fb
Damespraatjes Damespraatjes

Britt voelt zich schuldig over ongezond eetpatroon kind: “Geen tijd om te koken. Laat staan gezond”

Je kunt geen tijdschrift of krant openslaan zonder iets te lezen over goede voeding. En vooral wat slechte voeding met je kan doen. Als je pakjes of kant-en-klaar maaltijden in je winkelwagentje mikt, word je hoofdschuddend aangekeken. Britt zucht. “Ik ben zo’n moeder die regelmatig naar gemaksvoeding grijpt en dat mijn kind voorschotelt. Simpelweg omdat ik geen tijd heb om te koken, laat staan gezond.” En ja, daar voelt ze zich enorm schuldig over.

Toen Luuk dertien jaar geleden werd geboren, beloofde Britt dat ze altijd goed en gezond voedsel aan het jochie zou geven. “Dat kon ook. Ik had met mijn toenmalige man Wouter, nu mijn ex, afgesproken dat ik in plaats van full time drie dagen zou werken. Dat gaf mij tijd en ruimte om Luuk te verzorgen, het huishouden te managen en gezonde maaltijden op tafel te zetten.” Ze sloeg soms door en zorgde ervoor dat Luuk amper zout, vet en suiker binnenkreeg. Trots was ze als complimenten van de medewerkster van het consultatiebureau kreeg als haar zoon zo goed in de curve paste en perfect op gewicht was.

Doe niet zo moeilijk

“Natuurlijk moest ik knokken tegen mijn omgeving die het belachelijk vond dat ik zo streng was in wat ik Luuk gaf. ‘Ah, joh, het kind mag toch nog wel een stukje taart, doe niet zo kinderachtig?’ zei mijn moeder bijvoorbeeld. Doodmoe werd ik ervan om steeds nee te zeggen, maar ik deed het wel. Alles in het belang van mijn zoon.”

Drie jaar geleden meldde Wouter, out of the blue, dat hij wilde scheiden. Hij had al tijden, zonder dat Britt het in de gaten had, een andere vrouw en wilde met haar verder. “Een gesprek was niet mogelijk, zijn koffers had hij al gepakt, de advocaat geregeld.” Britt kwam terecht in een achtbaan van emoties maar hield zich staande. Ze vroeg haar werkgever of ze full time kon werken, zorgde ervoor dat Luuk uit school naar haar moeder of naar de buitenschoolse opvang ging en probeerde het huishouden zo goed mogelijk draaiende te houden.

Pizza en knakworsten

Dat viel niet mee. Vooral het bereiden van gezonden maaltijden werd een ondergeschoven kindje, een sluitpost op de drukke to do-list van Britt. “Steeds vaker week ik uit naar makkelijk klaar te maken voedsel. Blik bonen, knakworsten en aardappelsalade. Even snel een pizza de oven in schuiven. Luuk naar de snackbar sturen. Ja, Luuk vond het prima en kreeg eindelijk het eten waarvan elk kind droomt.” Soms, als ze puf heeft, kookt ze in het weekend redelijk gezonde maaltijden die ze invriest. Vervolgens vergeet ze dat de vriezer vol zit met de schijf van vijf-diners en grijpt ze toch weer naar snel klaar maaltijden.

Ik word dikker

“En ik voel me daarover zo schuldig. Luuk zijn jonge lichaam kan het nu hebben, maar wat doet het slechte eten op den duur met hem? Bovendien gaan die pizza’s, patat en broodmaaltijden op mijn heupen zitten en zie ik dat ik dikker word. Maar ik weet werkelijk niet hoe ik het tij moet keren. Als ik thuis ben van mijn werk ben ik vaak afgedraaid. Dan moet ik er niet aan denken om ook nog eens in de keuken te gaan staan en wortels te schrapen en komkommers te schillen. Ik ben altijd blij als ik Luuk een banaan zie eten, dan denk ik: ‘gelukkig, hij krijgt toch iets voedzaams binnen.”

Blij is ze ook met haar ex-man waar Luuk om het weekend naar toe gaat. “Ik vind zijn nieuwe vriendin een heks, maar Luuk vertelt me dat ze altijd erg gezond kookt. Tuurlijk is dat niet genoeg om er een gezond en sterk kind van te maken, maar: alle kleine beetjes helpen denk ik dan maar.”

Herken jij je in het verhaal van Britt? Heb jij ook niet altijd tijd om gezonde maaltijden te koken? Hoe los je dat op? Voel je je daarover schuldig? Heb je tips? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Hoe lang duurt koken nou eenmaal? Het lukt mij in een halfuur. Geen driegangendiner, maar een gewone, reguliere maaltijd. Een pasta met verse groenten (en een pakje kruidenmix of potje saus), aardappel, groenten en vlees of vis, een rijstgerecht. Geen sterrenmaaltijd, maar vers bereid. Als je dat niet over hebt voor jezelf en je kind…

Reageer ook