinie en Martin, de andere buren, geurt de seringboom heerlijk en elke avond na het eten is Martin druk met de tuin. Knipt ‘ie zittend op zijn hurken met een nagelschaartje de grasrandjes bij. Daar moeten Marius en ik altijd stiekem heel hard om lachen, maar voorlopig zijn die tuinen wel om door een ringetje te halen.”

De buuf vindt het maar niks

Als Roos de buren tegenkomt, gaat het gesprek al heel snel over de tuinen. “Vooral Marian is heel opdringerig en informeert steeds wanneer we de tuin gaan aanpakken. In het begin was er niks aan de hand, toen kon ik nog zeggen dat we er mee aan de slag zouden gaan als we binnen klaar zijn met klussen. Maar de klussen binnen zijn bijna klaar en Marius negeert nog steeds de hark, schep en grasmaaier. Ik merk aan Marian dat ze zich enorm stoort aan onze tuin. Ze blijft er maar op hameren dat de vorige bewoners ook van die groene vingers hadden en er wat van maakten.” Roos besluit met Marius te gaan praten en telkens belooft hij aan de slag te gaan, maar er gebeurt helemaal niks.

De druk wordt opgevoerd

De planten en struiken staan te verpieteren en te verdrogen. “Ik baal er van, maar ik heb er ook geen zin in. Ik ben ’s avonds hartstikke moe als ik thuiskom van het werk en ben blij dat ik het leven nog heb.” De druk wordt opgevoerd omdat Dinie en Martin ook beginnen te morren. “Dinie vertelde me dat Martin zijn handen jeuken om in onze tuin aan de slag te gaan, maar dat vind ik echt te gek voor woorden. Zie je het voor je? Dat de buurman ook je tuinman is. Hoe dan? Nee, dat wil ik niet. Mijn buren zijn mijn buren, geen vrienden en geen werklui. Toen Marius het hoorde veerde hij op en vond het eigenlijk wel een heel goed idee.”

Joh, we gaan het gewoon bestraten

Roos ontdekt dat Marius eigenlijk helemaal niet van tuinieren houdt, maar het niet wilde zeggen, bang dat Roos niet voor het huis zou kiezen. “De tuinen zijn groot en bewerkelijk en nu heeft Marius geopperd het gras eruit te halen en de boel te bestraten. Ik moet daar niet aan denken, dan hebben we zo’n crematorium voor de deur.  Ik wil gewoon een leuke, onderhouden tuin en dacht echt dat Marius daarvoor zou zorgen. Er zijn dagen dat ik nauwelijks de deur uit durf te gaan, bang dat ik een buur tegenkom die weer tegen me aan begint te zeuren. Daar word ik onzeker en moe van,  ik weet ook niet meer wat ik moet zeggen. Ik voel me in het nauw gedreven, zeker als Marius ’s avonds gewoon op zijn gemakkie ligt te Netflixen een een kopje thee drinkt. ‘Pak de tuin aan in plaats van al die stomme series te kijken’ denk ik dan.

Als ik het allemaal had geweten

Steeds vaker hebben Roos en Marius woorden over de tuin en over de buren. “Als ik ergens geen zin in heb, dan is het gezeur van anderen. Ik heb een drukke baan, ben mantelzorger van mijn ouders en wil ook mijn vriendinnen regelmatig zien. Marius zijn leven is veel overzichtelijker en minder vol en hij zei dat hij tuinieren leuk vond. Nu krabbelt hij terug en oppert de boel te bestraten of een hovenier te bellen. Een hovenier! Die gasten zijn hartstikke duur en we hebben daar niet genoeg geld voor. Met die hoge energieprijzen moeten we al heel erg opletten op onze uitgaven. Als ik geweten had dat Marius helemaal geen groene vingers heeft, had ik niet voor dit huis gekozen.”

Wat raad jij Roos aan? Snap je dat ze de druk van de buren voelt, of vind je dat ze zich daarvan niets moet aantrekken? Wat kan ze het beste doen nu? Praat mee in de comments onder het artikel.

Foto door AŃDY via pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

11 reacties

Fien -

Zaai gras, wat struikjes, lage dus, langs de rand Netjes Robotmaaier er op Klaar 1 uur in de week en altijd netjes

Rieneke -

Schrijf een brief aan de buren en leg het bovenstaande wat je hier schrijft in uit. Dat jullie dus heel goed snappen dat zij aan de tuin ergeren en jullie hebben verkeken op de tuin. Dat jullie graag tot een oplossing komen zodat zij er niet teveel aan ergeren.Benadrukken dat jullie zo blij zijn met hun als buren en dit ook zo graag houden. Dat zij ook moeten weten als er iets is dat zij altijd jullie mogen benaderen. In aangeven als zij een leuke oplossing of iniatief hebben het graag hoort. Dat jullie bereid en open staan voor adviezen.Dat jullie ze graag daarom op … om …. uitnodigen voor een lunch,avondeten of onder genot van een een kop koffie met wat lekkers samen met de buren nummer … om de tuin probleem.te bespreken em gewoon ook natuurlijk voor de gezelligheid. Als ze er geen zin of behoefte aan hebben het ook begrijpen, even goede buur maar gewoon dit even willen aangeven.

Kortom stuur een brief waarin je begrip en respect stuurd naar de buren en aangeeft dat je gewoon wilt dat de verstandsverhoudingngoed blijft. Uitleggen over de tuin etc.

A -

Wij hadden bij ons eerste huis ook een lap tuin ik werkte 6 dagen in de week en mijn vrouw toen 5 dagen de tuin werd verwaarloosd beide buurmannen kwamen op een avond langs om te vragen of zij met z’n tweeën de tuin mochten onderhouden omdat ze zagen dat wij er niet aan toe kwamen en zij ware al met pensioen en ze het zonde van zo mooie tuin vonden. Wij gaven akkoord. Toen de eene buurman gezondheids problemen kreeg zorgden we voor de boodschappen en mijn vrouw kookte 3x in de week voor hem. Zo help je elkaar inplaats van te klagen. Je bent op de wereld om elkaar te helpen helaas wonen we er niet meer woningen werden gesloopt voor nieuw bouw wonen nu helaas in een buurt waar het sociale contact veel minder is

Eef -

Als je je zo aan ergert aan de tuin, kan je ook zelf op actie overgaan i.p.v. teleurgesteld zitten wachten op actie van je man. Grond vlak maken en gras uit rollen is bijvoorbeeld zo gepiept.

Neem je een paar dagen vrij of ga in t weekend aan de slag….of doe steeds een beetje…wellicht springt jouw man vanzelf bij als hij jou druk bezig ziet.

Mopperen op je man, terwijl je zelf ook geen actie onderneemt is zinloos en zonde van je energie.

En wat betreft die buren, daar ben jij geen verantwoording tegenover schuldig.
Als zij het oprecht leuk vinden om te helpen in de tuin, waarom niet? Zet je er een middagje bbqen tegenover. Iedereen blij.

xx -

Als de buurvrouw zich er zo aan stoort gaat ze toch lekker zelf.aan het werk in jullie tuin. Ik zou me absoluut niet storen aan wat mijn buren zeggem

Petra -

Hoi roos,

Je wil zelf niet bestraten schrijf je. Je ken wel kiezen voor veel gras en simpel te onderhouden planten er langs. Het gras kan dan door een robot maaier bijgehouden worden. Voor onderhouds vriendelijke planten kan je zoeken op internet, of een praatje maken met de buurman.

Petw

Anneke -

Er zit maar 1 ding op. Verhuizen naar een flat. Geen tuin, probleem opgelost.

Dyandra -

Ik zou toch eens met de buurman praten wie graag wil helpen. Misschien hebben zij in huis een klusje waar zij zelf niet tot toe in staat zijn.
Dan zouden jullie dat misschien kunnen doen.
Of betaal de buurman een x bedrag voor het opknappen.

Aangezien zij er zich aan hekelen zullen ze vast coulant zijn.
Of regel een ander leuk initatief zoals een barbecue als beloning of een dinerbon / vvv cadeaukaart.
Je partner heeft er geen verstand van of geen zin erin en de buurman heeft jeukende handen.
Dan zou voor mij de keuze zijn om de buurman te laten helpen of het te laten doen.
Als de buurman je partner kan leren hoe hij bepaalde struiken / bloemen etc. te onderhouden zou hij het zelf kunnen onderhouden daarna.
Of eventueel kiezen voor onderhoudsarme planten etc.
Zo bouw je ook meteen een positieve band met je buren op voor de toekomst.

Joris -

Je hebt met de buren niets te schaften. Fix samen die tuin zodat hij onderhoudsarm wordt. Als je krap zit door wat duurdere energie, zijn je lasten te hoog.

Ellen -

Dit is niet jouw probleem dat jullie buren de tuin ‘niet mooi’ vinden. Het is het probleem van de buren!
Het is jullie huis en tuin, dus doe ermee wat jullie willen.

Sanne -

Hoi Roos,

Ik snap dat het je in eerste instantie ongemakkelijk en vervelend vind, maar jouw vriend is niet het grootste probleem vind ik. Dat zijn je buren en hoe je zelf tegen de situatie aankijkt. Uiteindelijk is het een probleem van de buren en niet van jou. Het is jouw grondgebied en jij mag bepalen wat je daarmee doet, zo simpel is het. Zolang je geen afval stort waardoor er ongedierte of stank komt en er geen planten of bomen helemaal over hun tuin hangen, hebben ze geen recht op klagen vind ik. Je maakt jezelf veels te onzeker, wees gewoon eerlijk hoe jij daar tegen aankijkt en verder is het aan hun wat ze daarmee doen. Als ze je tuin zo storend vinden gaan ze maar lekker verhuizen.

Groetjes, Sanne

Reageer ook