fb
Damespraatjes Damespraatjes

Britt: ‘Ik stoor me aan mijn baas, maar durf het niet te zeggen’

Britt kan eigenlijk niets slechts over haar baas zeggen. Een betere werkgever kan ze zich niet voorstellen en daarom vindt ze het ook super moeilijk om dit aan de orde te stellen.

Al jaren werkt Britt in een huisartsenpraktijk. Een job die haar op het lijf is geschreven. Ze is één van de assistentes van dokter Eric. Er zijn nog twee andere huisartsen in de groepspraktijk, maar Eric is by far de meeste geliefde huisarts. “Niet alleen vinden patiënten Eric een heel fijne dokter, ook de assistentes en medehuisartsen kunnen goed met hem overweg. Hij is empathisch, vriendelijk en kan vooral heel goed luisteren.” Er is slechts één ding dat haar stoort en dat is dat hij steeds veel te dicht bij haar komt staan.

Wrijft-ie me nou op?

Terwijl Britt dat zegt, voelt ze zich alweer ongemakkelijk. “Eric staat altijd heel dicht tegen me aan. Niet dat hij zich seksueel opdringerig gedraagt ofzo, maar heel vaak denk ik: ‘ga alsjeblieft uit mijn aura’.” Toen ze net voor hem ging werken, kwam het even in haar op dat hij haar een beetje aan het opwrijven was en soms wat flirterig deed. “Al snel kwam ik erachter dat dat helemaal niet aan de orde is. Eric is al jaren met Marlies en ze hebben een fijn en gelukkig huwelijk. Hij is vader van twee dotjes van kinderen en ik kan me niet voorstellen dat hij zou vreemdgaan. Nee, echt, dat zou hij nooit doen.”

Warme adem in mijn hals

Dat kan allemaal wel zijn, maar toch zit dokter Erik Britt dicht op haar huid waardoor zij zich regelmatig wat opgelaten voelt. “Moet je je voorstellen: ik zit achter een balie waar ik patiënten ontvang. We zijn een groepspraktijk in een volksbuurtje dus er komt van alles binnen. Ik zit achter mijn desk en sta een patiënt te woord. Laatst stond Eric opeens achter me en keek over mijn schouder mee naar de gegevens die ik op de computer invoerde. Ik voelde zijn warme adem gewoon in mijn hals. Ik kreeg er kippenvel van, deels omdat het heel prettig voelde maar deels omdat het awkward was omdat het niet de warme adem van mijn liefje was die ik voelde.”

Ga uit mijn aura!

Haar personal space is haar heilig en er zijn maar weinig mensen die daarin een stap mogen zetten. “Uiteraard mag mijn liefje zo dicht op me zitten als hij zelf wil en ik laat twee beste vriendinnen met gemak toe, maar voor de rest heb ik mijn ruimte nodig. Toen ik laatst met Eric naar een vergadering moest, stelde hij voor om met de trein te gaan. Dat was makkelijker dan met de auto. Helemaal prima. We stappen in de trein en omdat het nogal druk was zaten we naast elkaar op een bank. De hele reis voelde ik Erics knie tegen de mijne. Ik voelde me zo opgelaten, zo ongemakkelijk. Maar ruimte om mijn knie weg te trekken had ik niet.”

Met mijn neus in zijn kruis

Wat doe je in zo’n situatie? Britt weet het niet. “Moet ik dan tegen hem zeggen: ‘hee, hou je knie even bij je?’ Dat zou toch raar zijn? Maar omdat ik erover zwijg, zit hij wel een half uur lang tegen me aan geplakt terwijl ik dat helemaal niet prettig vind.” Of neem nou laatst. Britt lunchte met haar collega’s en Eric wilde wat vragen. Hij kwam naast haar staan terwijl zij op haar stoel zat. “Toen ik opzij keek, zat ik zo ongeveer met mijn neus in zijn kruis. Ik schrok me wild. Mijn wangen werden vuurrood en Eric praatte gewoon door met een collega en toen hij daarmee klaar was, ging hij op z’n hurken naast me zitten om een dossier door te nemen. Wat een benarde situatie was dat.”

Geen rare praatjes please

Britt denkt dat dokter Eric het niet doorheeft. Een rondje navraag bij collega’s leverde haar niets op. “Ze zeiden niet te snappen waarover ik het had. Ik zwijg er nu maar over omdat ik geen verkeerd beeld wil geven, Eric is namelijk echt een heel aardige man. Ik wil niet dat er rare praatjes over hem in de wereld komen. Ik durf het met hem niet zo goed te bespreken omdat hij er niets ergs mee lijkt te bedoelen.” Vriendinnen van Britt denken heel anders over de charmante huisarts. “Zij zijn heel duidelijk: dokter Eric is een viespeuk. Ze vinden het onacceptabel gedrag en snappen niet dat ik geen stappen onderneem. Maar ik weet gewoon dat Eric geen smeerlap is en dat zijn bedoelingen goed zijn. Toch blijven mijn vriendinnen bij hun standpunt en vinden het heel fout dat ik er niets van zeg.”

Wil werkrelatie niet verstoren

Britt weet niet zo goed wat ze nou moet, want hoe dan ook, heeft ze wel last van dokter Eric. Elke keer als hij op haar afloopt, verstijft ze en is ze bang dat hij weer te dicht op haar gaat staan. “Ik zit met mijn handen in mijn haar. Ik wil de werkrelatie die ik met Eric heb niet verstoren, maar het kan ook niet zo doorgaan.”

Wat raad jij Britt aan? Aurapsray kopen zodat dokter Eric op afstand blijft, het gesprek met hem aangaan of het ongemak gewoon maar ondergaan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Before and after foto’s: Mara test de natuurlijke zeep van Marius Fabre

Marius Fabre

Marseille zeep (hier in het Gooi spreken we het overigens uit op z’n Frans: Savon de Marseille), is een traditionele harde zeep. Traditioneel wordt hij gemaakt van olijfolie, water uit de Middellandse zee en het as van zeeplanten. Tegenwoordig zijn er ook andere en meer moderne samenstellingen verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik het heerlijk als de Marseille zeep een beetje een rokerig luchtje heeft. Ben je daar juist geen fan van? Dan kun je ook voor een andere geur kiezen, zoals bijvoorbeeld verveine (ook heel Frans!). Mara testte de zeep, lees hier haar verslag (met voor en after foto’s)

 

 

3 reacties

Helena -

Je kunt gewoon vriendelijk vragen of hij iets meer afstand wil houden omdat jij je daar prettiger bij voelt. Iedereen heeft per slot van rekening een eigen afstand waarbij hij/zij zich goed voelt.
Een manier om zelg afstand te maken is door je ruimte anders in te richten met een plant of een kastje of zo. Mijn ervaring is dat het ook helpt om iemand te vragen op een stoel te gaan zitten die je daarvoor speciaal hebt klaargezet.

Rieneke -

Ik weet hoe je voelt. Zo rot! Ik durfde de confrontatie niet aan omdat ik niet weet hoe hij het zou oppakken. Op den duur leed ik er echt onder want iemand stapt wel in je aura.
Ik had een smoes verhaal verteld tegen mijn werkgever dat mijn kind zijn leerkracht steeds te dicht bij kwam staan of hem een schouderklopje gaf als hij iets goed deed.Achter hem ging staan om mee te kijken met zijn werk. Dat de leerkracht dat bij iedereen doet gewoon uit goede bedoelingen maar daarmee in zijn aura kwam. Dat ik mii erin herkende want ik heb er ook zo last van. Ik zei toen” ik snap hem want ik heb er ook zo last van zelfs bij gewoon familieleden en jou” Toen zei hij “huh wat bedoel je?” Toen zei ik “nou als iemand ook pal naast mij of achter mij gaat staan of zitten dan vind ik dat ook niet prettig” Zijn antwoord was “en wat heeft dit nou met mij te maken” Ik zei toen ” Nou ook heb ik het ook bij mensen zoals jou die in mijn aura komen wat ik niet prettog vindt terwijl ik ze als persoon erg mag en er vertrouwd bij voel” Hij zei toen ” ik sta toch nooit dicht bij jou? Help jou alleen af en toe” Toen zei ik “ik ervaar dat wel zo en zal het bij jou voortaan ook aangeven,oké?”
Sindsdien probeerde hij er rekening mee te houden maar het zat zo in zijn systeem. Bijvoorbeeld met verjaardag of Oud en Nieuw dan is hij zo enthousiast en geeft hij 3 kussen voordat ik er wat van kan zeggen” Toch kan ik nu zonder mij rot te voelen als hij even weer het vergeet zeggen ” Rick a.u.b even ietsje meer afstand”

Joris -

Gewoon in een een op een-gesprek netjes aankaarten. Als Eric of Erik er niets mee bedoelt en zich er niet bewust van is, zal hij het alleen maar waarderen. Hij kan rekening houden met jouw grenzen.

Reageer ook