fb
Damespraatjes Damespraatjes

Buiten fietsen vs fietsen op de hometrainer: wat past bij jou?

Buiten fietsen vs fietsen op de hometrainer: wat past bij jou?

Als je van plan bent om te gaan trainen, bijvoorbeeld omdat je oefent voor een marathon of een (verre) fietsvakantie, dan kun je dit gewoon buiten doen, of je kunt ervoor kiezen om op een hometrainer te stappen. Onze Sandra heeft tijdens haar training voor de fietsvakantie van vorig jaar zomer (Hilversum – Barcelona) regelmatig plaatsgenomen op de hometrainer. Dit beviel haar goed, zeker omdat ze niet altijd tijdens regenbuien wilde fietsen, maar zich toch goed wilde voorbereiden. Buiten fietsen vs fietsen op de hometrainer: wat past bij jou? Ik zet alles op een rijtje.

Geen last van verschillende weersomstandigheden

Door weer en wind op de fiets, zo was het vroeger toen ik nog op school zat. Tegenwoordig pak ik toch liever de auto als het slecht weer is (hoewel ik heus wel weet dat ik niet van suiker ben). Deelnemen aan het verkeer is soms echt geen pretje, zeker niet alles het hoost van de regen. Ik ben namelijk by far niet de enige die dan de auto pakt. Resultaat: file, dus aansluiten en wachten tot je verder kunt. Heel irritant en zeker in de haast-cultuur waar we in leven voor niemand wenselijk. Op de fiets even heen en weer is dan dus wel nat, maar vaak wel een stuk sneller. Wil je fietsen en niet nat worden (of dus gewoon keihard trainen op je eigen manier en tempo), dan is de aanschaf van een hometrainer voor jou wellicht een goede optie. Natuurlijk is buiten fietsen wel goed voor je gezondheid, ongeacht het weer. Je kunt ondertussen genieten van de buitenlucht en je doet de nodige vitamine D op. Daarnaast is het natuurlijk leuk om zo hier en daar mooie foto’s te schieten, bijvoorbeeld bij een mooi uitkijkpunt.

Veilig binnen fietsen, of altijd gefocust zijn

Natuurlijk is het binnen fietsen een stuk veiliger dan buiten. Je kunt namelijk altijd ‘in het licht’ fietsen en dat is buiten natuurlijk niet het geval. Je zal hoe dan ook, als het echt donker wordt, moeten stoppen omdat het zicht nou eenmaal een stuk minder goed is in de avond/nacht. Zeker als je al wat kilometers in de benen hebt en je moe begint te worden, wordt de focus minder en dat is gevaarlijk als je deelneemt aan het verkeer. Je moet altijd goed opletten tijdens het fietsen omdat je te maken hebt met andere weggebruikers. Overigens is die focus ook overdag natuurlijk ontzettend belangrijk! Ga altijd goed voorbereid op pad en zorg dat je voldoende drinken en eten bij je hebt. Daarnaast is het dragen van een fietshelm in Nederland niet verplicht, maar zeker aan te raden. Luister je graag naar muziek, wees slim en draag geen oortjes als je buiten aan het fietsen bent. Je hoort toch minder goed en dat is gevaarlijk. Natuurlijk kun je thuis wel je playlist afspelen en lekker meezingen als je dat wilt (op straat kijken mensen je dan vaak een beetje raar aan als je dat doet). Sport je binnen, dan kun je overigens ook eens kijken naar de crosstrainers. Hier train je 80 procent van alle spieren in je lichaam mee, gewoon lekker thuis.

Mooie plekken bezoeken of schrootjes tellen

Als je binnen fietst op de hometrainer, dan heb je natuurlijk altijd hetzelfde uitzicht. Je kunt Netflix aanzetten, schrootjes tellen, of met je gezicht naar het raam toe gaan zitten, maar je komt verder nergens. Indien je buiten op de fiets springt, dan kun je mooie plekken bezoeken en tussendoor zelfs een beetje cultuur snuiven. Stippel gerust eens een route uit, maar houd rekening met wat je zelf aankunt. Ben je nog niet zo goed getraind, ga dan niet meteen voor die 100km op een dag, klein beginnen is ook goed!

Conclusie van Damespraatjes: een mix van binnen op de hometrainer fietsen en soms lekker buiten op je gewone fiets is een goede combinatie. We zijn natuurlijk heel benieuwd hoe jullie hierover denken. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding: Photo by Intenza Fitness – Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook