fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bubbels and Friends

byw1.jpg.png
Ha, weer een heerlijk hapje-sapje avond met dierbare vriendinnen achter de rug. Elkaar alweer  te lang niet gezien en gesproken, dus er was heel, heel veel te bespreken! Het was bij ons thuis, als gastvrouw, mocht ik fijn koken. Nu is dat normaal niet zo’n probleem, maar diezelfde dag, overdags,  dreef ik rond op de Loosdrechtse plassen voor een lunch op het water. Erg leuk, erg gezellig, veel geproefd, dat was het doel (Zuid Afrika Boschendal doorgenomen), veel gelachen, maar…..geen tijd om uitgebreid voor de ‘friends’ te koken.

Gelukkig, zijn wij hier in de relaxte omstandigheid dat we een fantastische en vooral meedenkende slager in het dorp hebben, dus met zijn hulp en een beetje eigen fantasie, draaide ik toch een uitstekend dineetje in elkaar  zonder veel moeite.

Boeuf Stroganoff van hem, rijst van mezelf, salade uit de eigen moestuin, hoofdgerecht klaar. Avocados van de groenteman, mozzarella, gedroogde tomaatjes en basilcium er door, pats, voorgerecht klaar terwijl de ‘friends’ gezellig om mij heen drentelden in de keuken, daarbij schijnbaar moeiteloos een bubbelende crémant naar binnengietend. Zo gezellig!

Ondertussen en passant mijn meesterstuk gemaakt voor de toet! Eerlijk gejat van een andere vriendin, die werkelijk subliem kan koken. Naar mijn eigen idee af gemaakt.

Vooruit, ik zal het delen. “ je neemt een bak verse zoete aardbeien, uit eigen tuin of elders…, wassen, ontkronen en pureren met de staafmixer, samen met een scheut gembernat, drie of vier gemberbolletje en een zakje vanillesuiker.”

Voila, Aardbeiensoep. Die verdeel je over diepe borden, bolletje vanilleroomijs of hmm, slagroomijs (weer een kilo erbij), afmaken met takje basilicum, wat verse peper en verorberen.

byw3.jpg.png
Wij dronken hier een staartje Brachetto bij uit Piemonte, zachte mousse in een rode wijn. Een bubbelende avond dus wel. We begonnen met de crémant en eindigden met de Italiaanse bruis. Tussendoor Californische chardonnay, van het voorgerecht tot aan het dessert.  Ik had gekozen voor een chardonnay uit Monterey van Pon. De Bernardus. Fris en toch rijp is 2008, vooral niet zo zwaar hout gedomineerd. De crémant kwam uit de Bourgogne, van het huis Marsigny. Fris, wat notig, citrusfruit. Makkelijk drinkbaar deze blanc de noirs van chardonnay en gamaydruiven.

Omdat ik 24 september weer een Inloopproeverij ga verzorgen, kon ik eens even polsen wat mijn lieve vriendinnen nu van bubbles in zijn algemeenheid vinden.

Van Sekt tot aan Vonkelwijn en van Champagne, Cava tot aan Prosecco, ze wisten allemaal wel iets te melden. Geen één echter noemde de eigen Nederlandse Sprankel.  Bijvoorbeeld de Ophrys Rosé Sprankel van de Fromberg uit ons Limburg!

Ze vonden ook unaniem het initiatief om een bubble inloopproeverij te organiseren helemaal top!

De avond liep  bruisend tot een einde met de fruitige brachetto. Veel bij gepraat, veel tips, nieuwtjes en recepten uitgewisseld. Het was weer top. Onze volgende date is al gezet. Begin December, net voordat wij, bij BuyYourWine , de inloopproeverij voor Kerstwijnen gaan houden. Kan ik dat eerst eens even bij hun testen!

Marja van Beek
BuyYourWine.com

byw_logo.jpg

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als
hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met
haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de
beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek
georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon
zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het
samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij
haar gasten en gaf haar veel plezier.
In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de
lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te
nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen
met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht
schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van
Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers
begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de
webwinkel BuyYouWine.com  en schrijft ze het blog byWine.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook